Το πρώτο μεγάλο εμπόδιο πέρασε. Ο Παναθηναϊκός βγήκε «νικητής» στην ψηφοφορία της Λίγκας για την αλλαγή του κανονισμού που προβλέπει υποβιβασμό για τις μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ και όλα δείχνουν πως θα γλιτώσει μία μαύρη σελίδα για την ιστορία του, αυτή του υποβιβασμού.

Στο χθεσινό συμβούλιο βρέθηκαν τα 3/4 των ψήφων επί των παρόντων που χρειάζονταν προκειμένου να περάσει η αλλαγή, αφού 11 ομάδες ψήφισαν «ναι» στην αλλαγή και πλέον η ΕΠΟ είναι εκείνη που θα προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού. Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Πανιώνιος, Ατρόμητος, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Λεβαδειακός, Λάρισα, Απόλλων Σμύρνης, Λαμία και φυσικά ο Παναθηναϊκός ψήφισαν θετικά, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν οι ΠΑΟΚ, Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα και Πλατανιάς. Από τη διαδικασία απουσίαζε η Κέρκυρα, κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό, αφού αν ήταν εκεί ο εκπρόσωπός της και ψήφιζε αρνητικά, τότε δεν θα περνούσε η πρόταση. Καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης ορισμένων ΠΑΕ έπαιξαν οι επαφές του Γιάννη Αλαφούζου όλο αυτό το διάστημα με τις τηλεοπτικά άστεγες ομάδες, οι οποίες πείστηκαν πως για το συμφέρον όλων θα έπρεπε να ψηφιστεί η αλλαγή του κανονισμού.

Οι κυρώσεις, πάντως, για τις ομάδες που δεν θα λάβουν άδεια θα είναι αρκετά μεγάλες. Συγκεκριμένα, η ποινή που θα επιβάλλεται θα είναι αφαίρεση έξι βαθμών και απαγόρευση μεταγραφών. Η ομάδα δηλαδή που δεν θα παίρνει αδειοδότηση θα μπορεί να κάνει μόλις τρεις μεταγραφές ή ανανεώσεις για παίκτες άνω των 23 ετών την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο και μία τον Ιανουάριο. Παράλληλα, όσοι παίκτες αποκτηθούν και είναι μικρότεροι των 23 ετών θα πρέπει να είναι Ελληνες.

Ερχεται το απόγευμα

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ πληροφορήθηκε χθες από τους συνεργάτες του στην Ελλάδα για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του κανονισμού και αμέσως… φίξαρε το ταξίδι του για σήμερα. Ο ταϊλανδός επιχειρηματίας θα έρθει στην Αθήνα το απόγευμα και θα συναντηθεί με τον Γιάννη Αλαφούζο μέσα στο Σαββατοκύριακο, για να μπουν στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την Pan Asia και την προοπτική εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ.

Οπως σας έχουμε ενημερώσει, οριστική συμφωνία ακόμα δεν υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αφού τα χρέη εξακολουθούν να καίνε και να αποτελούν το σημαντικότερο θέμα προς συζήτηση, αλλά το ταξίδι του Πιεμπονγκσάντ έχει σκοπό να λύσει όλα τα ζητήματα που υπάρχουν, να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να τελειώσει το ντιλ.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος και για τον Γενς Βέμερ, αφού ο Παναθηναϊκός έφτασε σε σημείο να παίζει με τη φωτιά. Η διορία για να πληρωθεί ο Γερμανός εκπνέει το μεσημέρι της Δευτέρας, χθες δεν υπήρξε εξέλιξη, αλλά η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ενημέρωσε το απόγευμα πως ο Γερμανός θα πάρει χρήματα σήμερα. Και μάλιστα θα εξοφληθεί όλο το ποσό (περίπου 450.000 ευρώ) προκειμένου να αφήσει πίσω του και την ιστορία του Γερμανού και να πάει ο Αλαφούζος απαλλαγμένος απ’ όλα αυτά στη συνάντηση με τον Ταϊλανδό.

Παράλληλα, όπως ενημέρωνε η ΠΑΕ, τη Δευτέρα θα πληρωθούν οι ποδοσφαιριστές το 35% της δόσης του Δεκεμβρίου (10 μέρες μετά την πρώτη υπόσχεση της διοίκησης). Οι παίκτες θα πάρουν επιταγές, ενώ σύμφωνα με όσα έλεγαν στην ΠΑΕ, οι ξένοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους, ενώ θα πάρουν και επιταγές ως εγγύηση, τις οποίες θα επιστρέψουν όταν μπουν τα χρήματα. Επίσης τόνιζαν πως θα πληρωθεί και όλο το προσωπικό.

n Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ δικαίωσε χθες τον Μλάντεν Πέτριτς για τις 162.000 ευρώ που διεκδικεί από τον Παναθηναϊκό και αφορούν την Εφορία και οι Πράσινοι καλούνται να πληρώσουν τον παίκτη για να μην έχουν νέες κυρώσεις. Η υπόθεση, πάντως, είναι σε πρώιμο στάδιο και τα χρήματα δεν είναι άμεσα απαιτητά.