Από τη μια η επιθυμία. Από την άλλη; Το ύφος μπλαζέ και η αγωνιστική αδιαφορία. Συστατικά στο ίδιο μπλέντερ, αυτό των Ζωσιμάδων. Εκεί όπου γράφτηκε ο επίλογος της σεζόν για ΠΑΣ Γιάννινα και Ολυμπιακό. Τελικό σκορ; Το εμφατικό 3-0, που όχι μόνο λέει την αλήθεια αλλά και που όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται από χθες το βράδυ δημιουργεί δεδικασμένα στο μεγάλο λιμάνι.

Αδικο όμως να ξεκινήσει η αφήγηση από τους ηττημένους. Ο ΠΑΣ μετέτρεψε το χθεσινό ματς σε παράσταση για έναν ρόλο. Του ανήκει λοιπόν η αφετηρία. Ανήκει στην ομάδα του Γιάννη Πετράκη και τη νίκη της χρονιάς για εκείνη. Την ολοκληρωτική επικράτηση όπως αυτή προέκυψε από τον Τζημόπουλο (54′), το μαγικό γκολ του Κόντε (62′) που ετοιμάζεται για τον ΠΑΟΚ, και τον Βιντάλ στις καθυστερήσεις (90′ 2′ +). Τρία γκολ σε κάτι λιγότερο από σαράντα λεπτά. Συν το δοκάρι του Μιχαήλ (86′) σε μια φάση που επί της ουσίας της άλλαξε την μοίρα ο Σισέ, πάνω στη γραμμή! Και πριν από όλα αυτά ένα άλλο δοκάρι (Νικολιάς 38′) αμέσως πριν από την κλασική ευκαιρία που έχασε ο Κόντε. Με δυο λόγια: Ολοκληρωτική επικράτηση λέγεται όλο αυτό.

«Κλείσαμε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. Μετά το 20λεπτο ελέγξαμε απόλυτα το παιχνίδι, είχαμε 3 γκολ και ευκαιρίες και γι’ άλλα. Στη ροή του ματς είχαμε τον έλεγχο και καλύτερη εικόνα. Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για την εικόνα και στον κόσμο που δεν σταμάτησε να βοηθάει την ομάδα» είπε ο Γιάννης Πετράκης που, για την Ιστορία, άφησε ανοιχτό το αν θα συνεχίσει δίπλα στη Λίμνη. Ολες οι ενδείξεις φωτογραφίζουν το αντίθετο, αλλά ο ίδιος το έθεσε προσεκτικά: «Θα μιλήσουμε με τον πρόεδρο και θα δούμε».

Εκείνοι που δεν δικαιούνται ούτε κουβέντα για το χθεσινό; Προφανώς οι Ερυθρόλευκοι. Ξεκίνησαν με όρεξη, έχασαν νωρίς δύο ευκαιρίες με τον Καρίμ, αλλά όσο η ώρα περνούσε στο χορτάρι τόσο το μπέρδευαν δίνοντας την εντύπωση πότε ότι δεν μπορούν, πότε ότι δεν θέλουν και τελικά ίσως και τα δύο μαζί. Εμφάνιση – φάντασμα από ένα σύνολο – φάντασμα. «Δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Κάναμε ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, μπορούσαμε να πετύχουμε το γκολ, αλλά δυσκόλεψε το ματς με τις καιρικές συνθήκες. Στο δεύτερο μέρος πάθαμε ολικό μπλακάουτ. Ο ΠΑΣ Γιάννινα άξιζε τη νίκη, εμείς όχι κάτι περισσότερο» σχολίασε ο Χρήστος Κόντης. Τι δεν είπε: πως ο ΠΑΣ είχε 12 τελικές και ο Ολυμπιακός 9 υπό καιρικές συνθήκες που ήταν και για τους δύο.

Δεν είπε επίσης ότι όλα αυτά συνέβησαν με τον Πέδρο Μαρτίνς να είναι στα μπουθ του σταδίου και να παρακολουθεί, λίγο πριν από τις οριστικές αποφάσεις με θέα στην επόμενη αγωνιστική περίοδο. Οπως φάνηκε: το καλοκαίρι τον περιμένει ακόμη περισσότερη δουλειά από αυτή που υπολόγιζε. Το «από την αρχή» είναι μάλλον το πιο ταιριαστό moto στην περίπτωση. Θα είναι στην Ελλάδα ώς την Πέμπτη ο Πορτογάλος για τον τελικό κύκλο συζητήσεων αναφορικά με τον σχεδιασμό. Σε αυτές τις ημέρες θα χωρέσουν μπόλικες αποφάσεις. Οπως χωρά και η διάθεση για το αναπόφευκτο. Για την επανεκκίνηση. Για την υποχρέωση του Ολυμπιακού να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει. Στην κορυφή.

ΠΑΣ Γιάννινα: Βελλίδης, Ντόλοβατς, Τζημόπουλος (82′ Μπέριος), Τσικάρσκι, Αποστολόπουλος, Σκόνδρας, Γαρουφαλιάς, Μιχαήλ, Νικολιάς (88′ Μπουκουβάλας), Χαλκιαδάκης (83′ Βιντάλ), Κόντε.

Ολυμπιακός: Χουτεσιώτης, Ιγκορ Σίλβα, Σισέ, Ενγκελς, Χατζισαφί, Ταχτσίδης, Ανδρούτσος, Φορτούνης, Βρουσάι (88′ Κωστανάσιος), Τζούρτζεβιτς (67′ Βέργος), Ανσαριφάρντ.

Η δεξαμενή δεν αδειάζει

Σε αυτό το τόσο δύσκολο απόγευμα, και ένα ευχάριστο. Αθανάσιος Κωστανάσιος, γεννημένος στις 11/1/1999. Πέρασε στο 88’ αντί του Βρουσάι και έκανε το ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα. Ακόμη ένα παιδί της ακαδημίας του Ολυμπιακού, που κάνει τη διαδρομή ώς την πρώτη ομάδα.