Μπορεί οι περισσότεροι να αγνοούμε ότι η πιθανότητα να χρειαστούμε κάποια στιγμή της ζωής μας ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανά μας. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που αποφασίζουν να προσφέρουν αυτό το μοναδικό δώρο ζωής, γεφυρώνοντας τη ζωή με το θάνατο.

Δώρο ζωής σε έξι συνανθρώπους μας χάρισε μετά το θάνατό της 36χρονη δότρια οργάνων από την Κρήτη. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν. Ηρακλείου «Βενιζέλειο» Κρήτης την περασμένη Πέμπτη. Η 36χρονη γυναίκα κατέληξε μετά από ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου. Η οικογένεια της βρήκε το ψυχικό σθένος να πάρει την απόφαση να χαρίσει ζωή σε ασθενείς που έχρηζαν μεταμόσχευση.

Αμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη.

Στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για την αφαίρεση της καρδιάς, από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός» για τους νεφρούς, από το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» για το ήπαρ και από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου για τους κερατοειδείς.

Πλέον η καρδιά της δότριας χτυπά ξανά σε έναν 27χρονο άνδρα. Μια γυναίκα 58 ετών και ένας άνδρας 44 ετών από την Αθήνα, οι οποίοι βρίσκονταν 9 και 8 χρόνια αντίστοιχα σε αιμοκάθαρση, μεταμοσχεύθηκαν με τους δυο νεφρούς και το ήπαρ δόθηκε σε μια γυναίκα 53 ετών από τη Θεσσαλονίκη. Οι κερατοειδείς μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Καθηγητής Α. Καραμπίνης, σε ευχαριστήρια δήλωσή του σε όσους συνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής» και ιδιαίτερα την οικογένεια της δότριας «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ασθενών που βρίσκονται στις λίστες αναμονής και η μόνη τους ελπίδα για ζωή είναι η εύρεση ενός μοσχεύματος».