ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αναμετρώνται απόψε στο ΟΑΚΑ, σε έναν τελικό Κυπέλλου, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο. Μόλις πέρυσι οι δύο Δικέφαλοι είχαν τεθεί ξανά αντιμέτωποι, σε ένα ματς που έμεινε στην ιστορία όχι τόσο για το οφσάιντ γκολ του Ενρίκε που έδωσε το τρόπαιο στους Θεσσαλονικείς, αλλά για τα όσα θλιβερά συνέβησαν στις εξέδρες. Οταν οι οπαδοί των δύο ομάδων συνεπλάκησαν άγρια, λόγω της παράλειψης της Αστυνομίας να διαφυλάξει την πεζογέφυρα του γηπέδου.

Η κατάληξη αυτών των τραγικών γεγονότων ήταν η καθυστερημένη έναρξη του αγώνα και φυσικά οι δεκάδες τραυματίες. Που γέμισαν το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα.

Εναν χρόνο μετά οι δύο ομάδες είναι ξανά αντίπαλες. Με το ματς να γίνεται αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ και με την ευχή όλων, το μόνο που θα μας απασχολεί μετά να είναι το αποτέλεσμα. Κάτι που μας επισήμαναν και οι τρεις άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνήσαμε για να μας περιγράψουν πώς έζησαν το περσινό παιχνίδι του Πανθεσσαλικού.

Κώστας Βιλανάκης,

φωτογράφος

«Ξύλο μετά… μουσικής»!

Ο Κώστας Βιλανάκης είναι φωτορεπόρτερ του πρακτορείου InTime και πέρυσι κλήθηκε να καλύψει τον τελικό του Κυπέλλου στον Βόλο. Οι εικόνες που μας περιγράφει αναμφίβολα σοκάρουν, καθώς στα λόγια του αποτυπώνονται η φρίκη και η ωμότητα όσων συνέβησαν στο Πανθεσσαλικό. Με τον ίδιο να τα παρακολουθεί… παγωμένος μέσα από τον αγωνιστικό χώρο.

«Οι εικόνες δεν περιγράφονται, ήταν ακραίες. Υπήρχε ωμή βία. Ηταν για μένα ένα πρωτοφανές γεγονός. Δεν έχω ζήσει ξανά ως επαγγελματίες τέτοιες στιγμές. Αυτά που αποτύπωσε ο φακός ήταν τρομερά. Για μένα έχει μεγάλη ευθύνη η Αστυνομία για όλο αυτό. Δεν έκανε κίνηση να αποτρέψει τα συμβάντα. Δεν διέκοψαν καν τη μουσική! Αυτό με σόκαρε! Επεφτε ξύλο και τα μεγάφωνα έπαιζαν… μουσική», μας είπε αρχικά ο Κώστας Βιλανάκης, παρουσιάζοντας με γλαφυρότητα τις σοκαριστικές στιγμές που έζησε σε ένα κατά τα άλλα… κλασικό απόγευμα στη δουλειά.

Στη συνέχεια της κουβέντας μας με τον φωτορεπόρτερ του πρακτορείου InTime, ρωτήσαμε το προφανές. Πώς αντέδρασαν εκείνος και οι συνεργάτες του στη θέα των συγκεκριμένων γεγονότων. Αν δηλαδή έβαλε πάνω απ’ όλα τον επαγγελματισμό ή οι καταστάσεις έκαναν τη δουλειά να περάσει σε δεύτερο πλάνο.

«Υπήρξαν στιγμές που πάγωσα. Σταμάτησα να τραβάω και προσπαθούσα όπως και άλλοι να προφυλαχθούμε και να προφυλάξουμε κόσμο. Η βία είναι απρόβλεπτη. Ελπίζουμε όλοι να μην επαναληφθούν ξανά τέτοια γεγονότα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το φροντίσει η πολιτεία. Να προστατεύει τους φιλάθλους αλλά και εμάς που πηγαίνουμε στο γήπεδο για να εργαστούμε. Τρόποι υπάρχουν», είπε ο Κώστας Βιλανάκης.

