Δύο ήταν, ανέκαθεν, τα κύρια πασοκικά προπύργια: η Αυτοδιοίκηση και τα σωματεία. Από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα, έγινε εμφανές στα κεντροαριστερά στελέχη πως αν ήθελαν να αναλάβουν ξανά πρωταγωνιστικό ρολό στην πολιτική ζωή της χώρας, θα έπρεπε να ανακτήσουν έδαφος τουλάχιστον σε ένα από τα δύο –κι αυτό φαίνεται πως ήδη έχουν ξεκινήσει να κάνουν.

Σχεδόν μία εβδομάδα πριν, οι εκλογές του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έδωσαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη Γεωτεχνικών κατάφερε να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη μετά τη ΔΑΚΕ, με ποσοστό 21,2%, αφήνοντας πίσω την προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ ΓΕΚ. Πριν από τέσσερα χρόνια, ωστόσο, τα πράγματα έδειχναν δύσκολα για την προοδευτική παράταξη –τα ποσοστά ήταν ακριβώς αντίθετα: με 21,3% ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει τους κεντροαριστερούς συνδικαλιστές στο 15,9%. Τα δεδομένα ανατράπηκαν φέτος, με τη ΔΗΣΥ να παίρνει πίσω το ποσοστό της.

Θα μπορούσε να γίνει λόγος για μεμονωμένο περιστατικό, ωστόσο μέσα στο Σαββατοκύριακο ο «επαναπατρισμός» συνεχίστηκε, αυτή τη φορά στον Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας. Η παράταξη αναδείχθηκε πρώτη, με ποσοστό 45,36%. Ο ΣΥΕΤΕ ψήφιζε πάντα Κεντροαριστερά, ωστόσο το ίδιο μοτίβο προσέλκυσης ψηφοφόρων παρατηρείται και σ’ αυτήν την περίπτωση: η ΔΗΣΥΕ, προσκείμενη στο Κίνημα Αλλαγής, αύξησε το ποσοστό της σχεδόν πέντε μονάδες, αυξάνοντας και τις έδρες της μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αντίθετα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΑΣ) έχασε σχεδόν το μισό της δύναμής της, φτάνοντας από 19,23% το 2014 στο 10,5%. Σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον ΣΥΕΤΕ, δεν είναι μόνο η αύξηση του ποσοστού που έχει σημασία, αλλά το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από επαγγελματίες 35-55 ετών.

Εκστρατεία με το Σχέδιο Ελλάδα. Στην Αυτοδιοίκηση, το πρώτο βήμα γίνεται με τη συγκρότηση των νέων νομαρχιακών επιτροπών και τοπικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη, το διήμερο 19-20 Μαΐου αναμένεται να διοργανωθούν οι πρώτες ανοιχτές συνελεύσεις για να παρουσιαστεί το Σχέδιο Ελλάδα. Περιοδείες θα ξεκινήσει και η Φώφη Γεννηματά, κατεβαίνοντας στη βάση της παράταξης για να δώσει το σύνθημα της εκλογικής ετοιμότητας –εκτός των άλλων, η επιτροπή ψηφοδελτίων που πρόκειται να συσταθεί θα έχει την ευθύνη τόσο για τις αυτοδιοικητικές όσο και για τις εθνικές εκλογές.