Δεν ξέρω τι δώρο θα κάνετε εσείς στη γυναίκα που σας έφερε στον κόσμο, με αφορμή την γιορτή της Μητέρας που πέφτει εφέτος στις 13 Μαϊου, δηλαδή αυτή την Κυριακή. Η ερώτηση που μου απηύθυνε ένα 9χρονο γειτονόπουλο, ο Ουμπέρτο, που δυσκολευόταν να αποφασίσει αν θα της χάριζε μια ζωγραφιά ή θα την έκανε πρωταγωνίστρια στο κόμικ που έγραφε, καθώς τα καταφέρνει και στα δυο, με ταξίδεψε δεκαετίες πίσω.

Θυμήθηκα το φρεσκομένο από τον κήπο τριαντάφυλλο που είχα προσφέρει στη δική μου μητέρα λέγοντάς της χρόνια πολλά, την ευχετήρια κάρτα που αγόρασα σε επόμενη φάση, ένα ροζ αρκουδάκι που το φυλάω ακόμα, το πρώτο μου γλυκό μωσαϊκό που έφτιαξα, ένα πολύχρωμο φουλάρι, μια μάλλινη ζεστή ζακέτα, το απλό ευχαριστήριο φιλί επειδή ήταν δίπλα μου σε λύπες και χαρές όταν ενηλικιώθηκα, το μακρύ τηλεφώνημα όταν πια έμενα μακριά της αλλά κυρίως τα γεύματα, τις κουβέντες και τις ιστορίες που μοιραστήκαμε όταν εκείνη άφησε το σπίτι της στην επαρχία και έγινε πρωτευουσιάνα στα γεράματά της.

Είμαι σίγουρη ότι μικροί και μεγαλύτεροι θα σκεφτείτε το τέλειο δώρο για να τιμήσετε τη μητέρα σας. Αν δυσκολευτείτε στην επιλογή το ίντερνετ θα σας βοηθήσει με τις εκατοντάδες λίστες που φιλοξενούνται στις διάφορες ιστοσελίδες με τα πιο όμορφα δώρα καλύπτοντας όλες τις ηλικίες και τα βαλάντια για να πάρετε ιδέες ή και να αγοράσετε ίσως ακριβώς τα ίδια.

Θα βρείτε από ρούχα, αξεσουάρ, αρώματα, κρέμες, κοσμήματα, αντικείμενα για το σπίτι και βιβλία μέχρι προσφορές για μασάζ και σπα. Τις δικές τους προτάσεις έχουν ετοιμάσει μεγάλα και μικρότερα καταστήματα.

Ωστόσο να θυμάστε ότι πέρα από τη γιορτή αυτή καθ’ αυτή, που σας δίνει την ευκαιρία να δείξετε στη μητέρα σας, για μια επιπλέον φορά στο χρόνο, χωρίς να είναι η ονομαστική της εορτή ή τα γενέθλιά της ότι την νοιάζεστε και την αγαπάτε, αναγνωρίζοντας όλα όσα σας έχει προσφέρει, αφού ομολογουμένως μάννα είναι μόνο μία, σημασία έχει να θυμάστε και να τα δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας για όλα έκανε, κάνει και θα κάνει για εσάς όσο πιο συχνά μπορείτε φωλιάζοντας στη ζεστή της αγκαλιά όπως τότε που ήσασταν παιδιά.

Ετσι θα πιάσει τόπο και η συνήθης ευχή που δίνουμε στις μαμάδες για χρόνια πολλά και καλά.