Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέρασε μία υπέροχη εβδομάδα στη Βαρκελώνη. Στην πορεία του προς τον τελικό του τουρνουά της πόλης χρειάστηκε να αποκλείσει τρεις παίκτες του τοπ 20 της παγκόσμιας κατάταξης (Σβάρτσμαν, Τιμ, Καρένιο-Μπούστα). Εφτασε λοιπόν στον τελικό για να αντιμετωπίσει τον σπουδαίο Ράφα Ναδάλ, το Νο 1 στον κόσμο και έναν από τους κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών στα χωμάτινα γήπεδα. Τι μπορούσε να πετύχει ο 19χρονος τενίστας σε ένα γήπεδο που είχε το όνομα του αντιπάλου του; Ηττήθηκε σε 78 λεπτά με 6-2, 6-1 από τον Ναδάλ, ωστόσο έδειξε ότι το μέλλον τού ανήκει και το ελληνικό τένις μπορεί να περιμένει πολλά από αυτόν.

Ο έλληνας πρωταθλητής έφτασε στον τελικό ATP της καριέρας του χωρίς να χάσει σετ! Πριν ταξιδέψει μάλιστα στη Βαρκελώνη είχε πετύχει μόλις μία νίκη φέτος σε χωμάτινο γήπεδο (Μόντε Κάρλο). Ο Τσιτσιπάς έγινε ο δεύτερος Ελληνας (μετά τον Νίκο Καλογερόπουλο το 1973 στην Αϊοβα) που αγωνίστηκε σε τελικό ATP. Επίσης είναι μόλις ο δεύτερος νεότερος σε ηλικία παίκτης στο τοπ 100. Βέβαια, μετά τη χθεσινή συμμετοχή του στον τελικό ο Τσιτσιπάς αναμένεται να βρεθεί στο Νο 44. Μπήκε με εξαιρετική διάθεση στο παιχνίδι, επικράτησε στο πρώτο γκέιμ, αλλά στη συνέχεια ο Ισπανός (όταν επέστρεψαν στο γήπεδο έπειτα από ολιγόλεπτη διακοπή λόγω βροχής) ήταν καταιγιστικός.

Ενθουσιασμός Vs εμπειρίας

«Από τότε που ήμουν μικρός, ήταν το όνειρό μου να αντιμετωπίσω τον Ράφα» είπε μετά τον ημιτελικό. Η ιστοσελίδα της διοργάνωσης χαρακτήρισε τον τελικό ως σύγκρουση ανάμεσα στον ενθουσιασμό ενός νέου αθλητή και στην εμπειρία του Ναδάλ. Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται ότι με τις εμφανίσεις του στη Βαρκελώνη ο Τσιτσιπάς έδειξε ότι ανήκει σε ένα γκρουπ αθλητών (Ζβέρεφ, Κύργιος, Χιόν Τσανγκ, Ρούμπλεφ) που θα πρωταγωνιστήσουν στα χωμάτινα γήπεδα τα επόμενα χρόνια. Ο 19χρονος Ελληνας έγινε ο νεότερος αθλητής που αγωνίστηκε σε τελικό του Οπεν της Βαρκελώνης μετά τον χθεσινό αντίπαλό του! Το 2005 ο Ναδάλ είχε αγωνιστεί στον τελικό και έπειτα από έναν μήνα κατέκτησε το πρώτο του τρόπαιο στο Ρολάν Γκαρός. «Ο Τσιτσιπάς είναι ένας σπουδαίος παίκτης που πρέπει να ωριμάσει. Από το τρίτο γκέιμ αντιλήφθηκα τον τρόπο παιχνιδιού του και πώς να τον αντιμετωπίσω» τόνισε ο ισπανός τενίστας. Ο δε Τσιτσιπάς είπε πως «τον έβλεπα όχι σαν αντίπαλο, αλλά ως κάτι παραπάνω. Αυτός είναι ο λόγος για τη βαριά ήττα. Τον σεβάστηκα περισσότερο. Οταν είσαι στο κορτ πρέπει να τα αποφεύγεις αυτά».

Τι κέρδισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς από το Οπεν της Καταλωνίας; Πρώτα απ’ όλα εμπειρίες και την είσοδό του στο τοπ 50. Κι επειδή είναι επαγγελματίας αθλητής, έβαλε στον λογαριασμό του 245.940 ευρώ. Καθόλου άσχημα, μέχρι το επόμενο τουρνουά που θα είναι στο Εστορίλ. Προς το παρόν έγινε ο πέμπτος εκπρόσωπος της NEXTGEN ATP που αγωνίστηκε το 2018 σε τελικό.

Οσο για τον Ναδάλ, έφτασε τους 77 τίτλους, οι 55 στο χώμα, έγινε ο τέταρτος αθλητής στην ιστορία που έφτασε τις 401 νίκες σε αυτή την επιφάνεια (με ρεκόρ επιτυχίας που αγγίζει το 92%) και έπειτα από ξεκούραση μιας εβδομάδας θα αγωνιστεί στο Masters της Μαδρίτης.

Ανεβαίνει συνεχώς!

Ο Τσιτσιπάς κέρδισε 19 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη με την πορεία του στη Βαρκελώνη, καθώς πριν ταξιδέψει στην Καταλωνία ήταν στο Νο 63. Είχε κλείσει το 2017 στο Νο 91!