Πριν αρχίσει το ματς με τον ΠΑΟΚ, στον Παναθηναϊκό έλεγαν ότι ήθελαν πολύ την νίκη διότι εκτιμούν ότι τα δεινά της ομάδας ξεκίνησαν όταν πέρυσι τέτοιο καιρό ο Ιβάν Σαββίδης τούς κήρυξε τον πόλεμο. Ο ΠΑΟ είχε κερδίσει στον ημιτελικό του Κυπέλλου με 2-0 στη Λεωφόρο, ύστερα από ένα σπουδαίο παιγνίδι του Μπεργκ –ίσως το τελευταίο αληθινά σπουδαίο του ματς με τον ΠΑΟΚ. Ο Σαββίδης θύμωσε και η οργή του έφερε τον Κύζα, τον απίθανο εκείνο διαιτητή που, πριν αποχαιρετήσει τη διαιτησία, διέλυσε τον ΠΑΟ στον επαναληπτικό του Κυπέλλου στην Τούμπα.

Ακολούθησε ο περίφημος τραυματισμός του Βλάνταν Ιβιτς από το τενεκεδάκι που έπεσε στον πάγκο του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, η διακοπή του ματς από τον Κομίνη και το ντόμινο της διάλυσης: ο ΠΑΟ τιμωρήθηκε, ο Μπεργκ έφυγε, ο Γιάννης Αλαφούζος κατάλαβε ότι η ιστορία της Συμμαχίας ήταν ένα παραμύθι που είχε μόνο «δράκους» και απογοητεύτηκε. Και φτάσαμε στο να ψάχνει ο Παναθηναϊκός χρήματα να πληρώσει τον Βέμερ.

Ελάχιστοι

Κάποιοι στον Παναθηναϊκό θα ήθελαν να πικράνουν τον ΠΑΟΚ, αλλά ποιοι; Από τους πρωταγωνιστές του μοιραίου εκείνου ματς έχουν μείνει ελάχιστοι. Ο Αλαφούζος υπάρχει, αλλά απλά περιμένει τον επόμενο για να του παραδώσει τις μετοχές. Από τους παίκτες που έπαιξαν πέρυσι στο μοιραίο ματς βρέθηκαν στη χθεσινή αρχική ενδεκάδα όλοι κι όλοι τρεις: ο Λουντ, ο Βλαχοδήμος (που πέρυσι είχε αποβληθεί…) και ο Κουρμπέλης. Υπήρχε πάντα στον πάγκο ο Μαρίνος Ουζουνίδης, αλλά πώς να εξηγήσεις στον Μουνιέ και στον Λουτσιάνο τι έγινε πέρυσι; Αν κάτι παρέμεινε ίδιο είναι η σατανική παρέμβαση των διαιτητών στα ματς αυτά. Ο ΠΑΟ μπήκε καλύτερα, είχε δοκάρι με τον Δώνη, αλλά ο ΠΑΟΚ στην πρώτη του κατεβασιά ισοφάρισε όταν από μια καραμπόλα που προκάλεσε ο διαιτητής Τζήλος, ο Πρίγιοβιτς βρέθηκε μόνος μπροστά στον τερματοφύλακα. Ο Τζήλος, για να δείξει ότι εκτός από ακούσια λάθη μπορεί να κάνει και κάποιο από αυτά που συνηθίζουν οι διαιτητές, έδωσε στον ΠΑΟΚ τη δυνατότητα να κάνει και το 0-2 επιτρέποντας στον Πέλκα να κάνει φάουλ στον Τζανδάρη πριν σερβίρει στον Πρίγιοβιτς ένα ακόμα γκολ. Το 0-3 το πέτυχε ο Σακόφ. Και στον ΠΑΟΚ σίγουρα σκέφτονται πως όλα θα ήταν διαφορετικά αν ο Σαββίδης δεν είχε μπουκάρει στο γήπεδο οπλισμένος εκείνο το απόγευμα…

Ραζβάν

Στα ματς των τελευταίων αγωνιστικών, ειδικά όταν το πρωτάθλημα έχει κριθεί, οι προπονητές συνηθίζουν να δοκιμάζουν ποδοσφαιριστές κι αυτό λογικά θα ‘πρεπε να περιμένει κανείς και από τον Μανόλο Χιμένεθ: η ΑΕΚ πήγε στην Κέρκυρα με τον τίτλο του πρωταθλητή, ωστόσο αγωνίστηκε με πολλούς βασικούς κι έψαξε το γκολ μέχρι το τέλος προσπαθώντας να κρατηθεί στην πρώτη θέση και της βαθμολογίας του Ράζβαν Λουτσέσκου, που είναι διαφορετική από αυτήν του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κερδίσει: στη βαθμολογία του Λουτσέσκου, την οποία ο Ρουμάνος ανακοινώνει έπειτα από κάθε ματς, έχει χάσει οριστικά το πρωτάθλημα. Αλλά δύσκολα ο ΠΑΟΚ θα κάνει φιέστα στο ματς με τον Πλατανιά με το οποίο ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του σε μια εβδομάδα. Πέρα από τα χωρατά, ας επισημάνουμε την επιστροφή του Μάνταλου: στον επικείμενο τελικό Κυπέλλου που ακολουθεί μπορεί να είναι χρήσιμος.

