Προς διεξαγωγή με ξένους διαιτητές οδεύει ο τελικός του Κυπέλλου, όπως συμφωνούν σχεδόν άπαντες στο ρεπορτάζ. Το τελευταίο ματς της σεζόν που κρίνει έναν ολόκληρο τίτλο. Η ΕΠΟ δεν το διαψεύδει και σήμερα είναι Πέμπτη. Ο,τι είναι να γίνει λοιπόν, θα γίνει άμεσα. Το όνομα του «εκλεκτού» θα αποκαλύψει και τις προθέσεις.

Αν όντως έρθει ξένος; Θα πρόκειται σίγουρα για ιστορική στιγμή. Στην πραγματικότητα η Ομοσπονδία θα ομολογεί εμμέσως ότι δεν μπορεί να βρει τον κατάλληλο διαιτητή στα μητρώα της, προκειμένου να σφυρίξει αυτό το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ του Σαββάτου. Τον τελικό ανάμεσα στις δύο ομάδες που κίνησαν τη ρόδα της νέας εποχής στο ποδόσφαιρο, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Γραμμένου και την εγκαθίδρυση της κυριαρχίας του στην ΕΠΟ. Δύο μήνες και κάτι πριν, ο Ολυμπιακός είχε επί της ουσίας ρίξει πρώτος στο τραπέζι την ιδέα της χρησιμοποίησης ξένων διαιτητών. Με θέα τότε στα διαδοχικά ντέρμπι πρωταθλήματος, είχε εκφράσει υπεύθυνα και επώνυμα τη θέση του βλέποντας προφανώς όσα έρχονταν. Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όχι απλά αντέδρασε τότε, αλλά έφτασε σε σημείο να εκδώσει μια ανακοίνωση στα όρια της χυδαιότητας. Ζήτησε την αλλαγή του διδύμου Παπαπέτρου (1ος) – Σιδηρόπουλου (4ος) για το ματς Ολυμπιακός – ΑΕΚ που ερχόταν και έλαβε ως απάντηση πως το αίτημά του «αποσταθεροποιεί κάθε διαδικασία εξυγίανσης». «Δεν διστάζουν μάλιστα να εξευτελίσουν το ποδόσφαιρο της χώρας μας και σε διεθνές επίπεδο. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε αυτή την προσχεδιασμένη αθλιότητα!» έγραφε σε άλλο σημείο εκείνη η περίφημη ανακοίνωση της ΕΠΟ. Της ίδιας ΕΠΟ που τώρα φαίνεται να ψάχνει μόνη της πια τη λύση «ξένου διαιτητή».

Τραγική ειρωνεία; Επικρατέστεροι για να σφυρίξουν τον τελικό όλες αυτές τις ημέρες εμφανίζονταν οι Παπαπέτρου – Σιδηρόπουλος. Οι ίδιοι με εκείνη τη βραδιά στο Καραϊσκάκης όπου σύμφωνα με τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ «μετά τη νίκη μας επί του Ολυμπιακού, πιστέψαμε ότι μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα». Εκείνο το 1-2 που ο Ολυμπιακός το πλήρωσε με… έξι βαθμούς. Τρεις που έχασε στο γήπεδο, και άλλους τόσους που του αφαιρέθηκαν για όσα έγιναν μετά το τέλος του ματς. Είχε παραδεχθεί τα λάθη του ο Παπαπέτρου κατόπιν εορτής. Αυτό όμως προφανώς δεν έχει πια καμία σημασία. «Αν υπήρχε VAR στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός θα είχε πάρει το πρωτάθλημα με 10 βαθμούς διαφορά. Υπήρχαν πολλές αποφάσεις εναντίον μας από τους διαιτητές» δήλωσε χθες ο Σίλβιο Προτό σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα «Derniere Heure». Ο πολύπειρος πορτιέρο που σε αυτή την πρώτη του σεζόν στη χώρα μας έγινε σίγουρα σοφότερος. Αν θα υπάρξει και άλλη σεζόν για εκείνον με τα κόκκινα γάντια; Ο ίδιος το άφησε ανοιχτό: «Εχω έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο με την ομάδα, αλλά μπορώ να μείνω ελεύθερος. Είναι πιθανό να μείνω, αλλά ξέρω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μένα. Δεν αποκλείω τίποτα. Ασφαλώς η οικογένεια θα παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου. Εχω ραντεβού σε δέκα μέρες με τη διοίκηση για να δούμε τι θα γίνει».

Στην πατρίδα του ο Μαρτίνς

Ραντεβού με τη διοίκηση έκλεισε για… προσεχώς και ο Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος χθες αναχώρησε για την πατρίδα του. Ο Πορτογάλος –που μέσω Τwitter έστειλε τα συγχαρητήριά του στην ομάδα Κ-17 που κατέκτησε χθες το πρωτάθλημα –αναμένεται να επιστρέψει πριν από το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Και μιας και ο λόγος για τη διοίκηση, από χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αθλητικού Τύπου (AIPS) είναι και εκείνος μέλος της παρέας στο… ταξίδι της «Αρχής των Αθηνών» που υπέγραψε πρώτος ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Το όραμα να γίνει ο αθλητισμός η αφετηρία για έναν καλύτερο κόσμο. Μια μεγάλη ιδέα που ήδη στηρίζεται από πολύ μεγάλους αθλητικούς οργανισμούς όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Euroleague κ.λπ.