Ας το πούμε εξαρχής: Ο Ρίντλεϊ Σκοτ είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης. Δώσ’ του ένα καλό σενάριο και θα κάνει ένα αριστούργημα («Alien», «Blade Runner», «Μονομάχος»). Αν όμως του δώσεις ένα τυποποιημένο σενάριο, δεν θα μπορέσει ούτε να το αλλάξει ούτε να ανασύρει τα όποια θετικά του στοιχεία (όπως θα έκανε, ας πούμε, ένας αληθινός auteur, όπως ο Μάικλ Μαν). Αυτό όμως δεν είναι καθόλου αρνητικό για το Χόλιγουντ –κάθε άλλο: Ο Ρίντλεϊ Σκοτ είναι το όνειρο κάθε στούντιο. Δεν είναι καν καλλιτέχνης, είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή: ό,τι βάλεις από τη μια θα βγει από την άλλη. Ναι, αν του δώσεις ένα καλογραμμένο «τίποτα», «τίποτα» θα σου προσφέρει, αλλά θα είναι καλογυρισμένο, όμορφα μονταρισμένο, ευπρεπές και ψυχαγωγικό. Τι σημαίνει αυτό; Υπακοή! Σου λέει, χαζός είμαι να πάω κόντρα στους παραγωγούς μου, που είδα κι έπαθα να φτάσω στο Χόλιγουντ ξεκινώντας από τη Βρετανία; Ετσι, όταν ο Σκοτ μυρίστηκε πως οι επιτηρητές της πολιτικής ορθότητας είχαν αποφασίσει να καθαιρέσουν τον Κέβιν Σπέισι για ένα… πέσιμο, δεν περίμενε στιγμή: Αυτομάτως πέταξε στα σκουπίδια τις σκηνές του όπως αυτές είχαν γυριστεί για το «Ολα τα λεφτά του κόσμου» και τον αντικατέστησε σε χρόνο μηδέν με τον Κρίστοφερ Πλάμερ.

Το περασμένο Σάββατο λοιπόν, κατά τη διάρκεια της επίσημης πρεμιέρας της νέας, αναπαλαιωμένης κόπιας της ταινίας «Τελευταίο τανγκό στο Παρίσι», στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπάρι, ο Μπερτολούτσι έβαλε στο στόχαστρο τον Σκοτ. Μιλώντας από σκηνής ο Μπερνάρντο δήλωσε: «Με το που έμαθα πως ο Ρίντλεϊ Σκοτ συμφώνησε με την εντολή του στούντιο να κόψει όλες τις σκηνές του Κέβιν Σπέισι από την ταινία, έστειλα μήνυμα στον (μοντέρ) Πιέτρο Σκάλια να πει στον Σκοτ πως θα έπρεπε να ντρέπεται. Μετά ήθελα αμέσως να κάνω μια ταινία με τον Κέβιν Σπέισι!».

ΓΙΑ ΤΟ #ΜΕΕTOO. Θυμίζουμε πως μια πλειάδα σταρ του Χόλιγουντ (με πρωταγωνίστρια την Τζέσικα Τσαστέιν) κατηγόρησαν τον Μπερτολούτσι για… βιασμό, με αφορμή το «Τανγκό»! Που θα χρειαστούν σαράντα ζωές για να γυρίσουν μια ταινία αντίστοιχης ποιότητας! Σημειώστε πως ο Μπερτολούτσι τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα με το κίνημα #MeΤoo και πως τάσσεται κατά της βίας ενάντια των γυναικών. Αυτονόητα πράγματα θα έλεγε κανείς, όχι όμως στην εποχή μας, όπου πρέπει διαρκώς να αποδεικνύεις πως δεν είσαι ελέφαντας. Αναμένονται τώρα οι αντιδράσεις από τους γνωστούς υποκριτές. Τι τα θέλετε, την πολιτική ατζέντα του σινεμά σήμερα την ορίζουν επιτροπές πολυεκατομμυριούχων για λογαριασμό της Marvel. Δεν πειράζει όμως, το έχουμε πει και παλαιότερα, κύκλος είναι όλα.