Σύνθετο παιχνίδι το ποδόσφαιρο. Σύνθετη και η σκέψη που απαιτεί για διάφορες μορφές κατανόησής του. Το παράδειγμα του φετινού πρωταθλήματος και κατ’ επέκταση του φετινού Ολυμπιακού απολύτως χαρακτηριστικό. Απώλεσαν τον τίτλο οι Ερυθρόλευκοι για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια. Εχασαν τη μάχη και με ξεκάθαρη διάθεση αυτοκριτικής έβαλαν πριν και πάνω από όλα τα δικά τους λάθη που έπαιξαν τον ρόλο τους για αυτή την εξέλιξη. Εξού και το γεγονός της επανεκκίνησης που ήδη ως διαδικασία χαρακτηρίζει τις μέρες στο μεγάλο λιμάνι. Ο νέος προπονητής, η αξιολόγηση του ρόστερ, η δέσμευση του ίδιου του Βαγγέλη Μαρινάκη πως θα γίνει ό,τι πρέπει προκειμένου η ομάδα να επανέλθει στο σύνηθες αγωνιστικό επίπεδο.

«Σύστημα»

Και ενώ αγωνιστικά το μόνο που υπολείπεται είναι δύο βαθμοί στις δύο τελευταίες αγωνιστικές για τη διατήρηση της 3ης θέσης του πίνακα, η ιστορία θα μπορούσε σίγουρα να ήταν διαφορετική. Αρκεί ο Ολυμπιακός να μην ήταν στο στόχαστρο ενός ολόκληρου «συστήματος» που δημιουργήθηκε πρωτίστως για αυτόν τον λόγο. Για την πτώση των Ερυθρολεύκων από την κορυφή.

Το προχθεσινό παράδειγμα στη Ριζούπολη, από τα πλέον χαρακτηριστικά της σεζόν. Ενας (ακόμη) διαιτητής που με όσα δεν είδε αλλοίωσε το ίδιο το τελικό αποτέλεσμα. Τέσσερα πέναλτι στο ίδιο ματς, δύο εξ αυτών κραυγαλέα. Και όμως, ο Κατσικογιάννης από την Ηπειρο όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά έφτασε στο σημείο να σπρώξει και τον Μάρκο Μάριν που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί. Να ήταν το πρώτο ματς της σεζόν; Θα μπορούσε κάποιος να το ξεπεράσει ως τυχαίο γεγονός.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα γεγονότα της Κυριακής δεν ήταν παρά ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα που η… εξυγίανση έσφιξε γύρω από τον λαιμό του Ολυμπιακού. Οι Ερυθρόλευκοι σήμερα έχουν 54 βαθμούς, έχοντας δεχθεί μεταξύ άλλων τιμωρία -3. Αν συνυπολογίσει κανείς απλώς και μόνο τα κραυγαλέα εις βάρος τους λάθη φέτος, καταλαβαίνει ότι η συγκομιδή θα έφτανε για την κατάκτηση και αυτού του τίτλου!

Εγκλήματα

Ναι, ξέρουμε, αυτή τη στιγμή φαντάζει παράξενο. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν τουλάχιστον έξι ματς που τα απίστευτα λάθη (πάντα προς την ίδια κατεύθυνση) έχουν στοιχίσει στον Ολυμπιακό 12-15 βαθμούς. Πέναλτι και αποβολή του Λισγάρα στην Ξάνθη στο 9′ που δεν δόθηκε ποτέ από τον Καλογερόπουλο (1-1 τελ.). Πέναλτι από δύο παραβάτες στον Σεμπά εντός με τον Ατρόμητο που αρνήθηκε ο Αρετόπουλος (0-1 τελ.). Το πέναλτι που έδωσε ο Κοτσιαύτης στον Αστέρα μέσα στο Καραϊσκάκη, ενώ η μπάλα είχε περάσει πριν την παράβαση μισό μέτρο άουτ (1-1 τελ.).

Το έγκλημα με την ΑΕΚ στο Φάληρο, όταν ο Παπαπέτρου αρνήθηκε καθαρή παράβαση πέναλτι του Βράνιες στον Μποτία, ενώ στο φινάλε μέτρησε ως κανονικό το γκολ του Γιακουμάκη και ο έλληνας φορ είχε υποπέσει σε επιθετικό φάουλ (1-2 τελ.). Το εκτός περιοχής πέναλτι του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη από τον Ευαγγέλου (1-1 τελ.). Το προχθεσινό όργιο στη Ριζούπολη από τον Κατσικογιάννη (1-0 τελ.). Σε αυτά τα ματς ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε 3 βαθμούς, που συμπτωματικά τού αφαιρέθηκαν όλοι με το -3 για όσα έγιναν μετά την ΑΕΚ (που προφανώς δεν θα γίνονταν δίχως τον Παπαπέτρου). Δηλαδή, από όλα αυτά τα ματς οι Ερυθρόλευκοι δεν πήραν ούτε πόντο. Στην πραγματικότητα με κανονικές διαιτησίες ο Ολυμπιακός θα έπρεπε από αυτά τα ματς να έχει συγκεντρώσει 13-16 βαθμούς στο γήπεδο.

