Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας για τη σεζόν 2017-2018 ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή του αγώνα Παναθηναϊκός – Ξάνθη στη Λεωφόρο. Ο τίτλος κατέληξε στην ΑΕΚ, ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορεί να θυμάται κάποιος από τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Καταστάσεις που προκάλεσαν τη δυσφήμηση του ελληνικού ποδοσφαίρου ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, με την απειλή του Grexit να υπάρχει και σήμερα «πάνω στο τραπέζι» από την πλευρά της FIFA.

Τα μπλόκα της «εξυγίανσης» στον Ολυμπιακό

Ηταν μια χρονιά που οι διαιτητικές αποφάσεις εναντίον του Ολυμπιακού έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της «εξυγίανσης» την ομάδα του Λιμανιού. Διαιτητές που με τα σοβαρά λάθη τους σε πολλά παιχνίδια των Ερυθρολεύκων στέρησαν πολλούς και σημαντικούς βαθμούς από την ομάδα του Πειραιά. Ακόμα και στα τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος, υπήρξαν διαιτητικές αποφάσεις που προκάλεσαν τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των ανθρώπων του Ολυμπιακού. Τελευταίο παράδειγμα, τα όσα έκανε ο διαιτητής Κατσικογιάννης στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί πως είχαν προηγηθεί πολλές ακόμα διαιτητικές αποφάσεις εναντίον των Ερυθρολεύκων σε κρίσιμα σημεία της αγωνιστικής περιόδου. Ο στόχος της περιβόητης «εξυγίανσης» ήταν προφανής, ήθελα να σταματήσουν με κάθε τρόπο τον Ολυμπιακό.

Ο τραυματισμός του Οσκαρ Γκαρθία στην Τούμπα

Κανείς δεν θα ξεχάσει φυσικά τα όσα έγιναν στην Τούμπα λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού, με τον τραυματισμό του πρώην τεχνικού των Ερυθρολεύκων Οσκαρ Γκαρθία από ρολό χαρτιού ταμειακής μηχανής που πέταξε οπαδός του ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι, όπως ήταν λογικό, δεν ξεκίνησε λόγω του τραυματισμού του ισπανού προπονητή.

Η μεταμεσονύκτια απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων

Μια ακόμα στιγμή του φετινού πρωταθλήματος που αποτελεί «μνημείο» νομικής ακροβασίας αφορά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την πρωτόδικη τιμωρία του ΠΑΟΚ. Μια απόφαση που ανακοινώθηκε στη μία μετά τα μεσάνυχτα και η οποία δεν αφαιρούσε τρεις βαθμούς από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, ποινή που είχε πρωτόδικα επιβληθεί στον Δικέφαλο του Βορρά. Επίσης δεν υπήρξε τιμωρία της έδρας του ΠΑΟΚ, καθώς το ματς με την ΑΕΚ στην Τούμπα έγινε με κόσμο στις εξέδρες και όχι κεκλεισμένων των θυρών. Στον Ολυμπιακό όμως υπήρξε απόφαση αφαίρεσης τριών βαθμών, παρά το ότι στο ματς των Ερυθρολεύκων με την ΑΕΚ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα για παίκτες ή τον διαιτητή και τους βοηθούς του. Τα όσα είχαν γίνει σε εκείνο το παιχνίδι στο «Γ. Καραϊσκάκης» έγιναν μετά το τέλος του αγώνα και αφού οι δύο ομάδες είχαν μπει στα αποδυτήρια του γηπέδου.

Το πιστόλι του Ιβάν Σαββίδη

Η σκηνή που σίγουρα προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις ήταν η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με την ΑΕΚ, όταν ο διαιτητής Κομίνης ακύρωσε το γκολ του Βαρέλα. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο έχοντας όπλο περασμένο στη ζώνη του. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το θέμα που μονοπώλησε την αθλητική και όχι μόνο επικαιρότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η συγκεκριμένη σκηνή. Το γεγονός προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις και είναι χαρακτηριστικό πως οι εικόνες αυτές έκαναν τον γύρο του κόσμου. Επίσης, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η FIFA έστειλε στη χώρα μας τον Χέρμπερτ Χούμπελ, τον πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης της ΕΠΟ. Και τα όσα είχε πει ο αυστριακός αξιωματούχος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τη διοίκηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και τον πρόεδρό της Βαγγέλη Γραμμένο. Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει απομακρυνθεί σε μια χρονιά που έγιναν πολύ δυσάρεστα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πρωτάθλημα για την ΑΕΚ έπειτα από 24 χρόνια

Οπως αναφέραμε και στον πρόλογο, η ΑΕΚ κατέκτησε το φετινό πρωτάθλημα. Η Ενωση πήρε τον τίτλο για πρώτη φορά έπειτα από 24 χρόνια και οι Κιτρινόμαυροι πανηγύρισαν την επιτυχία τους. Ηταν μια πολύ σημαντική σεζόν για την Ενωση, που είχε μεγάλο πρωταγωνιστή τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος έκανε εξαιρετική χρονιά.

Τα οικονομικά προβλήματα

του Παναθηναϊκού

Η φετινή σεζόν ήταν πολύ δύσκολη για τον Παναθηναϊκό. Οι Πράσινοι αντιμετώπισαν πολλά οικονομικά προβλήματα και αυτό επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό την αγωνιστική εικόνα τους. Ηταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του Τριφυλλιού και οι φίλοι του Παναθηναϊκού περιμένουν με μεγάλη αγωνία τις διοικητικές εξελίξεις στην ομάδα τους.

Η εντυπωσιακή πορεία του Ατρομήτου

Ενα στοιχείο που σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο έχει να κάνει με την εντυπωσιακή πορεία που πραγματοποίησε στο φετινό πρωτάθλημα ο Ατρόμητος. Η ομάδα του Περιστερίου έκανε μια εξαιρετική χρονιά και ο Νταμίρ Κάναντι, ο τεχνικός του Ατρομήτου, κατάφερε να δημιουργήσει μια πολύ καλή ομάδα με πλάνο και ξεχωριστή φιλοσοφία. Το ζητούμενο φυσικά για την ομάδα του Περιστερίου είναι να παρουσιάσει ανάλογη εικόνα και την επόμενη αγωνιστική περίοδο.