Πανό

Ευκαιρίες σε νέα παιδιά έδωσε ο υπηρεσιακός προπονητής του Ολυμπιακού Χρήστος Κόντης, που εναντίον του Παναιτωλικού χρησιμοποίησε ως βασικούς τον Χουτεσιώτη, τον Νικολάου, τον Ανδρούτσο και τον Βουρουσάι ενώ έδωσε τη δυνατότητα και στον Βέργο και στον Ιγκόρ να αγωνιστούν. Ελλείψεις είχε αρκετές και ο Παναιτωλικός, που αποφάσισε να παίξει πολύ ανοιχτά –πράγμα που στο Καραϊσκάκη σπανίως κάνει. Οι μικροί είχαν κέφια, ο Φορτούνης έπαιξε πολύ και για τον Ανσαριφάρντ, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ νωρίς και ο κόσμος που πήγε στο Φάληρο έκανε την καρδιά του πέτρα και στο τέλος χειροκρότησε μια ομάδα που μόνο πίκρες τού έδωσε φέτος. Στην αρχή ωστόσο του ματς μια σειρά από πανό που σηκώθηκαν στο πέταλο των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού έδειξε ότι δύσκολα θα συγχωρηθεί η φετινή χρονιά σε όλους: το «Παίκτες ανάξιοι για τον Ολυμπιακό, λάθος που σας φέραμε εδώ», το «Αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό» και το «Παίκτες είστε για κλωτσιές, είστε εδώ για διακοπές» μοιάζουν με συμπεράσματα στα οποία δεν γίνονται αποδεκτές ενστάσεις.

Κίνηση

Ο Κόντης χρησιμοποίησε και τον Μιράλας και πολύ καλά έκανε: ο Βέλγος έπρεπε να έχει μια ακόμα ευκαιρία για να δείξει ότι αν παραμείνει μπορεί να βοηθήσει. Είχε συμμετοχή στα δυο πρώτα γκολ του Ολυμπιακού, αλλά και πάλι δεν έφτασε σχεδόν ποτέ σε θέση βολής, και πάλι έδειξε βαρύς, και πάλι δεν θύμισε τον παίκτη που κάποτε βγήκε πρώτος σκόρερ. Οταν έγινε αλλαγή από τον Κόντη, χειροκρότησε τον κόσμο: η κίνησή του φάνηκε περισσότερο ως σημάδι αποχαιρετισμού. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, αλλά ο καλός Κέβιν δεν μπόρεσε να σκοράρει ούτε και σε αυτό το ματς που θύμιζε αγώνα επίδειξης. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι προσπαθεί και δεν είναι αδιάφορος: αλλά αν αυτό είναι που μπορεί, υπάρχει πρόβλημα.

Τέλος

Η περίφημη μάχη της πέμπτης θέσης μάς έδωσε δυο ματς με καρδιοχτύπια. Η Ξάνθη, για να κερδίσει την ΑΕΛ, χρειάστηκε να βρεθεί με παίκτη παραπάνω στο τελευταίο μισάωρο. Με το μυαλό στην Τρίπολη, η ακριτική ομάδα βρήκε ένα γκολ ένα δεκάλεπτο πριν το τέλος του ματς και με δεδομένο ότι ο Αστέρας έχανε από τον Απόλλωνα οι παίκτες της το πανηγύρισαν με την καρδιά τους. Αλλά στην Τρίπολη ξέρουν την τέχνη των ανατροπών στο φινάλε και κράτησαν το καλύτερο για το τέλος: έπειτα από ευκαιρίες, δοκάρια και γκρίνια για τον διαιτητή, ο Αστέρας ισοφάρισε με τον Κώτσιρα στο 83′ και πήρε τη νίκη με τον Καλτσά στο 85′. Για την ομάδα του Παντελίδη η έξοδος στην Ευρώπη μοιάζει πλέον αρκετά πιθανή: στην Ελλάδα οι θέσεις στην βαθμολογία δεν αλλάζουν την τελευταία αγωνιστική.

Αύξηση

Τσέκαρε το ευρωπαϊκό του εισιτήριο και ο Ατρόμητος, και όχι γιατί πέρασε από τη Λιβαδειά. Ο Γιώργος Σπανός θα κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε η ομάδα να πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ακόμα κι αν δεν έχει βρει τηλεοπτική για του χρόνου. Η είδηση αυτή είναι σπουδαιότερη και από τη νίκη στη Λιβαδειά που δεν ήταν έκπληξη. Ηρθε απλά στο τέλος για να έχει ένα ενδιαφέρον ένα παιγνίδι το οποίο πρέπει να παρακολούθησαν γύρω στους διακόσιους πενήντα θεατές, που σίγουρα μετά γέμισαν κάποιο τοπικό σουβλατζίδικο…