Ατλέτικο Μαδρίτης και Μαρσέιγ έκλεισαν ραντεβού στον τελικό του φετινού Γιουρόπα Λιγκ, στις 16 Μαΐου στη Λυών.

Η ισπανική ομάδα με το 1-0 επί της Αρσεναλ θα αγωνιστεί στον πέμπτο ευρωπαϊκό τελικό τα τελευταία εννέα χρόνια, ενώ η Μαρσέιγ πήρε μία δραματική πρόκριση στην παράταση επί της Ζάλτσμπουργκ (ήττα με 2-1, είχε νικήσει 2-0 στο Βελοντρόμ) με το γκολ του Ρολάντο στο 116′!

Η Ζάλτσμπουργκ είχε ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα, με τους Χαϊντάρα και Σαρ (αυτογκόλ), είχε και άλλες ευκαιρίες, αλλά ο 35χρονος τερματοφύλακας της Μαρσέιγ ήταν αποτελεσματικός όσες φορές χρειάστηκε. Η Ζάλτσμπουργκ ήθελε να γίνει η πρώτη αυστριακή ομάδα που θα αγωνιστεί σε ευρωπαϊκό τελικό μετά τη Ραπίντ Βιέννης (Κύπελλο Κυπελλούχων το 1996). Η Μαρσέιγ επιστρέφει σε τελικό έπειτα από 14 χρόνια. Τελευταία φορά ήταν στην περίοδο 2003-2004, όταν ηττήθηκε από τη Βαλένθια στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Να σημειώσουμε ότι στον τελικό της Λυών αναμένεται να αγωνιστεί και ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος στο χθεσινό ματς ήταν εκτός λόγω τραυματισμού.

Με άδεια χέρια ο Βενγκέρ

Στη Μαδρίτη, προκάλεσε σοκ ο σοβαρός τραυματισμός του Λορέν Κοσιελνί. Ο γάλλος κεντρικός αμυντικός της Αρσεναλ αποχώρησε με σοβαρό τραυματισμό στο 10′ και σύμφωνα με τα αγγλικά ΜΜΕ υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα και χάνει το Μουντιάλ, καθώς αναμένεται να μείνει εκτός γηπέδων 5-6 μήνες.

Ο Ντιέγκο Κόστα χτύπησε και πάλι την Αρσεναλ (τέταρτο γκολ σε επτά ματς), σφραγίζοντας το εισιτήριο της Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε (παρακολούθησε το ματς από σουίτα λόγω τιμωρίας) με πλεονέκτημα το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Λονδίνο επιστρέφει σε ευρωπαϊκό τελικό ύστερα από δύο χρόνια (Τσάμπιονς Λιγκ με Ρεάλ στο Σαν Σίρο) σε μία διοργάνωση στην οποία έχει κατακτήσει ήδη δύο φορές το τρόπαιο, το 2010 στο Αμβούργο κόντρα στη Φούλαμ και το 2012 στη Βουκουρέστι κόντρα στην Μπιλμπάο.

Από την άλλη πλευρά, ο Αρσέν Βενγκέρ θα φύγει από την Αρσεναλ ύστερα από 22 χρόνια χωρίς να καταφέρει να πάρει ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ο αλσατός τεχνικός συμπλήρωσε χθες στη Μαδρίτη 250 ευρωπαϊκά ματς, ήθελε να κλείσει την καριέρα του με άλλο ένα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η Αρσεναλ μπήκε στο ματς φοβισμένη, σπατάλησε το πρώτο 45λεπτο χωρίς να απειλήσει τον Ομπλακ, στο β’ μέρος είχε κάποιες φάσεις, αλλά δεν κατάφερε να τις αξιοποιήσει. Ουσιαστικά η ισπανική ομάδα έφερε το παιχνίδι στα μέτρα της και φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να πάρει το αποτέλεσμα. Παράλληλα, διατήρησε για ακόμα ένα παιχνίδι ανέπαφη την εστία της. Η τελευταία φορά που δέχθηκε γκολ στο Μετροπολιτάνο ήταν στις 20/1 από την Τζιρόνα σε αγώνα για τη La Liga. Σημειώνουμε ότι φέτος έχει κρατήσει το «μηδέν» σε 32 αγώνες (από τους 55) σε όλες τις διοργανώσεις.

Οσο για την Αρσεναλ, έχει να νικήσει 12 χρόνια επί ισπανικού εδάφους. Το 2006 είχε «αλώσει» το Μπερναμπέου με το γκολ του Ανρί, αλλά ακολούθησαν δύο ισοπαλίες και πέντε ήττες.