Μια κοπέλα μπαίνει βιαστικά μέσα στην αποθήκη. Ενας άντρας την κατσαδιάζει για την αργοπορία της και μια άλλη γυναίκα διακόπτει με φωνές τη συνομιλία τους ζητώντας της να ξαπλώσει στο έδαφος. Εκείνη ακολουθεί διστακτικά τις οδηγίες της και μόλις υπακούει πάνω της ξαπλώνει ένας άντρας από αφρικανική χώρα (χωρίς άλλα spoiler). Ενας δεύτερος στέκεται από πάνω τους με το κινητό στα χέρια για να απαθανατίσει τη σκηνή. Με το σήμα που δίνει η γυναίκα το αγόρι αρχίζει να κουνάει το κορμί του με βία σαν να κάνει σεξ στην κοπέλα, η οποία αρχίζει να φωνάζει «βοήθεια» κλαίγοντας. Η γυναίκα που ενθουσιάζεται με το θέαμα τον παρακινεί να την βρίζει χυδαία ενώ κάνει συστάσεις στο αγόρι που τραβάει βίντεο με το κινητό. Οταν δίνει πια εντολή να σκίσουν τα ρούχα της κοπέλας, η τελευταία σηκώνεται με λυγμούς απ’ το πάτωμα και κρύβεται σε μια γωνία ουρλιάζοντας πως δεν μπορεί να το κάνει άλλο.

Η γυναίκα τότε της επιτίθεται και της υπενθυμίζει πως έχει υπογράψει συμβόλαιο ενώ το κορίτσι με αναφιλητά παραδέχεται πως έκανε λάθος και ζητάει να φύγει. Το κλάμα της εντείνει τον εκνευρισμό της γυναίκας, που λίγο αργότερα βρίζει και τους δύο «παρτενέρ» της κοπέλας με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς.

Η σκηνή είναι σοκαριστική, στα όρια πραγματικότητας και μυθοπλασίας, όπως αποδείχτηκε. Και κατάφερε να φέρει σε αμηχανία τη δημοσιογράφο και τον φωτογράφο που την κατέγραψαν. Αλλά είναι μια σκηνή από την ταινία μικρού μήκους «Fake news» την οποία ετοιμάζει αυτή την περίοδο ο Δημήτρης Κατσιμίρης. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, μετά τις παραγωγές του «Γενέθλια» και «Μαμά γύρισα», στο τρίτο του φιλμ καταπιάνεται με το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων που διαδίδονται μέσω Ιντερνετ και το προσεγγίζει μέσα από μια σειρά σκληρών σκηνών. «Η έμπνευση ήρθε μέσα από όσα γίνονται στα social media και τις ψευδείς ειδήσεις. Τρανταχτό παράδειγμα διασποράς τους είναι η εκλογή του Τραμπ, πριν απ’ την οποία ψευδείς ειδήσεις αναπαράχθηκαν σε κάθε πολιτεία. Ζούμε σε μια εποχή όπου οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ευνοούν αυτό το φαινόμενο. Καλυμμένοι πίσω από πλατφόρμες δημιουργούμε περσόνες και τις στηρίζουμε με υποκρισία. Είναι δύσκολο να καταλάβεις τι είναι αλήθεια και τι ψέματα», αναφέρει ο σκηνοθέτης.

ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΟΤΣΙΦΑΣ. Σύμφωνα με το σενάριο, δύο youtubers προκειμένου να αυξήσουν τα κλικ του καναλιού τους αποφασίζουν να γυρίσουν μία σκηνή βιασμού με δύο Αφρικανούς και να την παρουσιάσουν σαν αληθινό ντοκουμέντο που τους έστειλε ο βιαστής. Τον ρόλο της αδίστακτης youtuber που δίνει οδηγίες έχει η Λένα Κιτσοπούλου με συνεργό τον Γιάννη Κότσιφα. Το θύμα είναι η Χρυσόθεμις Αμανατίδη ενώ οι δύο μετανάστες που της επιτίθενται είναι ο Νικ Γκονζάλες Γκρεκ (Κένυα) και ο Τούτζι Σανούζι (Νιγηρία). «Είναι ένα έργο αντιρατσιστικό που βασίζεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι επειδή έχουμε πληρώσει κάποιον μπορούμε να τον κακομεταχειριστούμε. Στόχος μου είναι να δώσουμε φωνή σε ανθρώπους περιθωριακούς και αδύναμους», σημειώνει ο Κατσιμίρης.

Μετά την τελική της επεξεργασία τις επόμενες ημέρες η ταινία προορίζεται να αναζητήσει την τύχη της στα μεγάλα φεστιβάλ του είδους ξεκινώντας από αυτό της Δράμας. «Στη συγκεκριμένη ταινία με απασχόλησε πολύ το θέμα της αυτολογοκρισίας. Το να καταπιεί δηλαδή τη φωνή του δηλαδή ο καλλιτέχνης προκειμένου να μπει στο πλαίσιο του φεστιβάλ και να δει τι είναι επιτρεπτό και τι όχι. Διαπίστωσα όμως ότι αυτό το ζήτημα μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ειπωθεί», καταλήγει ο σκηνοθέτης.