Τα τρία Μνημόνια άλλαξαν ριζικά και τις εκλογικές προτιμήσεις στη Β’ Αθηνών ακόμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, Ιανουάριο και Σεπτέμβριο (μετά την έλευση του τρίτου Μνημονίου), να αυξάνεται η κοινοβουλευτική εκπροσώπησή του.

Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να έχει σαφώς άλλα χαρακτηριστικά και εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, οι έδρες του θα κυμανθούν μεταξύ 9-11, από 16 που έχει σήμερα, μια προοπτική που ήδη δημιουργεί παρασκηνιακές εντάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 εξέλεξε 17 βουλευτές, τους εξής με σειρά εκλογής: Ευκλείδη Τσακαλώτο, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Νίκο Παππά, Γιάννη Μπαλάφα, Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Ξυδάκη, Νίκο Τόσκα, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Γιάννη Δημαρά, Γιάννη Θεωνά, Χρήστο Σπίρτζη, Βασιλική Κατριβάνου (παραιτήθηκε και τη θέση της πήρε ο Γιώργος Κυρίτσης), Χαρά Καφαντάρη, Γιάννη Τσιρώνη, Ελενα Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία και Στάθη Παναγούλη, που στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε.

Με δεδομένο ότι οι έδρες από 42 έγιναν 44 σε αυτή την αχανή εκλογική περιφέρεια και το μέτρο (για τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή) υποχωρεί μόλις στο 2,27%, καθιστώντας το σύστημα σχεδόν απολύτως αναλογικό, εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο για τη μάχη που έρχεται.

Μέχρι στιγμής, ουδείς εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών έχει αποφασίσει ή σκεφθεί σε ποια περιφέρεια θα είναι υποψήφιος, καθώς από αρκετούς ήδη διατυπώνονται και ερωτηματικά εάν θα προχωρήσει η κατάτμηση. Με αυτό το σκεπτικό, ήδη έχουν γίνει συμφωνίες για «ανταλλαγή σταυρών», μια διαδικασία που ήταν και είναι «κανόνας» στη ΝΔ και στο Κίνημα Αλλαγής (τις εποχές της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ).

Η ΜΑΧΗ. Επί της ουσίας η μάχη του σταυρού έχει αρχίσει για νυν βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν σε διάφορες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτή την περιφέρεια θα γίνει μεγάλη μάχη, καθώς ήδη εκλέγονται οκτώ μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Παππάς, Τόσκας, Κουρουμπλής, Μπαλάφας, Σπίρτζης, Τσιρώνης) και ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (Ξυδάκης). Επίσης, στη Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιοι ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη.