Ο Ντόναλντ Τραμπ θαύμαζε πάντα τον πίνακα του Αντι Γουόρχολ, ο οποίος είχε περίοπτη θέση στην είσοδο του διαμερίσματος της Αλίκης Περρωτή. Το θρυλικό ζευγάρι μοβ γόβες με τις ασημένιες ανταύγειες σε πράσινο φόντο –και ο «πατέρας της pop art» δημιούργησε ένα από τα ωραιότερα και εμβληματικότερα έργα του.

Μέσα της δεκαετίας του ογδόντα και τα περισσότερα σπίτια, ιδιοκτησίας ισχυρών του χρήματος στη Νέα Υόρκη, ήταν γεμάτα με έργα του εκκεντρικού Αντι. Ο Τραμπ, πανίσχυρος τότε επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του πολυσυζητημένου, μάλλον κιτς, αστραφτερού ουρανοξύστη στη Fifth Avenue, είχε αποκτήσει στενές σχέσεις με έλληνες επιχειρηματίες. Η Αλίκη Περρωτή, μέλος γνωστής οικογένειας με διεθνείς τότε δραστηριότητες στον κατασκευαστικό τομέα, σημαντική φιλάνθρωπος, έσπευσε να αποκτήσει διαμέρισμα στο Trump Tower. Το συγκεκριμένο σπίτι ήταν μάλιστα από τα πλέον προνομιούχα, με απίστευτη θέα στην Πέμπτη Λεωφόρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κράτησε βέβαια το «φιλέτο» για τον εαυτό του. Εκπληκτικής χλιδής διαμέρισμα, που ο παγκόσμιος Τύπος είχε χαρακτηρίσει ως ένα από τα εμβληματικότερα glass houses. Το penthouse, που ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ και η οικογένειά του διατηρούν πάντα στην κορυφή του ουρανοξύστη, ήταν γεμάτο από έργα μεγάλων εικαστικών. Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες όλων των εποχών (η μυθική συλλογή του με τους Πικάσο, Σεζάν, Ματίς κ.λπ. βγήκε πριν από λίγες εβδομάδες σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s για φιλανθρωπικούς σκοπούς), συνήθιζε να λέει ότι αρκετά από τα έργα της συλλογής Τραμπ ήταν ψεύτικα. Κοινώς «μαϊμούδες». Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδινε καμία σημασία στα λεγόμενα του Ροκφέλερ. Ο αμερικανός μεγαλοεπιχειρηματίας, νυν πλανητάρχης, είχε μάλιστα ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Τραμπ και ο Greek tycoon διασκέδαζαν αφάνταστα όταν οι άνθρωποι οι οποίοι επισκέπτονταν τις κατοικίες ή τα σκάφη τους έπεφταν σε μια «καλοστημένη» παγίδα. Μια παγίδα που είχαν «δημιουργήσει» με έξυπνο τρόπο. Μοναδικός σκοπός, να «σπάσουν» την ανία τους. Ο Ντόναλντ και ο Ari the Greek διασκέδαζαν αφάνταστα όταν οι καλεσμένοι τους θεωρούσαν ότι οι εκπληκτικές αυτές «μαϊμούδες» (fake) ήταν αυθεντικοί, πανάκριβοι πίνακες.

