Στην αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσε η φωτιά στο εργοστάσιο κατασκευής βιομηχανικών μπαταριών στο Ολβιο Ξάνθης ξεκινά σταδιακά από σήμερα η ιδιοκτήτρια εταιρεία Συστήματα Sunlight. Η φωτιά που ξέσπασε χθες λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στον συντονισμό των ενεργειών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των τοπικών Αρχών και της διεύθυνσης του εργοστασίου. Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με τη θέση σε εφαρμογή από τη Συστήματα Sunlight» του συστήματος εκτάκτων αναγκών με την τήρηση όλων των διαδικασιών ασφαλείας», όπως σημείωσε η εταιρεία με ανακοίνωσή της, απέτρεψαν τα χειρότερα, δηλαδή το να υπάρξουν θύματα.

Πυκνοί καπνοί κάλυψαν την περιοχή μετά την πρόκληση της πυρκαγιάς, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ η Αστυνομία ενημέρωνε προληπτικά τους κατοίκους οικισμών που βρίσκονται πέριξ του εργοστασίου για το ενδεχόμενο που κάποιος ήθελε να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα επίσης με την εταιρεία, «δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικών αερίων για την περιοχή». Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετείχαν 23 οχήματα και 76 πυροσβέστες, με το έργο τους να είναι αντίξοο λόγω των εύφλεκτων υλικών που προκαλούσε εκρήξεις. Την ώρα του γεγονότος το εργοστάσιο ήταν μερικώς σε λειτουργία, με μια ομάδα 16 ατόμων να εργάζεται σε αυτό. Ανεπίσημες εκτιμήσεις θέλουν οι καταστροφές να έχουν προκληθεί σε μια έκταση 1.500 τ.μ. εκ των 142.000 τ.μ. του εργοστασίου.

Η μονάδα παραγωγής της Συστήματα Sunlight στην Ξάνθη είναι η πρώτη στην Ευρώπη, με τη συνολική της έκταση να ανέρχεται, όπως προαναφέρθηκε, σε 142.000 τ.μ., ενώ οι στεγασμένοι χώροι ξεπερνούν τα 55.000 τ.μ. Το εργοστάσιο έχει λάβει πιστοποίηση για τη χρήση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας (ISO 9001:2008), περιβάλλοντος(ISO 14001:2004) και υγείας και ασφάλειας στην εργασία (BS OHSAS 18001:2007). Διαθέτει τέσσερις εξελιγμένες γραμμές παραγωγής για τους εξής τύπους μπαταριών:

n Βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος κλειστού και ανοικτού τύπου (για εφαρμογές κίνησης και για εφεδρική χρήση).

n Προηγμένες μπαταρίες μολύβδου-οξέος για υποβρύχια πρόωση.

n Μπαταρίες αργύρου-ψευ-δαργύρου για τορπίλες μάχης και ασκήσεων.

Οι ίδιες εγκαταστάσεις στεγάζουν τον χώρο αποθήκευσης και διακίνησης των προϊόντων της εταιρείας, συνολικής επιφάνειας 8.500 τ.μ., που περιλαμβάνει έξι ράμπες φόρτωσης και 11.200 σημεία απόθεσης παλετών.