Αλέξανδρος Μαργαρίτης,

φίλαθλος

«Κανένας τίτλος δεν αξίζει αυτή την εικόνα»

Ο Αλέξανδρος Μαργαρίτης αποτελεί μια ξεχωριστή προσωπικότητα της κιτρινόμαυρης εξέδρας, με συνεχή παρουσία στο πλευρό της ΑΕΚ από παιδί. Πλέον, ως οικογενειάρχης, απολαμβάνει την αγαπημένη του ομάδα μαζί με τον γιο του. Που τον συνοδεύει στα περισσότερα παιχνίδια της Ενωσης. Πέρυσι ωστόσο, στον τελικό του Βόλου, η μοίρα έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι στην οικογένεια Μαργαρίτη. Καθώς ο γιος του Αλέξανδρου, Γιώργος, βρέθηκε αμέσως μετά τον τελικό στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, όντας τραυματισμένος! Χωρίς να έχει κάποια συμμετοχή στα επεισόδια και πληρώνοντας απλώς το τίμημα του να είσαι στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Αλέξανδρος Μαργαρίτης μάς εξιστόρησε εκείνες τις στιγμές, που έγιναν έναν χρόνο πριν. Στέλνοντας παράλληλα ένα ενωτικό και συνάμα συγκινητικό μήνυμα ενόψει του σημερινού τελικού, με αποδέκτες τόσο τους οπαδούς της ΑΕΚ, όσο και εκείνους του ΠΑΟΚ. Θυμίζοντας σε όλους πως κανένα τρόπαιο δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

«Πλησιάζοντας προς τον τελικό Κυπέλλου, μου έρχεται –σαν εφιάλτης –στη μνήμη η χειρότερη νύχτα της ζωής μου, η νύχτα του περσινού τελικού στον Βόλο. Οσοι πάτε στο ΟΑΚΑ, είτε Κιτρινόμαυροι, είτε Μελανόλευκοι, να θυμάστε ότι το πρωταρχικό είναι να γυρίσετε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια σας. Σας το λέει, από καρδιάς, ένας πατέρας που κινδύνεψε να χάσει το μονάκριβο παιδί του και που είναι στα γήπεδα πάρα πολλά χρόνια. Κανένα πρωτάθλημα και κανένα Κύπελλο δεν αξίζουν μια τέτοια εικόνα», μας είπε ο Αλέξανδρος Μαργαρίτης. Ο οποίος, όπως τόνισε, ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του, καθώς βρέθηκε κοντά σε ανθρώπους που στήριξαν με κάθε τους δύναμη τον ίδιο και τον γιο του, για να πάνε όλα καλά και να βγει υγιής από το νοσοκομείο ο Γιώργος. Τους οποίους και θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια για την τεράστια βοήθειά τους.

«Ευχαριστώ τον χειρουργό Ιωάννη Νοταρά, τον Κώστα Ντασούλη που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο παιδί μου, το προσωπικό της ΜΕΘ, το προσωπικό της ορθοπεδικής κλινικής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, τους φίλους μου Νίκο Κατσιμπάρο και Δημήτρη Ζαχαριά και τους φίλους και συγκάτοικους Γιάννη και Σπυρέττα Πρωτοπαπά που έφεραν τη σύζυγό μου στον Βόλο. Θερμές ευχαριστίες στην ΠΑΕ ΑΕΚ για τη φυσική παρουσία των φίλων Νίκου Πανταζή, Γιάννη Μπίλιου, Ανδρέα Δημάτου και Βασίλη Δημητριάδη, καθώς και τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τις κυρίες Αγγελική Αρκάδη και Μαριάννα Αθανασιάδου που με τις συνεχείς τηλεφωνικές παρεμβάσεις τους βοήθησαν τα μέγιστα, όπως και ο Λάκης και η Χρυσούλα Νικολάου. Τέλος, ευχαριστώ τους Δημήτρη Χατζηχρήστο (μαζί με την Κατερίνα του) και Ηλία Κοτσώνη, που ήρθαν από την Αθήνα για να μας συμπαρασταθούν, καθώς και τους Νίκο Αγγελίδη, Νίκο Παρίση, Κώστα Μαυριδάκη και Σταύρο Ξενοφωντίδη. Ευχαριστούμε και τον Αχιλλέα Μπέο για τη συμπαράστασή του», είπε, συμπληρώνοντας στο φινάλε της κουβέντας μας: «Θα ήθελα αν γίνεται να αφιερώσω τον θρίαμβο της μπασκετικής ΑΕΚ στον μονάκριβό μου, που ακριβώς έναν χρόνο πριν και την ίδια ώρα που φέτος πανηγύριζε την κατάκτηση του Basketball Champions League, έμπαινε στο χειρουργείο του Νοσοκομείου του Βόλου».