Αμετακίνητη στη ρητορική της έντασης παραμένει η Αγκυρα, καθώς ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, στην κορύφωση της στρατιωτικής άσκησης «Εφες 2018» στη Σμύρνη, δήλωσε πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Ο Ακάρ ανέφερε, ειδικότερα, πως οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας «θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να διατηρούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της τουρκικής Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα παραμείνουν εγγύηση ειρήνης και ασφάλειας προς την κατεύθυνση των διεθνών εγγυήσεων και των συνθηκών της Συμμαχίας στο κυπριακό νησί». Πρόσθεσε δε πως σε αυτό το πλαίσιο ο τουρκικός στρατός τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα με αποφασιστικότητα.

Σημειώνεται ότι βασικό σενάριο στη χθεσινή στρατιωτική άσκηση ήταν η κατάληψη νησιού, γι’ αυτό και υπήρχε συμμετοχή πολλών αποβατικών σκαφών και πεζοναυτών. Πολλά από τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας πρόβαλαν κυρίως τη συμμετοχή 23 χωρών στην «Εφες», αλλά και το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν πολλά οπλικά συστήματα τουρκικής παραγωγής. Η χθεσινή ημέρα ήταν αυτή της επίδειξης που πραγματοποιήθηκε υπό τα βλέμματα ξένων πρεσβευτών και στρατιωτικών ακολούθων.