Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έβαλε την υπογραφή της στην περικοπή των συντάξεων κατά έως και 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 και οι δανειστές, όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν, απαιτούν την εφαρμογή του μέτρου θολώντας το αφήγημα της «καθαρής εξόδου».

Στην έκθεση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν, με την οποία έρχεται μια ακόμα ανώμαλη προσγείωση στους στόχους για την ανάπτυξη (από 2,5% σε 1,9% για φέτος), διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το 2018 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί με την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου μέτρων – αντιμέτρων ύψους 1%. Το μαχαίρι στις συντάξεις θα φτάσει τα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα θα εφαρμοστούν αντίμετρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος για την παιδική φτώχεια και τη στέγαση των ανέργων, καθώς και για τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα. Παρά την αδιαμφισβήτητη συνέχιση της λιτότητας, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για καθαρή έξοδο…

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του χθες (Στο Κόκκινο) πήρε σαφείς αποστάσεις από όσους εντός κυβέρνησης ή εντός κόμματος προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα στόρι στο οποίο η περικοπή των συντάξεων είτε δεν θα συμβεί καθόλου, είτε θα μεταφερθεί χρονικά για αργότερα. «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης» είπε, «είναι ότι ακούμε αυτά που λέτε αλλά δεν είναι η ώρα για αυτή τη συζήτηση».

Αυτή ήταν η απάντησή του στο ερώτημα των δημοσιογράφων του ραδιοσταθμού σχετικά με τις φωνές που ακούγονται για ακύρωση ή χρονική μετάθεση του μέτρου. Εσπευσε βέβαια στη συνέχεια να κρατήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για το μέλλον… «Κάθε πράγμα στην ώρα του» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «εμείς είμαστε στοχοπροσηλωμένοι –που λένε και οι παλιοί κομμουνιστές –να τελειώσει η τέταρτη αξιολόγηση, να έχουμε συμφωνία για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, να έχουμε λύση για το χρέος και να μπορούμε να προχωρήσουμε και να σχεδιάσουμε μετά…».

Το αφήγημα των συντάξεων, από την πλευρά Τσακαλώτου, καθόλου δεν «ταιριάζει» με τις πρόσφατες δηλώσεις Πάνου Καμμένου («μας έχετε για αφελείς να πάμε σε εκλογές με μειωμένες συντάξεις;» Ant1, 27 Μαρτίου 2018) αλλά και ούτε με όσα διαρρέουν στους διαδρόμους του υπουργείου Εργασίας ότι τελικά δεν θα κοπούν οι συντάξεις το 2019.

Αντίθετα, ο υπουργός φάνηκε πλέον να συμμερίζεται τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου («να δώσω ένα δίκιο στο ΔΝΤ») όσον αφορά το επιχείρημα ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ξοδεύει ως ποσοστό του ΑΕΠ όσα ξοδεύουν άλλες χώρες για συντάξεις.

Το επιχείρημα ότι η θεία από την Πρέβεζα, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να υποστεί περικοπή στη σύνταξή της διότι βοηθάει το άνεργο παιδί της, τα εγγόνια της στο φροντιστήριο και το άλλο παιδί στην Αθήνα πληρώνοντας το ενοίκιό του δίνει τη θέση του σε μια προσέγγιση μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης αλλά με ταυτόχρονη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Οι συνταξιούχοι, όπως όλα δείχνουν, δεν γλιτώνουν το νέο μαχαίρι στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά θα μπορούν να «παρηγορηθούν» με τα αντίμετρα τα οποία προβλέπουν αύξηση των σχολικών γευμάτων, του πλήθους των παιδιών που γίνονται δεκτά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα.

Η έκθεση της Κομισιόν. Σε διαρροή του υπουργείου Οικονομικών πάντως, λίγο αργότερα και σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν με τις προβλέψεις, τονίζεται ότι «για το 2019 προβλέπεται επίσης η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, πράγμα το οποίο βάζει τέλος στα σενάρια που θέλουν παράταση της λιτότητας για το 2019 και το 2020». Το 2019 οι συντάξεις θα κοπούν αφαιρώντας από τις τσέπες των συνταξιούχων 1,9 δισ. ευρώ, αλλά με έναν τρόπο ανεξήγητο προς το παρόν, η λιτότητα δεν θα συνεχιστεί.

Στην έκθεσή της η Κομισιόν πράγματι προβλέπει επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα στη διετία. Επισημαίνει όμως καθοδικούς κινδύνους που συνδέονται αφενός με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ «για ορισμένες προηγούμενες μισθολογικές μεταρρυθμίσεις» σημειώνοντας ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί το μέγεθος των πιθανών επιπτώσεων και αφετέρου ενδεχόμενης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων όπως η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για τον ΕΝΦΙΑ. Διακριτικά άλλωστε, η Κομισιόν αποδίδει μέρος της περυσινής υπέρβασης του πλεονάσματος σε τεχνητή υπερσυγκράτηση των δημοσίων δαπανών και σε μη επαναλαμβανόμενα μέτρα, όπως η περσινή οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν έχουν γίνει υπό την προϋπόθεση ομαλής ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος του ESM.

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή τροχιά για την ολοκλήρωσή του. «Οι παράμετροι είναι γνωστές» είπε στέλνοντας την μπάλα στο ελληνικό γήπεδο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.