«Μαβί, Μαβί… Για τα γαλάζια σου μάτια… Μαβί, Μαβί». Ο τραγουδιστής Ιμπραχίμ Τατλισές αφιέρωνε το συγκεκριμένο τραγούδι, πολλά χρόνια πριν, στην κορυφαία τουρκάλα σταρ Χουλιά. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο δημοφιλέστερος ίσως αοιδός της γειτονικής χώρας, με αρκετά παραπανίσια κιλά και μια εμφάνιση που δεν θυμίζει σε τίποτα τον play boy των δεκαετιών ’70-’80, ασχολείται με το… πολιτικό τραγούδι. Ο κουρδικής καταγωγής Ιμπραχίμ υποστηρίζει με πάθος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βρίσκεται πάντα, μάλιστα, στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας του τούρκου προέδρου. Ο Τατλισές εξυμνεί τις αρετές του Σουλτάνου, ενισχύει το ηγετικό προφίλ μέσα από τους στίχους των τραγουδιών (στον Ταγίπ αρέσουν όμως και τα ερωτικά «γαλάζια μάτια»), αναφέρεται στην πτώση της Αφρίν, συγκινεί όταν «μιλάει» για τον ηρωισμό των τούρκων στρατιωτών. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει προκλητικά την παραχάραξη της Ιστορίας με τις γνωστές αστείες αναφορές γύρω από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν μπόρεσε όμως να εμποδίσει τους συμπατριώτες του να αναχωρήσουν για ένα υπέροχο γαλάζιο ταξίδι. Οι Τούρκοι πέρασαν με ιδιωτικά σκάφη από τα μικρασιατικά παράλια και κοσμοπολίτικα θέρετρα, όπως το Τσεσμέ, στα αγαπημένα τους νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το περασμένο Σαββατοκύριακο «εγκατέλειψαν» για λίγο τις θαλαμηγούς τους για να κάνουν βόλτες και ατέλειωτο shopping στη Χίο και στη Σύμη.

Το «υπερόπλο»

του Ταγίπ στη Χίο

και η έκθεση Larsen στη Μύκονο

Ο δημοφιλέστερος και πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός της Τουρκίας Κενάν Ιμιρζάλιογλου γίνεται αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων θαυμασμού από τους κατοίκους των νησιών μας όταν φθάνει οδηγώντας ο ίδιος το σκάφος του. Εστω και αν ο λαοφιλής «Ezel» είναι τώρα ο πρωταγωνιστής της πανάκριβης παραγωγής «Μωάμεθ» που έχει να κάνει με την άλωση της Κωνσταντινούπολης και αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό όπλο στην προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν.

Αρκετά πιο μακριά, η κατάλευκη Μύκονος, η οποία λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν «ζωγραφίστηκε» με τα εκρηκτικά χρώματα της Caroline Larsen. Η εικαστικός παρουσίασε τα έργα της με τίτλο «Romance on the Islands» στα Δύο Χωριά, στον εντυπωσιακό αυτό χώρο τέχνης που φέρει τη σφραγίδα της νεαρής ταλαντούχας Μαρίνας Βρανοπούλου. Τη βραδιά των εγκαινίων οι παρευρισκόμενοι θαύμασαν τα έργα της Larsen, η οποία έχει αναπτύξει μια ζωγραφική πρακτική που αναθεωρεί τα συνήθη υλικά της αφηγηματικής. Στην εντελώς αντίθετη πλευρά, στα ήρεμα γαλάζια νερά της μικροσκοπικής Υδρας και των αριστοκρατικών Σπετσών είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Η ενδιαφέρουσα «Art Monaco»

H εμβληματική κατάλευκη θαλαμηγός «Atlantis II» της οικογένειας Νιάρχου συγκεντρώνει πάντα το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Μόντε Κάρλο. Ο γοητευτικός Σταύρος Νιάρχος junior έκανε ένα σύντομο πέρασμα από την «Art Monaco», το πολυσυζητημένο διεθνώς Contemporary Art Show της γαλλικής Ριβιέρας. Tο πριγκιπάτο ήταν γεμάτο από διεθνείς συλλέκτες, γκαλερίστες, art dealers και πολλούς έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες. Οι περισσότεροι από αυτούς έδωσαν το «παρών» στο Yachting Club (η Σοφία Βαχάρη – Τσουβελεκάκη επιτελεί έργο μέσα σε σύντομο διάστημα στους κόλπους της ελληνικής κοινότητας) για τη συζήτηση γύρω από τέχνη και μπίζνες μεταξύ των Δάκη Ιωάννου – Στέλιου Χατζηιωάννου. Η Σάφια (επίσημη πρέσβειρα της «Art Monaco»), πρώην σύζυγος του σαουδάραβα κροίσου Αλ Ρασίντ, ο οποίος στο παρελθόν έκανε μπίζνες στην Ελλάδα, συνάντησε τον Φερνάντο Μποτέρο και τη Σοφία Βάρη στο «Metropole» πριν από τη μεγάλη εκδήλωση του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ. Αμέσως μετά ο διάσημος κολομβιανός γλύπτης μαζί με τη σύζυγό του Σοφία Βάρη είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν το σπίτι τους στην Εύβοια.