Δεν υπάρχει χρήστης των social media που δεν γνωρίζει τον όρο #amentioto –ή, αλλιώς, πώς μια δήλωση χωρίς ονόματα φτάνει ακριβώς στους παραλήπτες της. Η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, παρότι δεν έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στηρίχθηκε ακριβώς σ’ αυτό και ήταν, για τους λατινομαθείς, in rem, κατά παντός υπευθύνου. Η στόχευση διπλή: από τη μία να καταδείξει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που «υπονομεύουν την προσπάθεια» της Κεντροαριστεράς («είμαστε το εμπόδιο στα σχέδιά τους, τη διπλή όψη του συντηρητισμού τους»), και από την άλλη να βάλει τέλος στις «προσωπικές στρατηγικές και τη διχόνοια» που την τελευταία εβδομάδα έκαναν την εμφάνισή τους στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Μετά την πρωτοβουλία της για «εκλογές τώρα, πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο», ήταν φανερό πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγρίεψε τη στρατηγική του απέναντι στην Κεντροαριστερά. Το αρχικό μούδιασμα αντικαταστάθηκε από επιθέσεις φιλίας, οι οποίες όχι μόνο αυξήθηκαν, αλλά άρχισαν να βρίσκουν θετική ανταπόκριση και από μεμονωμένα στελέχη μέσα στον κεντροαριστερό φορέα. Η εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση και η πολυπληθής παρουσία πρώτων ονομάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν πολλούς μέσα στο Κίνημα Αλλαγής να αναρωτιούνται αν τελικά βρέθηκε ο «λαγός».

Λίγες μέρες μετά, οι συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών δημιούργησαν εκ νέου την εντύπωση πως, παρά τις γέφυρες που επιχείρησε να κόψει η Γεννηματά, οι δύο χώροι έχουν βρει τρόπο επικοινωνίας –χρειάστηκε μια συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να διευκρινιστεί ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Και μέσα σ’ όλα, μια υπόγεια ένταση ανάμεσα στο Ποτάμι και στη ΔΗΣΥ, βασισμένη στη χλιαρή αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη στο αίτημα των εκλογών, που προκαλούσε περιστασιακές αντιπαραθέσεις εντός και εκτός Βουλής.

Τίποτα δεν έδειχνε πως η χθεσινή μέρα θα ξεκαθάριζε δημοσίως το τοπίο. Το πρωί, οι γραμματείς των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Μαυρωτάς ζήτησαν από κοινού να προγραμματιστεί η συζήτηση για την κοινή πρόταση νόμου με θέμα την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα μέσα στήριξης στα ακριτικά νησιά. Το απόγευμα, όμως, το κλίμα άλλαξε. Με δήλωσή της (protothema.gr) η Γεννηματά έκανε λόγο για «καμία περαιτέρω ανοχή» και για «στρατηγικές που αλλοιώνουν την εικόνα μας, θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων». Ο τόνος ήταν σκληρός από την αρχή έως το τέλος. «Μετατρέπουν τον πλουραλισμό από πλεονέκτημα σε όπλο όσων θέλουν να μας πλήξουν. Εως εδώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Το Ποτάμι. Η απάντηση δεν ήρθε από τον προφανή στόχο, αλλά μέσω ενός αιχμηρού σχολίου από τη Σεβαστουπόλεως: «Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν. Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους είναι σταθεροί και διαχρονικοί» τόνισαν στο Ποτάμι, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε μετά την παρέμβαση της Γεννηματά. «Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτήν τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε. Με οδηγό μας, πάντα και μόνο, τις προοδευτικές μας αξίες και τις ξεκάθαρες θέσεις μας» επισήμαναν σε έντονο ύφος. Κάπως έτσι, μια προειδοποιητική βολή με πολλούς αποδέκτες μετατράπηκε σε δημόσια αντιπαράθεση, που, αν συνεχιστεί στους ίδιους τόνους, ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

«Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζονται με συλλογικές διαδικασίες και τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής. Τα όποια προβλήματα δεν λύνονται με δημόσιες αντιπαραθέσεις» σχολίασαν από τη ΔΗΜΑΡ, καλώντας τα στελέχη να κρατήσουν τις διαφωνίες τους «εν οίκω». Από Το Ποτάμι επισημαίνουν πως το σχόλιο δεν αποτελεί προσωπική επίθεση, αλλά απευθύνεται προς όλους εκείνους που βρίσκουν σχέσεις του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη Χαριλάου Τρικούπη παρέπεμπαν διαρκώς στη δήλωση Γεννηματά.

Μπορεί αυτή η διένεξη να φτάσει στα άκρα; Οι επόμενες μέρες θα το δείξουν. Αν κάποιος ήθελε να δει το ποτήρι μισογεμάτο, πάντως, λίγες μόνο ώρες μετά τη δημόσια σύγκρουση, ανακοινώθηκαν οι 36 τομείς του Κινήματος Αλλαγής, με τα στελέχη του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ να συνυπάρχουν κανονικά –παρά την ένταση και τα τεταμένα νεύρα.