Το Μούμπι, πόλη στη βορειοανατολική Νιγηρία, γνώρισε σήμερα Τρίτη τη «χειρότερη επίθεση» στην ιστορία του που έφερε την υπογραφή της Μπόκο Χαράμ και στην οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου της Νιγηρίας στην Ουάσιγκτον όπου ευχαρίστησε τον αμερικανό ομόλογό του για τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στη μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Στις 13.30 τοπική ώρα, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε τέμενος στο Μούμπι, στην πολιτεία Ανταμάουα. Στη συνέχεια, δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά του σε αγορά, σε κοντινή απόσταση, όπου κατέφυγαν πολλοί πιστοί για να γλιτώσουν από την πρώτη επίθεση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Οτμαν Αμπουμπακάρ επιβεβαίωσε τον θάνατο 24 ανθρώπων. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτακτων Περιστατικών Ιμάμ Γκάρκι έκανε λόγο για 26 νεκρούς και 56 τραυματίες, εκ των οποίων οι 11 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, επισημαίνοντας ότι οι βομβιστές ήταν προφανώς «ανήλικοι».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες και ντόπιοι, που βρέθηκαν στα σημεία των επιθέσεων, μιλούν για περισσότερα θύματα.

«Συμμετείχα στην ταφή 68 ανθρώπων» δήλωσε ο Μουχάμαντ Χαμίντου, κάτοικος του Μούμπι. «Είναι η χειρότερη επίθεση που γνώρισε το Μούμπι. Οι ανθρώπινες απώλειες είναι απίστευτες».

Αλλος κάτοικος της περιοχής, ο Αμπντουλαχί Λαμπαράν, που βοήθησε επίσης στην ταφή θυμάτων, διαβεβαίωσε ότι μέτρησε «73 τάφους που είχαν σκαφτεί» για τα θύματα των επιθέσεων.

«Επικρατεί το χάος εδώ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εθελοντής διασώστης, ο Χάμπου Σάλεχ, λίγο μετά την έκρηξη. «Μεταφέραμε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στο νοσοκομείο» πρόσθεσε.

Η πόλη Μούμπι έχει επανειλημμένως βρεθεί στο στόχαστρο της τζιχαντικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που δρα ανεξέλεγκτη σπέρνοντας τον τρόμο και τον θάνατο στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Η διπλή επίθεση σημειώθηκε, ενώ η μάχη εναντίον της τζιχαντικής οργάνωσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα.

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες στις ΗΠΑ»

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες στις ΗΠΑ για τη σθεναρή στήριξή τους στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Μπουχάρι, ο πρώτος πρόεδρος χώρας της υποσαχάριας Αφρικής που έγινε δεκτός σε επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Εκτιμάμε πολύ τη συμφωνία σας για την πώληση 12 στρατιωτικών αεροσκαφών Super Tucano A-29 και όπλων στη Νιγηρία για να πολεμήσει με αποτελεσματικό τρόπο» συμπλήρωσε ο Μπουχάρι.

Οι ΗΠΑ έχουν πουλήσει φέτος οπλισμό στη Νιγηρία, κόστους 496 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία αφορά κυρίως τα αεροσκάφη Super Tucano, είχε εμποδίσει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, μετά τον κατά λάθος βομβαρδισμό, από την πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας, καταυλισμού εκτοπισμένων, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 112 άμαχοι στο Ραν, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.