Αποδίδεται στον Αντι Γουόρχολ, αλλά και άλλος να το είχε πει, σωστός αποδείχθηκε. Οτι, δηλαδή, οι γκαλερί του μέλλοντος θα είναι τα εστιατόρια. Και αυτό όντως συνέβη από τότε που οι κάστες της διανόησης συμπεριέλαβαν στις hot list των ταξιδιών τους στο εξωτερικό –μαζί με τα μουσεία, τις εκθέσεις, τις όπερες –και τα εστιατόρια. Το «Πού φάγατε;» προηγείται του «Τι είδατε;» και ομιλώ ως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας. Στα καθ’ ημάς, με λίγη καθυστέρηση ως συνήθως, και μετά την ακμή και την παρακμή σε μία, το πολύ δύο, σεζόν των «υπερεστιατορίων» που στην εποχή της κρίσης μοιάζουν σαν περιπλανώμενες μαντάμ σουσούδες (εκ του «σούσι») ενδώσαμε στην παγκόσμια τάση του street food. Και από τη σπιρτάδα του γουασάμπι παραδοθήκαμε στη λιπαρή γοητεία της προβατίνας.

Από εκεί που οι φίλες μου με τα δωδεκάποντα ζητούσαν στις χασαποταβέρνες της Λιβαδειάς τόνο στη σχάρα, τώρα αναζητούν απελπισμένα προβατίνα στα «meating points» της ευρύτερης περιοχής της Αγίας Ειρήνης. Προσωπικά όμως, αν είναι για προβατίνα, εμπιστεύομαι τη «Μιράντα Πρίστλι» (βλέπε «Ο διάβολος φορούσε Prada») των γεύσεων Μυρσίνη Λαμπράκη. Εκατό κιλά προβατίνα, σου λέει, έψησε το τριήμερο που μας πέρασε. Και άλλα πενήντα κρητικό αρνί και άλλα τόσα παϊδάκια.

Ολα αυτά το ΠΣΚ, στη Τεχνόπολη, στο BBQ Corner by Mirsini Lampraki στα πλαίσια του φεστιβάλ γεύσεων του «Αθηνοράματος», από όπου πέρασαν (παρά τις καταιγίδες) χιλιάδες Αθηναίοι. Ξεχάστε τους ψήστες όπως τους ξέραμε. Και τις ψήστριες. Σήμερα μπορεί, όντως, να φορούν Prada. Ή, έστω, κατακόκκινο κραγιόν.

Ρέντης όπως Les Halles

Μου θύμισε κάτι από τις παρισινές Les Halles η βόλτα μου στη λαχαναγορά του Ρέντη την περασμένη Παρασκευή. Αλλωστε μέχρι το 1971 που η περιοχή μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πιο νεανικά και cool στέκια στο Παρίσι, κρεαταγορά ήταν κι εκεί. Εδώ πάλι, διοργανώθηκε το φεστιβάλ Love Your Local Market. Φεστιβάλ νέας εποχής με μουσικές (και συναυλία με την Ελενα Παπαρίζου), street food κι εδώ (είπαμε, είναι τάση), μέχρι και Designers’ Market με υπέροχα ρούχα νέων σχεδιαστών. Μόδα στη λαχαναγορά; Γιατί όχι; Εμένα πάντως μου αρέσει που η πόλη μας γίνεται πιο νεανική.