Τρελαντώνης, Πηνελόπη Δέλτα

Τέσσερα αδέρφια, που θα μπορούσα να είναι τα δικά σου αδέρφια/ξαδέρφια/ φίλοι, έρχονται από την Αλεξάνδρεια για να κάνουν διακοπές στην Καστέλα. Η Αλεξάνδρα, η Πουλουδιά, ο Αλέξανδρος και ο «Τρελαντώνης» ήταν η καλύτερη καλοκαιρινή μας συντροφιά. Το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα ήταν από τα πρώτα αναγνώσματα της πρώιμης εφηβείας μας και παράλληλα η σύνδεση μας με μια παιδικότητα που δεν θέλαμε να χάσουμε. Οι ζαβολιές του Τρελαντώνη, η ανεμελιά των παιδιών, ο τρόπος που αντιμετώπιζαν τον κόσμο των μεγάλων ήταν ακριβώς αυτά που υπήρχαν και στο δικό μας μυαλό. Η Δέλτα κατάφερε να γράψει για αληθινά παιδιά, που μιλούν, συμπεριφέρονται και σκέφτονται φυσιολογικά. Για αυτό άλλωστε το βιβλίο κατέχει ξεχωριστή θέση στις βιβλιοθήκες των παιδιών όλων των ηλικιών από το 1932 έως σήμερα.

Τα λόγια της πλώρης, Ανδρέας Καρκαβίτσας

Με μια πύλη κλειστή και άφωνη παρομοιάζει την θάλασσα ο Ανδρέας Καρκαβίτσας στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου «Τα λόγια της πλώρης». Ένας κόσμος που για τον στεριανό συγγραφέα ήταν απρόσιτος αλλά στο τέλος τον αγάπησε όσο λίγοι. Και μαζί του τον αγαπήσαμε και εμείς. Μέσα από τα 20 διηγήματα της συλλογής, τα περισσότερα είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό Εστία, μάθαμε τα μυστικά της θάλασσας και τις ιδιαιτερότητες των ναυτικών. Για θρύλους και δοξασίες, για προλήψεις και παραδόσεις, όσα μάγεψαν τον ίδιο τον συγγραφέα στην μελέτη του και τον οδήγησαν σε αυτή την τόσο συναρπαστική θαλασσογραφία που σε ταξιδεύει είτε ζεις στο 1899, χρονιά που εκδόθηκε, είτε στο 2018.

Τα ψηλά βουνά, Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Δεν υπήρχε περίπτωση να είσαι καλοκαίρι στην Αθήνα ή σε κάποιο αστικό κέντρο και να μην ονειρεύεσαι τα βουνά της Ευρυτανίας, μέσα από τα λόγια του Ζαχαρία Παπαντωνίου. «Τα ψηλά βουνά» αν και εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1919 ως αναγνωστικό της τρίτης τάξης του δημοτικού σχολείου, έκαναν το δικό τους ταξίδι στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και λατρεύτηκαν από χιλιάδες παιδιά. Οι 26 φίλοι που περνούν τις καλοκαιρινές του διακοπές μόνα τους στα βουνά της Ευρυτανίας γίνονται φίλοι μας, ήρωες που μας δείχνουν τις ομορφιές της ελληνικής φύσης αλλά και την αξία της φιλίας και της αλληλοβοήθειας.

Διαβάστε περισσότερα