Τα πρώτα σύννεφα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εμφανίστηκαν στον ουρανό του Κιέβου. Η εφημερίδα «Ιζβέστια» αποκαλύπτει πως οι ουκρανοί διοργανωτές δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε ρώσους δημοσιογράφους να καλύψουν το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός που θα φιλοξενηθεί στις 26 Μαΐου στο Ολιμπίνσκι.

Οι περιορισμοί αφορούν τους ρώσους εκπροσώπους του Τύπου που έχουν επισκεφθεί την Κριμαία, την Κίνα ή τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας!

Ακραία πολιτικά στοιχεία της Ουκρανίας έχουν εισηγηθεί τον αποκλεισμό όλων των Ρώσων από τον τελικό.

«Πιστεύω πως οι ρώσοι δημοσιογράφοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο. Σε ένα γεγονός όπως ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ας τους κρατήσουμε μακριά, όπως κάναμε με τη Γιουροβίζιον το 2017. Επίσης πρέπει οι Ουκρανοί να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στη Ρωσία», δήλωσε ο ουκρανός βουλευτής Αλεξάντερ Μαρτσένκο.

Οπως στη Γιουροβίζιον

Στον περσινό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον η Ουκρανία δεν επέτρεψε στην εκπρόσωπο της Ρωσίας, Γιούλια Σαμοΐλοβα, να ταξιδέψει στο Κίεβο γιατί το 2015 είχε τραγουδήσει στην Κριμαία, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη ρωσική ομοσπονδία.

Οι Ουκρανοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσά τους για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ούτε οι κάτοικοι της Κριμαίας που έχουν ρωσικό διαβατήριο.

Προς το παρόν η UEFA κρατά χαμηλούς τόνους και σύμφωνα με την «Ιζβέστια» θεωρεί ότι το ζήτημα αφορά την εθνική δικαιοδοσία και αποφεύγει να κάνει επισήμως οποιοδήποτε σχόλιο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 η Εθνική Υπηρεσία των Συνοριοφυλάκων της Ουκρανίας άλλαξε τους κανόνες για τους ρώσους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα. Στο εξής τους υποχρεώνουν να δίνουν αποτυπώματα, να φέρουν πρόσκληση από συγγενικά τους πρόσωπα ή φίλους που ζουν στην Ουκρανία και επιπλέον να δίνουν συνεντεύξεις στις Αρχές για τους λόγους επίσκεψής τους.

Λίγα τα εισιτήρια

Για τις δύο φιναλίστ του τελικού, τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λίβερπουλ, λίγη σημασία έχουν οι τεταμένες σχέσεις των Ουκρανών με τους Ρώσους.

Το μόνο που τους προβληματίζει είναι πως οι φίλαθλοι που θα τους ακολουθήσουν θα λάβουν μόλις από 16.161 εισιτήρια. Οι πρώτες εκτιμήσεις του ισπανικού Τύπου για τον τελικό αναφέρουν ότι θα είναι το πιο άνισο παιχνίδι της τελευταίας δεκαετίας.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του δημοσιογράφου της «Ελ Μούντο» Τζούλιαν Ρουίθ: «Είναι δύσκολο για τους φιλάθλους της Ρεάλ να γνωρίζουν αν μπορούν να νικήσουν τη Λίβερπουλ. Ωστόσο είμαι υπέρμετρα αισιόδοξος και πιστεύω πως η Ρεάλ είναι θεωρητικά ήδη νικήτρια. Γιατί; Επειδή η Λίβερπουλ θα συντριβεί από τον μύθο της Ρεάλ. Το να τη νικήσει είναι σαν να νικάς τους Ανίκητους». Ο Ντιέγο Τόρες της «Ελ Παΐς» είναι ακόμα πιο επικριτικός για τη Λίβερπουλ: «Η μεγαλύτερη επιτυχία του Κλοπ είναι πως κατάφερε να δημιουργήσει μία πολύ ανταγωνιστική ομάδα με δευτέρου επιπέδου άμυνα, με περιορισμένη μεσαία γραμμή, που την αποτελούν σοβαροί επαγγελματίες παίκτες, ο οποίοι όμως δεν έχουν ποιότητα και επινοήσεις. Ο τελικός του Κιέβου μοιάζει να είναι ο πιο άνισος της τελευταίας δεκαετίας». Πιθανόν την ίδια άποψη να έχουν και οι Τζιαλορόσι, αλλά το διατύπωσαν διαφορετικά μετά τον αποκλεισμό τους από τη Λίβερπουλ. Ο αθλητικός διευθυντής της Ρόμα, Μόντσι και ο ποδοσφαιριστής Αλεσάντρο Φλορέντσι έχυσαν χολή δηλώνοντας πως αν υπήρχε το VAR ο τελικός θα ήταν Μπάγερν – Ρόμα. Απαρίθμησαν επίσης δεκάδες «αν» που κατέληγαν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: η Ρόμα αδικήθηκε από τη διαιτησία, γι’ αυτό αποκλείστηκε. Ο προπονητής τους Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο, που είναι σοβαρός άνθρωπος, προτίμησε να επιτεθεί στους… παίκτες του γιατί προτιμούσαν να διαμαρτύρονται σε έναν διαιτητή που δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη, παρά να αγωνίζονται με πάθος για να κυνηγήσουν την ανατροπή του σκορ.

Οι ιστορίες βεβαίως αποτελούν τον καλύτερο πρόλογο για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Σκωτσέζος Αντριου Ρόμπερτσον, που πέρυσι τέτοια εποχή αγωνιζόταν με τη Χαλ για να κρατηθεί στην Πρέμιερ Λιγκ και σε λίγες ημέρες θα παίξει στον τελικό της πιο φημισμένης διοργάνωσης σε διασυλλογικό επίπεδο.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ, για χάρη του οποίου οι αιγύπτιοι οπαδοί της Ρεάλ θα προσεύχονται να νικήσει η Λίβερπουλ.

Ο Βαϊνάλντουμ και τα στοιχήματά του με τον γυμναστή της Λίβερπουλ πως θα βάλει επιτέλους γκολ. Και έπονται πολλές ακόμα.