Ενας περίεργος τρόπος διασκέδασης και η φιλοξενία στη ροζ βίλα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσκαλούσε συνήθως τη συντροφιά του να θαυμάσει το έργο του Ρενουάρ «La Loge» το οποίο ήταν κρεμασμένο στο σαλόνι του 66ου ορόφου της κατοικίας του στον ουρανοξύστη που έφερε το όνομά του. Ο πίνακας φυσικά δεν είχε καμία σχέση με αυθεντικό Ρενουάρ (Renoir) αξίας πολλών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ο έλληνας κροίσος συνήθιζε να διασκεδάζει όταν οι καλεσμένοι στο yacht του «Christina O» σταματούσαν για να θαυμάσουν δύο εντυπωσιακά έργα του μεγάλου Γκόγια (Goyas). Ο Αρης τούς εξηγούσε αργότερα, ξεσπώντας σε τρανταχτά γέλια, ότι τα έργα ήταν fake. Κάτι ανάλογο συνέβαινε και στον ιδιόκτητο Σκορπιό με fake έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Αριστοτέλης Ωνάσης και Ντόναλντ Τραμπ. Τελικά οι πολυεκατομμυριούχοι, έστω και αν διαθέτουν διαφορετικούς κάποιες φορές χαρακτήρες, βρίσκουν… πρωτότυπους, κοινούς τρόπους διασκέδασης.

Αναφέρθηκα στον πανέμορφο Σκορπιό, το μικρό νησάκι κοντά στη Λευκάδα, που ο έλληνας μεγιστάνας αγόρασε πριν από πολλές δεκαετίες. Πληροφορήθηκα ότι πριν από λίγα 24ωρα πραγματοποιήθηκε εκεί μια εντυπωσιακή φωτογράφιση. Μια φωτογράφιση που θύμιζε αυτές μεγάλων ξένων περιοδικών. Πολυπληθή συνεργεία, κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, μικρά γρήγορα σκάφη τα οποία έκαναν τον γύρο του ιδιόκτητου παραδείσου με σκοπό οι άριστοι επαγγελματίες επιβάτες τους να «τραβούν» όσο το δυνατόν καλύτερα πλάνα. Αποκαλύπτω λοιπόν ότι την εντολή για την αποκλειστική φωτογράφιση του νησιού έδωσε στους συγκεκριμένους ανθρώπους ο ίδιος ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Το συνεργείο ανήκει σε παλιό, γνωστό εκδοτικό οίκο, ο οποίος κυκλοφορεί στην αγορά «βαριά» πολυτελή βιβλία γύρω από την τέχνη, την αρχαιολογία, την ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό, την αρχιτεκτονική. Ο Ριμπολόβλεφ γνωρίζει προσωπικά τους επικεφαλής του εκδοτικού οργανισμού. Ο ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανακαίνιση της αγαπημένης ροζ βίλας του Ωνάση και της Τζάκι, όπως και στην κατασκευή άλλων μικρότερων που θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία των VIP. Η «κρυφή» πάντως μέχρι τώρα φωτογράφιση έγινε κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας…

Ο υπουργός και το flamingo που… γυμνάζει τους κοιλιακούς

Τα flamingos είναι οι «απόλυτοι πρωταγωνιστές» μιας ζωηρόχρωμης αισιόδοξης πραγματικότητας. Το ροζοπορτοκαλί και το λευκό των υπέροχων πτηνών γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Ενα μοναδικό flamingo, το οποίο χάρισε το όνομά του σε γνωστό γυμναστήριο στο κέντρο της πόλης (με πολλούς επώνυμους πελάτες), τράβηξε σαν μαγνήτης, ισχυρό, νεαρό στέλεχος της κυβέρνησης το οποίο περνά ατέλειωτες ώρες στις αίθουσες του Μεγάρου Μαξίμου. Ο υπουργός συνηθίζει να επισκέπτεται τον χώρο νωρίς το απόγευμα. Πρώην συνάδελφός του επιλέγει café με έντονη μουσική κάπου στο Παγκράτι, ενώ κορυφαία τραπεζικά στελέχη απολαμβάνουν φρέσκο ψάρι στο MILOS.

Παραμένουμε στο κέντρο της Αθήνας. Σημαντικά ονόματα του πνεύματος, της τέχνης, της πολιτικής και των επιχειρήσεων βρέθηκαν προχθες το βράδυ στο Μουσείο της Ακρόπολης με αφορμή τους «εορτασμούς» για την ανάδειξη της πόλης μας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου.