Με ρομφαία την πιο αποτελεσματική επιθετική τριπλέτα στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ –Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο –η Λίβερπουλ προκρίθηκε στον 63ο τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, στις 26 Μαΐου στο Ολιμπίνσκι του Κιέβου. Ενα ραντεβού που άργησε 37 χρόνια μετά την προηγούμενη συνάντηση των δύο σπουδαίων ομάδων, στο Παρκ ντε Πρενς του Παρισιού. Τότε οι Κόκκινοι του Μπομπ Πέισλι είχαν νικήσει 1-0 με γκολ του Αλαν Κένεντι, κατακτώντας την τρίτη από τις συνολικά πέντε «κούπες» τους.

Αυτός θα είναι ο όγδοος τελικός της Λίβερπουλ, η οποία επανέρχεται ύστερα από 11 χρόνια, μετά την ήττα της από τη Μίλαν στην Αθήνα το 2007. Στον χθεσινό ημιτελικό με τη Ρόμα οι Κόκκινοι υπέστησαν ήττα με 4-2, ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά διαμορφώθηκε στο τέλος του αγώνα με δύο γκολ του Ναϊνγκολάν (86′ και 90+4 με πέναλτι). Ηταν τα πρώτα γκολ του Βέλγου στο Τσάμπιονς Λιγκ με τα οποία προσπάθησε ουσιαστικά να εξιλεωθεί για την γκάφα του στο 9ο λεπτό, από την οποία προήλθε στο πρώτο γκολ της Λίβερπουλ με τον Μανέ. Με το τέρμα του Σενεγαλέζου η μαγική τριπλέτα της Λίβερπουλ –Σαλάχ (10), Φιρμίνο (10) και Μανέ (9) –έφτασε τα 29 γκολ ξεπερνώντας τις ιστορικές επιδόσεις του BBC (Μπέιλ, Μπενζεμά, Ρονάλντο) που είχαν πετύχει 28 τέρματα και του επίσης φημισμένου MSN (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ) που σταμάτησαν στα 27 γκολ.

Η έφεση της Λίβερπουλ στο γκολ δεν σταματά ούτε μπροστά στην εστία της, καθώς ο Μίλνερ πέτυχε ίσως το πιο αστείο αυτογκόλ του Τσάμπιονς Λιγκ (15′), ύστερα από καραμπόλα που θύμιζε γαλλικό μπιλιάρδο.

Το δεύτερο τέρμα των Κόκκινων σημείωσε ο Βαϊνάλντουμ (25′), εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό τερμάτων της Λίβερπουλ στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ –μαζί με τα προκριματικά –στα 46, που αποτελεί επίσης ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Ρεκόρ όμως αποτελούν και τα συνολικά 13 γκολ που σημειώθηκαν στις δύο αναμετρήσεις της Ρόμα με τη Λίβερπουλ για ημιτελική φάση με τον Τζέκο να σκοράρει (52′) και χθες.

Διαμαρτύρονται οι Ιταλοί

Μεγάλη συζήτηση θα ξεκινήσει για τα πέναλτι που δεν δίνονται στις φάσεις με χέρι, καθώς –και- χθες ο Σκόμινα δεν είδε τον Αλεξάντερ – Αρνορντ να αποκρούει σαν τερματοφύλακας, μία ημέρα μετά τα όσα συνέβησαν στον ημιτελικό Ρεάλ – Μπάγερν με τον Μαρτσέλο. Οι Αγγλοι σχολίασαν μάλιστα πως βρήκαν το νούμερο 1 για την Εθνική τους στο Μουντιάλ. Ο άσος της Ρόμα Φεντερίκο Φάτσιο είδε πάντως δύο πέναλτι να μη δίνονται στην ομάδα του, όπως και ο αθλητικός διευθυντής Μόντσι που βλέπει οργανωμένο σχέδιο εις βάρος των ιταλικών ομάδων. «Το ιταλικό ποδόσφαιρο πρέπει να φωνάξει, γιατί τα όσα είδαμε σήμερα ήταν σοκαριστικά. Παίζουν με τις καρδιές των φιλάθλων. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν χρησιμοποιείται το VAR στην πιο σημαντική διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου».

Η Ρόμα θα παρηγορηθεί με τα 5.545.187 ευρώ που εισέπραξε από τα 61.889 εισιτήρια που πούλησε, καθώς και τη νίκη της με 4-2 επί της Λίβερπουλ.

Το έχουν σίγουρο

Για τους Κόκκινους ο 63ος τελικός ξεκίνησε ουσιαστικά από το βράδυ της Τρίτης στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, όταν οι παίκτες της Ρεάλ εμφανίστηκαν με μπλούζες που είχαν λογότυπο το 13ο τρόπαιό τους που –υποτίθεται –θα κατακτήσουν στο Κίεβο. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ θύμισαν στους Μερένχες πως οι παίκτες της Μίλαν, στον τελικό της Κωνσταντινούπολης στο ημίχρονο, όταν προηγούνταν με 3-0, πήγαιναν και χάιδευαν το Κύπελλο το οποίο τελικά σήκωσαν ο Στίβεν Τζέραρντ και η παρέα του.

Ο αμυντικός της Λίβερπουλ Αντι Ρόμπερτσον δήλωσε: «Στο Κίεβο πηγαίνουμε ως αουτσάιντερ, αλλά μερικές φορές αυτό είναι καλό».

Το μόνο σίγουρο είναι πως με την παρουσία της Λίβερπουλ στον τελικό είναι εξασφαλισμένο το θέαμα.