Δίπλα στο πούλμαν της αποστολής του ΠΑΟΚ, ένας κύριος χαμογελούσε βλέποντας τους παίκτες του Δικεφάλου να ετοιμάζονται σιγά σιγά για το ταξίδι της επιστροφής.

Τον έβλεπες να καμαρώνει σαν να ήταν πατέρας τους και φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μην πλησιάσουμε κοντά στον «Μεγαλέξανδρο» του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον τρομερό Γιώργο Κούδα, ο οποίος μιλώντας στα «ΝΕΑ» έσταζε μέλι γι’ αυτόν τον ΠΑΟΚ.

Ο ίδιος ήταν ο ηγέτης του μεγάλου ΠΑΟΚ της δεκαετίας του 1970, με το ένα πρωτάθλημα και τα δύο Κύπελλα στην Αθήνα κόντρα στον τεράστιο Ολυμπιακό τότε (στα πέναλτι) αλλά και απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Τότε που ο Δικέφαλος του Βορρά ερχόταν στην Αθήνα και έπαιζε μπάλα, όπως έκανε και το Σάββατο στο ΟΑΚΑ σε έναν από τους πιο άνισους τελικούς στην Ιστορία σε διαφορά απόδοσης.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το σκορ θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον διπλάσιο με ένα ποδόσφαιρο κυριαρχίας των φιλοξενουμένων σχεδόν για 90 λεπτά.

Θύμισε τον δικό σας ΠΑΟΚ; ήταν η φυσιολογική ερώτηση προς τον Γιώργο Κούδα, ο οποίος με ένα χαμόγελο ικανοποίησης μας αποστόμωσε. «Οχι, δεν ήταν σαν τον ΠΑΟΚ της εποχής μου. Αυτή η ομάδα που είδα όχι μόνο απόψε αλλά και όλη τη χρονιά είναι δύο σκάλες ανώτερη από τη δική μας!» Μας είπε με μια ειλικρίνεια που σπάνια βρίσκεις στην εποχή μας, στην οποία συνήθως ο παλαιότερος θέλει να προβάλλει περισσότερο τις στιγμές της δικής του εποχής.

Ο καλύτερος ΠΑΟΚ

Ομως ο Γιώργος Κούδας δεν έχει τέτοια ανάγκη και με το θάρρος της γνώμης του παραδέχεται:

«Αυτή η ομάδα που ακόμα, πιστεύω, φτιάχνεται είναι το κάτι άλλο. Μπορεί βέβαια να ήταν άλλες εποχές και να έχουν αλλάξει πολλά γενικότερα από τότε, όμως επιμένω ότι είναι ό,τι καλύτερο μας έχει παρουσιάσει ο ΠΑΟΚ όλα αυτά τα χρόνια και αυτά τα παιδιά, κατά την ταπεινή μου άποψη, δικαιούνταν και τον τίτλο του πρωταθλητή. Ολα πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο, αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία και ισχύει για όλες τις ομάδες» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο μεγάλος άσος του ΠΑΟΚ, ο οποίος όμως έχει βιώσει και αυτός το κακό που μπορούν να κάνουν κάποια στιγμή σε κάθε ομάδα ορισμένοι οπαδοί, όπως στον προχθεσινό τελικό, όπου την ώρα που ο Πέλκας σφράγιζε τον τίτλο, ένας θερμοκέφαλος (για να μη χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη…) φίλος του ΠΑΟΚ έριξε φωτοβολίδα ευθείας βολής –με πιστόλι –στον αγωνιστικό χώρο βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ολοκλήρωση του αγώνα!

«Ακούτε τη φωνή μου που έχει κλείσει; Δεν είναι από τους πανηγυρισμούς στα γκολ, αλλά από τις φωνές προς κάποιους οπαδούς μας. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό. Δυστυχώς κάποιοι ήρθαν για… πόλεμο και αντί να χαίρονται αυτόν τον ΠΑΟΚ, πετάνε φωτοβολίδες στους αστυνομικούς. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα και, αν θέλετε, όχι μόνο για μας, αλλά για όλες τις ομάδες. Να εξαλείψουμε στον υπέρτατο βαθμό αυτά τα φαινόμενα. Είδατε πώς κάθονται σούζα όλοι αυτοί σε όλες τις ομάδες στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, γιατί λέτε; Γιατί ξέρουν ότι εκεί δεν τους παίρνει» συνεχίζει ο Γιώργος Κούδας και επιστρέφει στο αγωνιστικό.

