Τόπος, κεντρικό ξενοδοχείο κοντά στο Σύνταγμα. Χρόνος, χθες το απόγευμα. Διοργανωτής, νεοδημοκρατική Γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων. Θέμα, «Δημόσιο με αξιοπρέπεια, Δημόσιο για τους πολίτες». Ομιλητής, Κυριάκος Μητσοτάκης. Κοινό, δημόσιοι υπάλληλοι.

Μετά την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της ΝΔ για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού προχθές, σειρά είχε το τμήμα του γαλάζιου προγράμματος για τον δημόσιο τομέα. Πέρα, όμως, από τη δημοσιοποίηση των κομματικών προτάσεων, αυτού του είδους οι εκδηλώσεις είναι και η απάντηση της Πειραιώς στην απόπειρα πόλωσης που επιχειρεί το Μαξίμου με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Από το μητσοτακικό περιβάλλον, άλλωστε, επιμένουν πως το μότο που έχει συμφωνηθεί σε κεντρικό επίπεδο είναι «πρόγραμμα εναντίον λάσπης». Με άλλα λόγια, διατείνονται πως από εδώ και πέρα προτίθενται να κάνουν αντιπολίτευση εστιασμένη στον προγραμματικό τους λόγο κι όχι με «μαύρη» καμπάνια.

«ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ». Ετσι, ο αρχηγός της ΝΔ όχι μόνο απευθύνθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά δέχθηκε και ερωτήσεις τους. Αυτοί «πρέπει», είπε ο Μητσοτάκης, «να νιώθουν ασφαλείς. Δεν θα γίνουν απολύσεις.

Ομως ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις θα εφαρμοστεί. Και οι προσλήψεις δεν θα γίνονται άκριτα όπως σήμερα, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο, όπου υπάρχουν ελλείψεις. Είναι αδιανόητο σήμερα να πλεονάζουν γιατροί σε αρκετές ειδικότητες και να μην υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό». Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι οι δικοί του υπουργοί «δεν θα προσλαμβάνουν ανεπάγγελτους για να βολέψουν στο Δημόσιο κουμπάρους ή συγγενείς τους».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το μοντέλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων «θα είναι διάφανο και απολύτως αξιοκρατικό» και συνοψίζεται σε δύο προτάσεις: «Οσοι λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία θα επιβραβεύονται ιεραρχικά και –σε δεύτερο στάδιο –μισθολογικά. Οσοι υστερούν θα καταρτίζονται υποχρεωτικά για να βελτιωθούν».

Προανήγγειλε, μάλιστα, και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας πως όπου έχουν ήδη εφαρμοστεί φέρνουν αποτέλεσμα. «Αποδείχθηκε αυτό», ανέφερε επί λέξει, «με τα 24 σχολεία στην Αττική που έγιναν με τέτοιες συμπράξεις, όπως και στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία». Μένει να αποδειχθεί αν θα αποδώσει η νέα στρατηγική του κόμματός του.