Με τη βεβαιότητα ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην Πειραιώς αποκωδικοποίησαν το Eurogroup της Σόφιας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιβόητη «καθαρή έξοδος» είναι «αδειανό πουκάμισο χωρίς γραβάτα» για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Το συμπέρασμα είναι ότι οι εκλογές το φθινόπωρο είναι αναπόφευκτες για την κυβέρνηση. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ξανά θέμα εκλογών και μάλιστα με χρονοδιακόπτη τον Σεπτέμβριο. Βέβαιος για την εξέλιξη των πραγμάτων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να καταγραφεί ότι είναι αυτός που έσυρε τον Αλέξη Τσίπρα στις κάλπες. Η ανάγνωση αυτή προσδιορίζει μάλιστα και την πολιτική στρατηγική της ΝΔ από την κορυφή ώς τη βάση.

Από την Πειραιώς ξεκαθαρίζουν ότι είναι πανέτοιμοι απέναντι σε οποιονδήποτε εκλογικό αιφνιδιασμό επιχειρήσει η κυβέρνηση. Ενδεικτικό του κλίματος αυτού είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση με τους τομεάρχες της ΝΔ έθεσε το κόμμα και τα στελέχη του σε εκλογική ετοιμότητα. Προκάλεσε, δε, τον Πρωθυπουργό να προσφύγει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο εάν πράγματι πιστεύει ότι τον Αύγουστο κλείνει ο κύκλος των μνημονίων και στη γραμμή αυτή κινούνται πλέον όλα τα κομματικά στελέχη. Στο μέτωπο της οικονομίας στη ΝΔ δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο θέμα του χρέους, το οποίο θεωρούν ότι τίθεται σε αμφιβολία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι η λύση πρέπει να είναι οριστική, καθαρή και αυτόματη και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αφήσει πίσω της «καμένη γη».

Νέος κύκλος περιοδειών. Με στρατηγική εκλογικής πίεσης προς την κυβέρνηση, εξάλλου, κινήθηκε χθες και το κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ που περιόδευσε σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο περιοδειών. Σκοπός των επισκέψεων ήταν να αναδειχθούν και να προβληθούν οι θέσεις του κόμματος τόσο για τη ΔΕΗ όσο και συνολικά για την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Στην χθεσινή αποστολή συμμετείχαν η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη (Κοζάνη), ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος (Φλώρινα), ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών Σταύρος Καλαφάτης (Πτολεμαΐδα), ο αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος Κώστας Κατσαφάδος και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών Χρήστος Μπουκώρος (Αμύνταιο).

«ΝΑΙ» ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ. Στο νομοσχέδιο που αφορά στα «μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας», η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, η ΝΔ θα υπερψηφίσει επί της αρχής, αλλά και το σύνολο των άρθρων πλην του άρθρου 8 που αφορά τη δυνατότητα αναδοχής και από ομόφυλα ζευγάρια. Στην Πειραιώς αναγνωρίζουν ως ένα θετικό βήμα το γεγονός ότι «η κυβέρνηση φέρνει, έστω και με καθυστέρηση, ένα νομοσχέδιο που υιοθετεί στο σύνολό του σχεδόν τις προτάσεις της ΝΔ για την αναδοχή». Ζητούν, όμως, να αποσυρθεί ή να τροποποιηθεί το άρθρο 8 καθώς θεωρούν ότι θα αποβεί εις βάρος των παιδιών λόγω του παράγωγου στίγματος (bullying). «Είναι ένα ζήτημα που κακώς το θέτει η κυβέρνηση στην παρούσα χρονική συγκυρία» επισημαίνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.