Ντόμινο επιπτώσεων για τα νοικοκυριά και την οικονομία φέρνει η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ηδη στην εγχώρια αγορά οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει και φαίνονται με τη βενζίνη σε διάστημα 40 ημερών να έχει ανατιμηθεί κατά 4,2 λεπτά/λίτρο σε μέσα επίπεδα. Για την ακρίβεια, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η αμόλυβδη διαμορφώνεται πανελλαδικά στα 1,591 από 1,549 ευρώ/λίτρο την 1η Απριλίου. Το πετρέλαιο κίνησης έχει σκαρφαλώσει στα 1,366 από 1,319 ευρώ/λίτρο, ακρίβυνε δηλαδή 4,7 λεπτά/λίτρο.

Το ανατιμητικό κύμα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, καθώς οι εξελίξεις μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ντόναλτ Τραμπ για αποχώρηση από τη συμφωνία των πυρηνικών με το Ιράν δεν μπορεί να είναι προβλέψιμες. Ηδη το πετρέλαιο Μπρεντ αυξήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση κατά 2,8% στα 77,20 δολάρια το βαρέλι. Σημειώθηκε μάλιστα η υψηλότερη τιμή των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων.

Αλλά και το πετρέλαιο στην αγορά της Νέας Υόρκης ανατιμήθηκε ισόποσα, στα 71,17 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2014. Η αγορά του μαύρου χρυσού βρίσκεται σε αναστάτωση ουσιαστικά από τις αρχές του χρόνου. Οι λόγοι έχουν να κάνουν αφενός με την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου που έκαναν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία και την εξάντληση των αποθεμάτων της περιόδου 2014-2016. Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας που ακολούθησε τράβηξε αυτές τις ποσότητες και συνεπώς τώρα ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα πρέπει να ανεβάσουν την παραγωγή τους.

Οι άλλες επίσης διεθνείς αναταραχές με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα αλλά και ο επαπειλούμενος εμπορικός πόλεμος Ουάσιγκτον – Πεκίνου ώθησαν από τις αρχές του χρόνου τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Τώρα η απόφαση Τραμπ έναντι της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν προκαλεί ανησυχίες για ενδεχόμενες εμπόλεμες συρράξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι ανατιμητικές πιέσεις θα εντείνονται στην εγχώρια αγορά των καυσίμων όσο υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου. Αυτό σηματοδοτεί ακριβότερη βενζίνη για τους οδηγούς ΙΧ και υψηλότερο κόστος παραγωγής για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν πετρέλαιο.