Το όνομά του δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Γιάννης Αλαφούζος από την πρώτη στιγμή έβαλε τον Νίκο Νταμπίζα στην κορυφή τής –μικρής είναι η αλήθεια –λίστας του για τη θέση του τεχνικού διευθυντή. Εψαχνε κάποιον που θα στρώσει τον Παναθηναϊκό και αμέσως και με αποτελεσματικότητα. Οι όποιες παρεξηγήσεις μεταξύ Αλαφούζου και Νταμπίζα, που είχαν φέρει το τέλος της προηγούμενης συνεργασίας τους, είχαν λυθεί προ πολλού. Και πλέον ο «Ντάμπι» ετοιμάζεται για το… ριμέικ.

Οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός μέσα στις επόμενες μέρες είναι δύσκολες. Οι παίκτες βρίσκονται στα όριά τους και ετοιμάζονται για προσφυγές και ο έλληνας τεχνικός διευθυντής είναι ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη ώρα. Η φήμη του σκληρού αλλά και επιτυχημένου διαπραγματευτή που τον συνοδεύει, είναι ο ένας από τους λόγους που ο Αλαφούζος τον κάλεσε πίσω σε μια περίοδο που «καίει».

Ο περιορισμός στις μεταγραφές είναι ένας δεύτερος, αλλά εξίσου σημαντικός. Ο Νταμπίζας γνωρίζει άριστα την ελληνική αγορά. Και ο Παναθηναϊκός, με τους περιορισμούς που έχει, θα πρέπει να στραφεί σε αυτήν. Να ψάξει να βρει τους παίκτες που θα ανταποκριθούν στο βάρος της φανέλας. Οποιοσδήποτε ξένος στη θέση του θα δυσκολευόταν πάρα πολύ και πιθανότατα θα χανόταν χρόνος. Χρόνος που στον Παναθηναϊκό δεν περισσεύει. Τουναντίον.

Η επιλογή Νταμπίζα συνδυάζεται και με την επιλογή Δώνη. Ο Αλαφούζος δεν έχει κρύψει ποτέ τη μεγάλη του επιθυμία να αναλάβει ο Δώνης τον Παναθηναϊκό. Το προσπάθησε, άλλωστε, δύο φορές στο παρελθόν, δίχως να τον πείσει. Πλέον θα βγάλει μπροστά τον Νταμπίζα. Η εξαιρετική σχέση των δύο ανδρών, η εκτίμηση του ενός στο πρόσωπο του άλλου και η λογική «αφού το κάνει ο Νταμπίζας σε δύσκολες συνθήκες, γιατί να μην το τολμήσω κι εγώ» φέρνει πλέον και τον Δώνη ένα βήμα πριν από την πόρτα του Παναθηναϊκού. Αύριο ή την Τετάρτη θα γίνει το καθοριστικό ραντεβού των δύο και επί της ουσίας θα ξεκαθαρίσει αν ο Παναθηναϊκός θα έχει και νέο προπονητή.

Συζητήσεις με ποδοσφαιριστές

Αμέσως μετά το θέμα προπονητή, ο Νίκος Νταμπίζας θα κληθεί να «τρέξει» μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με το ρόστερ της ομάδας και με τους παίκτες που ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να κρατήσει. Και δεν είναι μόνο οι Δώνης (υπάρχει συμφωνία για ανανέωση) και Λουντ (θα υπάρξει κουβέντα εντός εβδομάδας) που λήγουν τα συμβόλαιά τους.

Ο Νταμπίζας θα πρέπει να συζητήσει με πολλούς ποδοσφαιριστές που θα χρειαστούν εγγυήσεις και για να μην προχωρήσουν σε προσφυγές και για να πειστούν να παραμείνουν στο ρόστερ, που θα τους έχει μεγάλη ανάγκη. Με κυριότερους τους ξένους (Λουτσιάνο, Μουνιέ, Ινσούα, Γιόχανσον μερικά από τα παραδείγματα).

Η στάση της Pan Asia

Η επιλογή Νταμπίζα έχει γίνει με τις ευλογίες της Pan Asia. Αυτό τουλάχιστον διαρρέει από την πλευρά Αλαφούζου, αφού από την πλευρά του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ επικρατεί σιγή τις τελευταίες μέρες. Μια σιγή που ανησυχεί ως έναν βαθμό τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, που περιμένει κι εκείνη να ξεκινήσει ο οικονομικός έλεγχος, αλλά δεν μπορεί να αφήσει την ομάδα δίχως προπονητή και τεχνικό διευθυντή. Γι’ αυτό και «έτρεξαν» τα συγκεκριμένα θέματα.

Οι πληροφορίες λένε πως μέχρι την Τετάρτη το αργότερο η Pan Asia θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τον οικονομικό έλεγχο, ώστε σε έναν μήνα να είναι έτοιμη να παραδώσει τον φάκελο και να φανεί αν θα προχωρήσει η καταρχήν συμφωνία που έχει αποτυπωθεί στο MoU.