Μέτρα που θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο αποφάσισε να προτείνει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ορίζοντας ως παραπληροφόρηση τις «αποδεδειγμένα ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που δημιουργούνται, παρουσιάζονται και διαδίδονται για οικονομικό όφελος ή για τη σκόπιμη παραπλάνηση του κοινού και ενδέχεται να βλάψουν το κοινό συμφέρον». Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία ενός Κώδικα ορθής πρακτικής για την παραπληροφόρηση. Συγκεκριμένα έως τον Ιούλιο, και ως πρώτο βήμα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να αναπτύξουν και να ακολουθούν κοινό κώδικα ορθής πρακτικής προκειμένου:

1. να εξασφαλίζουν διαφάνεια σχετικά με το χρηματοδοτούμενο με χορηγία περιεχόμενο, ιδίως την πολιτική διαφήμιση, καθώς και να περιορίζουν τις επιλογές στόχευσης για την πολιτική διαφήμιση και να μειώνουν τα έσοδα των διακινητών παραπληροφόρησης·

2. να παρέχουν σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των αλγορίθμων και να δίνουν τη δυνατότητα επαλήθευσης από τρίτους·

3. να καταστεί ευκολότερη η ανεύρεση και η πρόσβαση των χρηστών σε διάφορες ειδησεογραφικές πηγές που αντιπροσωπεύουν εναλλακτικές απόψεις·

4. να καθιερωθούν μέτρα για τον εντοπισμό και το κλείσιμο των πλαστών λογαριασμών και την αντιμετώπιση των αυτοματοποιημένων προγραμμάτων (bot)·

5. να δοθεί η δυνατότητα στους φορείς εξακρίβωσης γεγονότων, στους ερευνητές και στις δημόσιες αρχές να παρακολουθούν συνεχώς την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.

Προβλέπεται επίσης να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό δίκτυο φορέων εξακρίβωσης γεγονότων: το δίκτυο αυτό θα καθιερώσει κοινές μεθόδους εργασίας, θα ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές και θα εργάζεται με στόχο την ευρύτερη δυνατή κάλυψη διορθώσεων ειδήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στις προτάσεις υπάρχει ακόμα η πρόταση για μια ασφαλής ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πλατφόρμα για την παραπληροφόρηση με σκοπό την παροχή υποστήριξης στο δίκτυο των φορέων εξακρίβωσης γεγονότων και των οικείων πανεπιστημιακών ερευνητών, με διασυνοριακή συλλογή και ανάλυση δεδομένων, καθώς και με πρόσβαση σε δεδομένα από ολόκληρη την ΕΕ.

Η Επιτροπή προτείνει ακόμη την παροχή στήριξης στα κράτη μέλη «για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των εκλογών έναντι των ολοένα και πιο σύνθετων απειλών στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παραπληροφόρησης και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο». Εισηγείται επίσης την προώθηση των συστημάτων οικειοθελούς διαδικτυακής ταυτοποίησης, με σκοπό να βελτιωθεί η ιχνηλασιμότητα και ο εντοπισμός των παρόχων πληροφοριών και να προαχθεί η αύξηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας στις αλληλεπιδράσεις στο διαδίκτυο και στις πληροφορίες και τις πηγές τους.

Τέλος η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν την υποστήριξή τους στην ποιοτική δημοσιογραφία, για να εξασφαλίσουν ένα πολυφωνικό, ποικιλόμορφο και βιώσιμο περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης. Το 2018 η Επιτροπή θα δημοσιεύσει πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για την παραγωγή και διάδοση ποιοτικού ειδησεογραφικού περιεχομένου για θέματα ΕΕ μέσω ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης που βασίζονται στα δεδομένα·

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ‘Ανσιπ, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, δήλωσε σχετικά: «Η παραπληροφόρηση δεν αποτελεί νέο μέσο πολιτικής επιρροής. Οι νέες τεχνολογίες, ιδίως οι ψηφιακές, έχουν διευρύνει , μέσω του διαδικτυακού περιβάλλοντος, την ικανότητά της να υπονομεύει τη δημοκρατία και την κοινωνία. Δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη στο διαδίκτυο είναι εύκολο να διαρραγεί, αλλά δύσκολο να αποκατασταθεί, η βιομηχανία πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας στο θέμα αυτό. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να καταπολεμηθούν οι εκστρατείες παραπληροφόρησης που οργανώνονται από άτομα και χώρες με στόχο να απειλήσουν τη δημοκρατία μας.»

Αβραμόπουλος: Έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τους πολίτες

«Προτείνουμε σήμερα συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο στην ΕΕ. Έχουμε την ευθύνη να εργαστούμε μαζί για να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τους πολίτες μας εναντίον τέτοιων απειλών στην ενιαία ψηφιακή αγορά», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Όπως υπογραμμίζει ο Έλληνας επίτροπος, «η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν υβριδικές απειλές για τους δημοκρατικούς θεσμούς μας και για την ασφάλειά μας. Η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή. Μαζί με όλους τους σημαντικούς ενδιαφερόμενους, θα αντιμετωπίσουμε μετωπικά την απειλή για να ενισχύσουμε τους πολίτες μας, να πνίξουμε την παραπληροφόρηση και να προωθήσουμε την ασφάλειά μας στον κυβερνοχώρο».