Η ΑΕΚ έχει σήμερα 66 βαθμούς και είναι πρωταθλήτρια. Χωρίς το ματς στο Καραϊσκάκη θα είχε 63. Ο Ολυμπιακός θα είχε 70 αν συνυπολογίσει κανείς και την αφαίρεση του -3. Ναι, το ξαναλέμε ότι σήμερα όλο αυτό μοιάζει παράταιρο.

Είναι όμως η πραγματικότητα. Και είναι και ένα πολύ σοβαρό μήνυμα με θέα στην επόμενη αγωνιστική περίοδο. Γιατί όταν παίζεις «κορόνα-γράμματα» και προκύπτει μόνο κορόνα, τελικά το νόμισμα μάλλον δεν έχει… γράμματα. Εχει δύο κορόνες. Σαν τη σημερινή ΕΠΟ ένα πράγμα!

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ο «αόρατος» Μιραλάς

Η εμφάνιση στον αγώνα με την Κέρκυρα δημιούργησε μια τρόπον τινά προσδοκία. Αυτή που ακολούθησε όμως στη Ριζούπολη επανέφερε τα γεγονότα στην πρότερη κατάσταση. Η παρουσία του Κέβιν Μιραλάς στον Ολυμπιακό, από τον Ιανουάριο ώς εδώ: μία ευθεία γραμμή. Μόλις 2 γκολ, το ένα εξ αυτών με πέναλτι. Το προϊόν 20 τελικών προσπαθειών, σε 11 συμμετοχές και 870’ στο χορτάρι. Ο 30χρονος δηλαδή παράγει μόλις 1,8 τελικές ανά ματς και χρειάζεται 10 για να «δει» δίχτυα. Λες και είναι άλλος! Λες και δεν είναι ο Μιραλάς που τη διετία 2010-12 έγραψε Ιστορία στο ελληνικό πρωτάθλημα με 52 συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα, στις οποίες χώρεσε 34 γκολ και 10 ασίστ! Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στο τεχνικό τιμ (εξού και η αλλαγή του μόλις στο 59’ στη Ριζούπολη). Και προφανώς θα έχει ενδιαφέρον η απόφαση του Πέδρο Μαρτίνς για τον βέλγο επιθετικό.

* Σε χειρουργική επέμβαση θα υποβληθεί ο Λεονάρντο Κούτρης στον αριστερό ώμο, μετά τον τραυματισμό της Κυριακής στη Ριζούπολη.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΠΑΠΑ

Αιχμηρή, αλλά και απολύτως… κατατοπιστική η χθεσινή ανάρτηση του Κώστα Καραπαπά στα social media. Λίγες ώρες μετά την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής, που οριστικοποίησε την κατάκτηση του τίτλου για την ΑΕΚ, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook: «Οι διεθνείς Συνομοσπονδίες FIFA και UEFA θα πρέπει να καμαρώνουν για την κατάντια του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και για όσα επέτρεψαν να συμβούν από τους επικίνδυνους της κυβέρνησης (που είχαν όνειρο να κάνουν το ποδόσφαιρο ερασιτεχνικό και όπως πάνε θα τα καταφέρουν) και τους στημένους και εντεταλμένους σε ΚΕΔ και ΕΠΟ. Η εξυγίανση σύμφωνα με τη διαλυμένη πλέον “Συμμαχία” των “3” έγινε αρρώστια και η εξομάλυνση σύμφωνα με την κυβέρνηση, έγινε εκτροπή και ανωμαλία. Πρέπει να καμαρώνουν για τους διαιτητές καρμανιόλες που σημάδεψαν το Πρωτάθλημα, πρέπει να καμαρώνουν που η βαθμολογία κρίθηκε μέσα στις αίθουσες της ΕΠΟ και με αποφάσεις δικαστών που έκαναν… μήνες για να βγουν. Ενα τσίρκο στο οποίο δεν έχουν πια νόημα ούτε η αλήθεια, ούτε τα βίντεο που απεικονίζουν την πραγματικότητα. Αρκεί να ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ο Ολυμπιακός για να χαίρονται οι επικίνδυνοι που κυβερνούν και οι φίλοι τους.

Για τη σημερινή απόφαση που δίνει το Χάρτινο Πρωτάθλημα στην ΑΕΚ, δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα σχόλιο. Ούτε μας αφορά αν κάποιος μετά από 25, 35 ή 250 χρόνια πήρε Πρωτάθλημα, αφού εμάς μας απαγόρευσαν με… νομοθετικό διάταγμα να το διεκδικήσουμε. Προφανώς, για την απόφαση αυτή μέτρησε ποιος από τους δυο φίλους της κυβέρνησης… έκλεισε τελευταίος την πόρτα, φεύγοντας από τα κυβερνητικά γραφεία…

ΥΓ.: Το συγκεκριμένο post δεν μιλάει για ποδόσφαιρο (οπότε μην αρχίσετε να γράφετε για το πώς πρέπει να είναι η ομάδα του χρόνου) αλλά για το ΠΑΡΑΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Και μέχρι και οι τυφλοί έχουν δει πλέον ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑ ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ το ΠΑΡΑΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ».