Τι θα πει clasico χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον; Σε μια αναμέτρηση Μπαρτσελόνα -Ρεάλ, οι ίδιοι οι παίκτες ξέρουν να δημιουργούν αυτό το ενδιαφέρον, έστω κι αν ο βαθμολογικός πίνακας δείχνει διαφορετικά πράγματα. Αλλωστε, ακόμα και το γόητρο είναι σημαντικό για τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων. Η Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα, κυριάρχησε και στο Κύπελλο, ενώ η Ρεάλ το καλύτερο που έχει να διεκδικήσει είναι η δεύτερη θέση. Ο Μέσι όμως διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη La Liga, αλλά και την Ευρώπη. Οι δύο τερματοφύλακες, Τερ Στέγκεν και Νάβας μαζί με τον Ομπλακ της Ατλέτικο, τον τίτλο του καλύτερου τερματοφύλακα. Και τα ντέρμπι έχουν τον δικό τους ρόλο σε αυτά τα βραβεία.           

Το χθεσινό παιχνίδι τέλειωσε ισόπαλο 2-2 και είχε μια μεγάλη ιδιαιτερότητα. Ηταν το τελευταίο clasico του Αντρες Ινιέστα, ο οποίος αποχωρεί ύστερα από 16 χρόνια. Στο 57′, όταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε θέλησε να τον αντικαταστήσει, όλοι στις εξέδρες σηκώθηκαν όρθιοι αποθεώνοντας έναν ποδοσφαιριστή που υπηρέτησε με αφοσίωση την ομάδα. Ακολούθησε μία δεύτερη αποθέωση όταν στο τέλος του ματς περπάτησε στο χορτάρι του Καμπ Νου, βγάζοντας σε μια συμβολική κίνηση τα παπούτσια του.    

Το μυαλό στον τελικό

Εστω και χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον, το χθεσινό παιχνίδι ήταν χορταστικό. Πέρα από τα τέσσερα γκολ είχε φάσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις. Ο Μπέιλ τη γλίτωσε στο σκληρό μαρκάρισμα στον Ουμτιτί, καθώς δεν τον είδε ο διαιτητής Ερνάντεθ, όχι όμως και ο Σέρτζι Ρομπέρτο, ένα λεπτό αργότερα, ο οποίος χτύπησε εκτός φάσης τον Μαρτσέλο και αποβλήθηκε (στις καθυστερήσεις του α’ μέρους).  

Ο Ζινεντίν Ζιντάν παράλληλα με το clasico είχε το μυαλό του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στις 26 Μαΐου. Ο γάλλος τεχνικός είδε τον Κριστιάνο Ρονάλντο να έχει ενοχλήσεις στον αστράγαλο αμέσως μετά το γκολ της ισοφάρισης. Ο Ζιντάν ανησύχησε και μάλιστα έδωσε εντολή για προθέρμανση στον Ασένσιο. Τελικά ο Πορτογάλος αγωνίστηκε έως το τέλος του α’ μέρους, αλλά δεν μπήκε για τη συνέχεια. Ο Ζιντάν προτίμησε να τον προφυλάξει, καθώς περιμένει η Λίβερπουλ. Ο Ρονάλντο με το γκολ που σημείωσε έφτασε τα 18 σε clasico ισοφαρίζοντας τον Ντι Στέφανο, ενώ ήταν το 400ό της Ρεάλ στις αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα.

Πώς γράφτηκε η Ιστορία στο χθεσινό clasico; Ο Σουάρες άνοιξε το σκορ (10′), ο Ρονάλντο ισοφάρισε πέντε λεπτά αργότερα, ο Μέσι σκόραρε για το 2-1 (52′), ενώ ισοφάρισε ο Μπέιλ (72′).