«Ηρθαν με την πίκρα»

«Αυτά τα παιδιά ήρθαν στην έδρα της ΑΕΚ με την πίκρα του χαμένου πρωταθλήματος όπως έγινε, έχασαν πέναλτι και παρ’ όλα αυτά έδειξαν την ποιότητα και την αξία τους. Νομίζω ότι το μέλλον τούς ανήκει και αξίζουν συγχαρητήρια στον Ιβάν Σαββίδη για αυτό που έχει κάνει».

Λίγο πιο δίπλα στον μεγάλο Γιώργο Κούδα περνάει ο Δημήτρης Πέλκας, που αποτελεί μέλος της νέας γενιάς των ελλήνων παικτών του ΠΑΟΚ και ο οποίος με το γκολ του στον τελικό σφράγισε το τρόπαιο.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» παραδέχεται ότι ήταν η κορυφαία εμφάνιση της χρονιάς για την ομάδα του, ότι το σκορ σαφώς αδικεί τον ΠΑΟΚ και στέκεται σε κάποια συγκεκριμένα σημεία που δείχνουν τη διαφορά.

«Ακόμα και να χάναμε, αυτό που είδατε είναι μόνο η αρχή. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει μεγαλώσει απίστευτα τον ΠΑΟΚ, που θα είναι πλέον στις κορυφαίες θέσεις. Το δείχνει με τα έργα του, και το γεγονός ότι πανηγυρίσαμε φορώντας μάσκες με το πρόσωπό του ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ πήρε δεύτερο συνεχόμενο τίτλο σε κολλητές χρονιές, και μάλιστα κατέκτησε και για πρώτη φορά Κύπελλο στο ΟΑΚΑ, στην έδρα του μεγάλου αντιπάλου του» τονίζει και στέκεται και σε ένα ακόμα στοιχείο.

«Είχαμε πεισμώσει πάρα πολύ και δεν ήταν δυνατόν να χάσουμε, το ξέραμε και το νιώθαμε μέσα μας. Παρά το γεγονός ότι είχαμε την πίκρα από τον τρόπο που χάθηκε το πρωτάθλημα, το οποίο πιστεύω αξίζαμε, δεν αφήσαμε να μας επηρεάσει αρνητικά, αντίθετα έγινε όπλο μας για να παίξουμε με μεγαλύτερο πάθος. Ακόμα και το χαμένο πέναλτι δεν μας επηρέασε» κατέληξε με τις δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Πέλκας.

Στο πούλμαν

Ο Μπίσεσβαρ είχε πάρει το Κύπελλο αγκαλιά και δεν το άφηνε μέσα στο πούλμαν, με εξαίρεση για κάποιες φωτογραφίες που ήθελαν να βγάλουν οι συμπαίκτες του με το τρόπαιο.

Εκεί που έγινε ο χαμός ήταν όταν έφτασε στο πούλμαν ο πολυτιμότερος παίκτης του τελικού με το βραβείο στα χέρια του, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, με τους υπόλοιπους να τον αποθεώνουν και να τον παροτρύνουν όμως να αφήσει τις φωτογραφίες με φίλους και φίλες του ΠΑΟΚ και να ανέβει στο πούλμαν για να αναχωρήσει η ομάδα!

Στο μπροστινό κάθισμα, φανερά ανακουφισμένος πλέον ο ρουμάνος τεχνικός Ραζβάν Λουτσέσκου, όρθιος φορώντας τα γυαλιά του, θύμισε καθηγητή που ελέγχει εάν είναι όλοι οι μαθητές στο πούλμαν έπειτα από σχολική εκδρομή για να ξεκινήσει η επιστροφή.

Μα το κλίμα εκείνη τη στιγμή αλλά και στα αποδυτήρια λίγο νωρίτερα ξεπερνούσε σε κέφι και γλέντι ακόμα και σχολική εκδρομή, με τους παίκτες να θυμίζουν ότι μέσα από όλο αυτό ξαναγίνονται παιδιά.

Στα χέρια των παικτών

Πριν πετάξει η αποστολή του ΠΑΟΚ για τη Θεσσαλονίκη «πέταξε» ο Ιβάν Σαββίδης! Μπορεί να μην ήταν στο γήπεδο, αλλά όταν τον συνάντησε η αποστολή της ομάδας στο αεροδρόμιο, οι παίκτες τον σήκωσαν στα χέρια και τον πέταξαν στον αέρα.

Με μια φωνή για τα επινίκια

«Στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσσαλονίκη». Οι παίκτες του Δικεφάλου δεν συζήτησαν καν το ενδεχόμενο να πάνε σε κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα για να γιορτάσουν την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ηθελαν να επιστρέψουν στη βάση τους και να το χαρούν με τους οπαδούς τους, όπως έγινε χθες το βράδυ.