Τον δρόμο που οδηγεί στη φυλακή σχεδόν δέκα χρόνια μετά τις πρώτες έρευνες της ελληνικής Δικαιοσύνης για τα μαύρα ταμεία της Siemens έδειξαν χθες με την ετυμηγορία τους οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας για το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Ηλία Γεωργίου. Ηταν η πρώτη δίκη για την πολύκροτη υπόθεση που ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη, ο οποίος κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με τα 450.000 γερμανικά μάρκα, ποσό που είχε θεωρηθεί δωροδοκία από τη Siemens και είχε συνδεθεί με τη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ. Ποινή φυλάκισης πέντε ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ τη μέρα ήταν η ετυμηγορία των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη ο οποίος γλίτωσε τη φυλακή καθώς το δικαστήριο μείωσε την πρωτόδικη ποινή των οκτώ ετών κάθειρξης σε φυλάκιση πέντε ετών εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώην υπουργός θα πρέπει να πληρώσει για τη διατήρηση της ελευθερίας του το ποσό που φτάνει τις 140.000 ευρώ. «Να με ελαφρύνετε όσο μπορείτε. Ζω με 1.100 ευρώ τον μήνα σύνταξη, εγώ και η οικογένειά μου», είπε ο Μαντέλης ζητώντας από το δικαστήριο το ποσό να το καταβάλει σε δόσεις και επιπλέον να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο αυτό που θα επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου. Οι δικαστές αποφάσισαν να του χορηγηθεί η δυνατότητα πληρωμής των 140.000 ευρώ σε 32 μηνιαίες δόσεις ενώ επιδίκασε 30.000 ευρώ απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Παράλληλα, ποσό περίπου 230.000 ευρώ του Μαντέλη που είχε δεσμευτεί μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση οι δικαστές αποφάσισαν να δοθεί ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο όπως ζήτησε ο Μαντέλης.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον Ηλία Γεωργίου σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Η συνήγορος του 80χρονου, όπως είπε, θα ζητήσει αναίρεση της απόφασης από τον Αρειο Πάγο και άμεση αναστολή της ποινής του. Τέλος, το δικαστήριο καταδίκασε τον συνεργάτη του πρώην υπουργού Αριστείδη Μαντά σε φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή.