Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή, με ανοιχτά θεσμικά ζητήματα που άπτονται της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, οι δικαστές προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δικαστική ένωση στη χώρα μας, που αριθμεί περισσότερα από 4.000 μέλη, και συνολικά 31 λειτουργοί της Θέμιδος διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων τους, που θα προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή 13 Μαΐου στα δικαστήρια της περιφέρειας και την επόμενη Κυριακή 20 Μαΐου στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, που οφείλει να κινείται έξω από το πεδίο δράσης της εκτελεστικής εξουσίας, αναδεικνύεται το κυρίαρχο ζητούμενο για όλους τους υποψήφιους δικαστικούς λειτουργούς. Τη διετία που πέρασε, εξάλλου, το κλίμα στον χώρο της Δικαιοσύνης ήταν πολλές φορές πολεμικό. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με πολλαπλές ανακοινώσεις της είχε δώσει το δικό της στίγμα στη διάρκεια τέτοιων έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, με επίκεντρο άλλοτε ένα θεσμικό ζήτημα και άλλοτε κάποια υπόθεση με άρωμα πολιτικό. Οι υποψήφιοι προερχόμενοι από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικές προσεγγίσεις κατεβαίνουν στην εκλογική μάχη με ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Μέσα σε αυτό, όμως, υπάρχουν διαμορφωμένες ομάδες με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις τόσο για τα μείζονα θεσμικά θέματα του κλάδου όσο και για τις ελλείψεις των δικαστηρίων και τα μισθολογικά θέματα, που βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα των υποψηφίων.

Ως επικεφαλής των ομάδων είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης (πρόεδρος Πρωτοδικών), οι ήδη μετέχοντες στο προεδρείο της Ενωσης εφέτες Νίκος Σαλάτας και Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, η εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη, που επίσης είναι μέλος του ΔΣ, ο πρόεδρος Εφετών Χρήστος Κατσιάνης, ενώ ως μεμονωμένος διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων του και ο πρόεδρος Εφετών Χρήστος Νάστας. Με ενδιαφέρον αναμένεται η προσέλευση των δικαστών σε όλη τη χώρα, καθώς από το ποσοστό της αποχής θα κριθούν πολλά και ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Συγκεκριμένα υποψήφιοι (με αλφαβητική σειρά) για το ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είναι οι:

Ελένη Ασημακοπούλου, εφέτης Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Βεργώνης, αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών, Γεράσιμος Βρυώνης, εφέτης Αθηνών, Σταματία Γκαρά – Δημουλέα, πταισματοδίκης Λάρισας, Ακριβή Ερμίδου, ειρηνοδίκης Αθηνών, Ιωάννης Ευαγγελάτος, πρωτοδίκης Λασιθίου, Απόστολος Ζαβιτσάνος, εφέτης Αθηνών, Ευάγγελος Κασαλιάς, εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Αντιγόνη Κάστιζα, εφέτης Αθηνών, Χρήστος Κατσιάνης, πρόεδρος Εφετών Εύβοιας, Γρηγόρης Κομπολίτης, ειρηνοδίκης Πατρών, Κώστας Κουκούλης, πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης, Ελευθερία Κώνστα, εφέτης Αθηνών, Ιωάννης Κωνσταντινόπουλος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Κουτουλόπουλος, πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, εφέτης Αθηνών, Χαράλαμπος Μαυρίδης, εφέτης Κέρκυρας, Παντελής Μποροδήμος, πρωτοδίκης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νάστας, πρόεδρος Εφετών Αθηνών, Χρήστος Παπαδήμας, πρωτοδίκης Αθηνών, Βαρβάρα Πάπαρη, εφέτης Λάρισας, Θωμαΐτσα Πατρώνα, πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου, Νίκος Σαλάτας, εφέτης Αθηνών, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών, Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χριστίνα Σεραπτσή, ειρηνοδίκης Χαλανδρίου, Μαργαρίτα Στενιώτη, εφέτης Αθηνών, Ανδρομέδα Στεφανίδου, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, Δημήτρης Τράγκας, εφέτης Αθηνών, και Δημήτρης Φούκας, πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών.

Δημόσιες τοποθετήσεις από τους έξι επικεφαλής

Οι υποψήφιοι με δημόσιες επιστολές – τοποθετήσεις τους απευθυνόμενοι στους συναδέλφους τους έχουν, μεταξύ άλλων, επισημάνει:

Χριστόφορος Σεβαστίδης

πρόεδρος Πρωτοδικών
Μπήκαμε μπροστά στον αγώνα όλου του νομικού κόσμου της χώρας για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απόπειρα καταστρατήγησης του Συντάγματος με την αύξηση των ορίων αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους. Διατηρήσαμε αλώβητη την ενότητα της Ενωσής μας όταν επιχειρήθηκε εντελώς απροκάλυπτα η διάσπασή της με τη δημιουργία μιας άλλης ένωσης.

Νίκος Σαλάτας

εφέτης

Η Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος του χειρισμού σοβαρών υποθέσεων σχετιζoμένων με τον δημόσιο βίο του τόπου, βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών επιθέσεων που αποσκοπούσαν στη συρρίκνωση της ανεξαρτησίας της. Ενώπιον αυτού του φαινομένου ήταν φυσικό να υπερασπιστούμε τη δικαστική ανεξαρτησία και να περιφρουρήσουμε την αξιοπρέπεια των λειτουργών της.
ΠαναγιώτηςΛυµπερόπουλος

εφέτης

Tο ενωτικό προεδρείο συνεισέφερε στα δημόσια δρώμενα της χώρας μια εξαιρετικά διδακτική εμπειρία: ομάδες και προσωπικότητες με διαφορετικές πορείες και όχι απαραίτητα ταυτιζόμενες σε όλα τα θέματα αντιλήψεις, κατέστη δυνατό να συνθέσουν απόψεις, να διαμορφώσουν δράσεις, παρακάμπτοντας τις προσωπικές φιλοδοξίες και αγκιστρώσεις. Αναζητήσαμε λύσεις με μόνο γνώμονα το θεσμικό πλαίσιο και τη λογική και αξιοποίησαμε τη γνώση του αντικειμένου και τη μεθοδική δράση.
ΜαργαρίταΣτενιώτη

εφέτης

Η διετία που διανύσαμε δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ήρεμη. Αντίθετα, ήταν ιδιαίτερα τρικυμιώδης και έχει να επιδείξει πρωτοφανή για το δικαστικό Σώμα φαινόμενα. Εξ αυτού του λόγου προέκυψε η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας νέας ομάδας, που θα έχει σταθερά σημεία αναφοράς το κύρος της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και θα δίνει προοπτική στην Ενωσή μας.
ΧρήστοςΚατσιάνης

πρόεδρος Εφετών

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων της Ενωσής μας, δίνοντας τη μάχη προς πάσα κατεύθυνση, για την προστασία του κύρους της Δικαιοσύνης και τη διασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας των λειτουργών της, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την προώθηση νόμιμων θεσμικών αιτημάτων μας, αναπτύσσοντας πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών μας.
Αθανάσιος Νάστας

πρόεδρος Εφετών

Δεσμεύομαι να λειτουργήσω μέχρι το τέλος της θητείας μου υποστηρικτικά σε κάθε λογική πρόταση, να προστατεύσω τον χώρο και τους συναδέλφους μας από κάθε ανοίκεια επίθεση που δέχονται, να αποτρέψω δεσμούς εξάρτησης από τις άλλες εξουσίες.