Ακριβώς στα μισά του Μαΐου. Στο σημείο όπου οι άλλοι καλά καλά δεν έχουν ακόμη σκεφτεί το σχέδιο για την επόμενη χρονιά, ο Ολυμπιακός είναι ήδη σε διαδικασία υλοποίησής του. Η κίνηση των Ερυθρολεύκων να συμφωνήσουν με τον Πέδρο Μαρτίνς από τις αρχές του περασμένου μήνα και η δικαίωση που προκύπτει μέσω του προγραμματισμού. Δεν έχουν βέβαια όλοι την ίδια αφετηρία. Δεν έχουν όμως και την ίδια διάθεση, όπως αυτή αποδεικνύεται από τα γεγονότα. Οι Πειραιώτες έχουν προχωρήσει αρκετά.

Είναι έτοιμη η «κεντρική ιδέα» για την επόμενη σεζόν στο μεγάλο λιμάνι. Εχει πολλή δουλειά μπροστά, αλλά το πραγματικά δύσκολο έγινε. Η αξιολόγηση, η επιλογή. Υπάρχει το σκαρί. Και αυτό θα είναι σίγουρα ελληνικό. Μια ομάδα που θα έχει σε κάθε θέση του γηπέδου τουλάχιστον από έναν έλληνα ποδοσφαιριστή. Ενα ρόστερ που σε αυτή την επανεκκίνηση θα αναζητήσει χαρακτήρα ακριβώς από αυτή την ενδιαφέρουσα επένδυση. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μια ουσιώδη λεπτομέρεια επ’ αυτού. Ο Ολυμπιακός με τους έλληνες παίκτες έχει πάντα τον τρόπο του. Ξέρει να τους αναδεικνύει, ου μην και να τους εκτοξεύει, αν σκεφτεί τις καριέρες που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια. Αν σκεφτεί ότι μόνο φέτος ο Μανωλάς έπαιξε ημιτελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, ότι ο Μήτρογλου ετοιμάζεται να αγωνιστεί σε τελικό Γιουρόπα Λιγκ, ότι ο Ρέτσος, ο Σάμαρης και τόσοι άλλοι κάνουν καριέρες που δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ούτε στα πιο τρελά ποδοσφαιρικά τους όνειρα!

Πώς προκύπτει το «τουλάχιστον ένας Ελληνας για κάθε θέση» ενόψει της νέας σεζόν: με ασφάλεια. Γιαννιώτης, Στεργιάκης και Χουτεσιώτης είναι τρεις διαφορετικές επιλογές για τη θέση του τερματοφύλακα. Τσιμίκας και Κούτρης προορίζονται για το δίδυμο των αριστερών μπακ. Στην προετοιμασία θα είναι και ο Σάλιακας που αγωνίζεται στο δεξί άκρο της άμυνας, ενώ όπως έχει επιβεβαιώσει η διοίκηση της ΑΕΛ ενδιαφέρον υπάρχει και για τον 22χρονο Γιάννη Μασούρα που φέτος έκανε πολύ καλό πρωτάθλημα. Στις θέσεις των στόπερ υπάρχει ο Δημήτρης Νικολάου, ενώ ανοιχτό είναι αν θα δοθεί μια ευκαιρία και στον Σπύρο Ρισβάνη που αγωνίστηκε ως δανεικός στον Ατρόμητο, έχοντας και εκείνος πραγματικά πολύ καλή σεζόν.

Στους αμυντικούς χαφ επιστρέφει ο Μανώλης Σιώπης έπειτα από δανεισμό στον Πανιώνιο, ενώ ως 8άρι, και μάλιστα σε ρόλο πρωταγωνιστικό, αναμένεται να δούμε τον Θανάση Ανδρούτσο. Στα ίδια… τετραγωνικά υπάρχει και ο Παναγιώτης Ταχτσίδης, ο οποίος όμως υπέπεσε σε βαρύτατο πειθαρχικό παράπτωμα και κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέγεθος της τιμωρίας του. Ελληνας πρωταγωνιστής φυσικά και στο 10: ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη συζητήσει με τον Πέδρο Μαρτίνς για τη νέα σεζόν. Τουλάχιστον ένας Ελληνας όμως και στα φτερά της επίθεσης, καθώς είναι βέβαιο ότι ο Μάριο Βρουσάι ο οποίος «άνθισε» στον επίλογο του πρωταθλήματος που μόλις ολοκληρώθηκε, όχι μόνο θα παραμείνει στην ομάδα, αλλά θα έχει και άλλες ευκαιρίες για να δείξει το ταλέντο του.

Ο Μάνος

Εγχώρια επιλογή υπάρχει και για την επίθεση, με τον Δημήτρη Μάνο να κερδίζει το δικαίωμα της παρουσίας –τουλάχιστον –στην προετοιμασία, όπως ήδη ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πέδρο Μαρτίνς. Μετρώντας λοιπόν τα δεδομένα, καταλαβαίνει κανείς ότι υπό προϋποθέσεις μιλάμε ώς και για 15 ποδοσφαιριστές από το επόμενο ρόστερ. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε πιθανές μεταγραφικές αναζητήσεις. Χωρίς καν να εξετάζουμε το πιθανό ενδεχόμενο προώθησης και άλλων νέων παιδιών από την ακαδημία του συλλόγου που μόλις πριν από μερικά 24ωρα πανηγύρισε ένα ακόμη πρωτάθλημα (Κ17). Είπαμε, το σκαρί υπάρχει ήδη, κατόπιν απόφασης του ίδιου του Μαρτίνς. Η βάση για το νέο οικοδόμημα του Ολυμπιακού. Ο σχηματισμός μιας ομάδας που θα θελήσει να γίνει σημείο αναφοράς της νέας εποχής, και όχι το μοντέλο μιας αγωνιστικής σεζόν.