Σε ένα ιδιαίτερο σποτάκι του BT Sport ενόψει του τελικού Κυπέλλου Αγγλίας, ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο βρετανικός σταθμός με καμάρι προτρέπει τους τηλεθεατές του να «απολαύσουν τη γιορτή». Υπερβολή; Καθόλου. Τελικός Κυπέλλου. Ενα τεράστιο αθλητικό event, που στέκεται ξεχωριστά στο καλαντάρι αλλά και στις καρδιές. Μια αναμέτρηση που το φινάλε της περιμένει η απόλαυση ενός ολόκληρου τίτλου.

Το επόμενο Σαββάτο είναι αυτό το ματς, στο επιβλητικό Γουέμπλεϊ. Εκεί όπου είναι βέβαιο πως δεν θα χρειαστούν νεκρές ζώνες ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Εκεί όπου αποκλείεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο για την παρουσία δυνάμεων ασφαλείας ώς τα δημοσιογραφικά θεωρεία υπό τον φόβο σύρραξης. Αφήστε δε που βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά πως δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος εισαγγελέας να έχει ήδη σχηματίσει φάκελο έπειτα από πληροφορίες ότι «ξένοι χούλιγκαν», κάποιοι εκ των οποίων έμμισθοι (!), ετοιμάζονται για το δικό τους σόου στις κερκίδες ή και στα πέριξ του σταδίου.

Οχι, δεν συγκρίνουμε την ποδοσφαιρική Αγγλία με την ποδοσφαιρική Ελλάδα. Συγκρίνουμε το συναίσθημα και μεταξύ μας αυτό μας κάνει να νιώθουμε ακόμη χειρότερα.

Δεν έχει περάσει άλλωστε παρά ένας χρόνος από το αντίστοιχο αντάμωμα στον Βόλο. Τότε που η γιορτή μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη. Τότε που εκείνη η περίφημη γέφυρα του Πανθεσσαλικού γέμισε με μαχαιροβγάλτες και οι τηλεοράσεις μας με εικόνες από εκείνες για τις οποίες δεν ξέρεις αν πρέπει να στενοχωριέσαι ή να ντρέπεσαι.

Μεγάλη η «αγωνιστική» κόντρα των Δικεφάλων τη φετινή σεζόν και γνωστό το αφήγημα γύρω από τον τρόπο που ολοκληρώθηκε για εκείνους το φετινό πρωτάθλημα. Υπό άλλες συνθήκες θα ήμασταν μπροστά από μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να λυθούν… ποδοσφαιρικοί (ανοιχτοί) λογαριασμοί. Υπό τις συγκεκριμένες ανησυχούμε για την επίλυση όλων των υπολοίπων. Κάθε κανονικός φίλαθλος θα έλεγε με σεβασμό «να γίνει ένα καλό ματς και να νικήσει ο καλύτερος». Εδώ που φτάσαμε όμως, η ευχή μάλλον πρέπει να είναι διαφορετική. «Να γίνει το ματς. Να ξεκινήσει, να τελειώσει. Και να γυρίσουν άπαντες, όσοι βρεθούν στον δρόμο για το ΟΑΚΑ, ασφαλείς στο σπίτι τους». Οι γιορτές δεν μένουν πια εδώ!