Το δημοσιογραφικό κλισέ θέλει όποιο κόμμα παίρνει τη Β’ Αθηνών να παίρνει και τις εκλογές. Οσοι πάλι ασχολούνται επαγγελματικά με την πολιτική επιμένουν ότι και «η εκλογική απόδοση ενός κόμματος σε όλη την επικράτεια επηρεάζει το πώς πάει στη Β’ Αθηνών». Στις τελευταίες κάλπες η ΝΔ είχε συγκεντρώσει εκεί ποσοστό 27,38%, που μεταφράζεται σε 244.480 ψήφους και 12 έδρες. Ο πρώτος των πρώτων γαλάζιων ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ακολουθούσαν –με αυτήν τη σειρά –οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης. Και μετά οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Αννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Αννα –Μισέλ Ασημακοπούλου, Γεράσιμος Γιακουμάτος και τελευταία η πρώην πια νεοδημοκράτισσα Κατερίνα Παπακώστα.

«Προφανώς» όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος της ΝΔ «για να εκλεγείς στη συγκεκριμένη περιφέρεια χρειάζεται να έχεις διείσδυση σε όλες τις περιοχές που περιλαμβάνει». Εκείνοι, όμως, που βρίσκονται στο τοπ 5, αλλά και στις αμέσως επόμενες θέσεις, έχουν ορισμένες περιοχές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προπύργιά τους. Περιοχές, δηλαδή, που συγκεντρώνουν τους περισσότερους από τους σταυρούς που λαμβάνουν. Σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει τη γαλάζια ανθρωπογεωγραφία, ο Μεϊμαράκης, π.χ., έχει δύναμη στα νότια. Ο Γεωργιάδης στα δυτικά. Ο Χατζηδάκης και ο Κουμουτσάκος στα βόρεια. Στα νότια συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά τους, επίσης, οι Δένδιας, Βαρβιτσιώτης, Ασημακοπούλου και Βούλτεψη –στις ίδιες περιοχές έχει δύναμη και ο α’ αντιπρόεδρος του κόμματος Χατζηδάκης. Και στα δυτικά η Καραμανλή.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ. Στην Πειραιώς υπολόγισαν πως βάσει των ποσοστών τους στη Β’ Αθηνών στις τελευταίες εκλογές, με την κατάτμηση που σχεδιάζει το Μαξίμου ίσως έχαναν δυο έδρες. Πιθανότητα που, ωστόσο, δεν αναιρεί –κατά τα λεγόμενά τους –τη θέση του αρχηγού του κόμματος, ο οποίος επί της αρχής συμφωνεί με το σπάσιμό της. «Το είχε, άλλωστε, προτείνει το 2016 μαζί με την ψήφο των αποδήμων» σημειώνουν. Και προσθέτουν πως «δεν έχει αλλάξει γνώμη». Αν, πάντως, η ΝΔ θα είχε ένα πρόβλημα από το σπάσιμο της αχανούς εκλογικής περιφέρειας, αυτό θα ήταν, λένε οι μυημένοι, στα δυτικά, όπου και κατέγραψε το 2015 το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της.