Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς πως χθες βράδυ στα Γιάννινα έκλεισε ένας κύκλος για τον Ολυμπιακό. Ο κύκλος της ομάδας 2017-18. Ο κύκλος που όχι μόνο δεν δικαιολόγησε την επένδυσή του σε αυτόν, αλλά που φρόντισε ώς την τελευταία στιγμή της αγωνιστικής περιόδου να φέρνει στενοχώρια. Οχι μόνο κατώτεροι των προσδοκιών, αλλά όπως αποδείχθηκε και αδιόρθωτοι. Η 3-0 ήττα με κάτω τα χέρια από τον ΠΑΣ του Γιάννη Πετράκη, τελευταία εικόνα της χρονιάς. Ποιος ξέρει, αυτή τη στιγμή μπορεί να μοιάζει με βουνό. Ισως όμως στους Ζωσιμάδες απλά να προέκυψε μέσα στο ανοιξιάτικο μπουρίνι και εκείνη η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Την ίδια στιγμή που ένας κύκλος κλείνει, ένας άλλος ανοίγει αναπόφευκτα. Ο κύκλος που χαράσσεται από σήμερα στον Πειραιά δεν έχει μόνο την προσδοκία της ολικής επαναφοράς. Εχει και τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου που έχει συνηθίσει στη ζωή του να παλεύει με τα κύματα. Ανθρωπος της θάλασσας ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Καπετάνιος στα καλά, αλλά και στα δύσκολα. Χθες βράδυ φρόντισε να στείλει ένα μήνυμα από εκείνα που δεν χωρούν ούτε μετάφραση ούτε συζήτηση. Μήνυμα οργής αλλά και λύτρωσης. Για αυτό που σήμερα ξημέρωσε στο μεγάλο λιμάνι.

Με τη λήξη του χθεσινού ματς και ενώ τεχνικό τιμ και ποδοσφαιριστές ήταν πια στα αποδυτήρια, ο Κυριάκος Δουρέκας τούς φώναξε όλους και τους ζήτησε να ακούσουν με προσοχή τα παρακάτω λόγια: «Κανονικά έπρεπε αντί να γυρίσετε, να μείνετε όλοι εκεί, διότι δεν μπορεί να είστε παίκτες του Ολυμπιακού εσείς. Αντί να σας πούμε καλές διακοπές, θα σας πούμε να πάτε να πνιγείτε. Και ισχύει για όλους σας. Παίκτες και προπονητές. Δεν κάνετε ούτε για χαρτιά υγείας στον Ρέντη και δεν φταίει κανένας άλλος, φταίω εγώ που σας πήρα και σας χρυσοπληρώνω». Αποστολέας του μηνύματος αυτού: ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Λόγια σταράτα που, αν μη τι άλλο, δίνουν το στίγμα για όσα μόλις έφυγαν, αλλά και για εκείνα που έρχονται. Από την αρχή θα χτιστεί η ομάδα. Οπως το καλοκαίρι του 2010, όταν μέσα σε λίγες εβδομάδες καμώθηκε ένας πρωταθλητής που ο ίσκιος του κράτησε μια ολόκληρη επταετία. Πάνω από τα… κόστη και τους νόμους της ποδοσφαιρικής αγοράς. Πάνω από τα δεδομένα της συγκυρίας.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε επισκεφτεί τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, αρχές Απριλίου, μετά το 1-1 στη Λιβαδειά. Τους είδε στα αποδυτήρια του Ρέντη και σε μια ομιλία – σήμα κατατεθέν τούς είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του. Οτι θα δημιουργήσει την ομάδα από την αρχή. «Εγώ στη ζωή μου έχω μάθει να δημιουργώ. Θα τα χτίσω όλα από την αρχή. Ο Ολυμπιακός θα γίνει η ομάδα που ονειρευόμαστε. Αρκετά σας ανέχτηκα και εγώ και ο κόσμος μας. Να φύγετε από σήμερα και να συνεχίσετε τις διακοπές σας. Με έχετε κάνει κι εμένα, όπως και τον κόσμο μας, να σιχαίνομαι να βλέπω τη μεγάλη μου αγάπη!» τους είπε τότε. Προφανώς οι ποδοσφαιριστές της ομάδας δεν κατάλαβαν. Θα καταλάβουν τώρα. Είπαμε πως η χθεσινή τραγική εμφάνιση στα Γιάννινα, αυτή η «με κάτω τα χέρια» ήττα στον επίλογο, πιθανότατα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πλέον δεν έχει επιστροφή για κανέναν.

Ο Ολυμπιακός θα χτιστεί από την αρχή. Ο Πέδρο Μαρτίνς που ήταν χθες στα Γιάννινα και είδε με τα μάτια του, έχει την ευκαιρία αλλά και τις ευλογίες της διοίκησης για να ζωγραφίσει σε λευκό καμβά. Τη συνταγή της επιτυχίας στο Λιμάνι την ξέρουν καλά. Τη γνωρίζουν πρώτοι και καλύτερα από όλους. Αυτό που τελείωσε χθες ήταν εξαίρεση. Τον κανόνα οι Πειραιώτες τον έχουν γράψει με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Τέλος και ο Μποτία

Στην Ισπανία βρίσκεται από χθες το πρωί ο Αλμπέρτο Μποτία. Οι τίτλοι τέλους για εκείνον έπεσαν. Νωρίτερα το ίδιο είχε συμβεί με τον Κέβιν Μιραλάς, που ούτως ή άλλως ανήκει στην Εβερτον. Από τον Απρίλιο έχουν κλείσει τον κύκλο τους οι Σεμπά, Οτζίτζα ενώ παρελθόν θα πρέπει να θεωρούνται και οι Πάρντο, Ιβουσιτς.