Χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να διαδηλώσουν στη Μόσχα και άλλες πόλεις της Ρωσίας εναντίον του «τσάρου Πούτιν» το Σάββατο, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα ορκωμοσία του Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία για μια τέταρτη θητεία. Η καταστολή ήταν όμως άγρια. Συνολικά 1.600 διαδηλωτές συνελήφθησαν, οι μισοί και πλέον στη Μόσχα. Ανάμεσά τους, και ο εμπνευστής των διαδηλώσεων και πιο γνωστός ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Μόνο λίγα λεπτά είχε τη δυνατότητα να απευθυνθεί στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Πούσκιν της Μόσχας πριν απομακρυνθεί από την αστυνομία.

«Λένε πως αυτή η πόλη ανήκει στον Πούτιν. Ισχύει αυτό; Χρειάζεστε έναν τσάρο;» ζήτησε να μάθει ο Ναβάλνι. «Οχι!» απάντησαν εν χορώ οι διαδηλωτές. «Κάτω ο τσάρος!» άρχισαν να φωνάζουν. «Θα υποχρεώσουμε τις Αρχές, που αποτελούνται από απατεώνες και κλέφτες, να λάβουν υπόψη τα εκατομμύρια των πολιτών που δεν ψήφισαν τον Πούτιν» διακήρυξε ο Ναβάλνι. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεξελέγη στις 18 Μαρτίου πρόεδρος, έχοντας φροντίσει ουσιαστικά να μην έχει κανένα σοβαρό αντίπαλο, με ποσοστό μεγαλύτερο του 76% – μια καταδίκη για διαφθορά, μαγειρεμένη σύμφωνα με τον ίδιο, είχε εμποδίσει τον Ναβάλνι από το να θέσει υποψηφιότητα.

Η ανταποκρίτρια της «Monde» που βρέθηκε στην Πλατεία Πούσκιν μετέφερε εικόνες βίας και εκφοβισμού εις βάρος των διαδηλωτών – βίντεο που κυκλοφόρησαν επιβεβαίωσαν τα λεγόμενά της δείχνοντας φιλοπουτινικούς Κοζάκους να χτυπούν διαδηλωτές με δερμάτινα μαστίγια. Ο Ναβάλνι αφέθηκε τελικά προσωρινά ελεύθερος τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, με τη δίκη του για «διοργάνωση μη εγκεκριμένης συγκέντρωσης» και «αντίσταση κατά της Αρχής» να έχει οριστεί για τις 11 Μαΐου. «Προφανώς ήρθε εντολή από ψηλά να μη με βάλουν φυλακή πριν από την ορκωμοσία» σχολίασε.