«Νομικά παράλογη και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, μία διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμα αναδοχής, ενώ, πολιτικά, πρόκειται για μία αυτονόητη προοδευτική επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αναδοχή μπορεί να γίνει και από τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Νομίζω πως αυτό είναι εύλογο. Από εκεί και πέρα, είναι, επίσης, εύλογο ότι όποιος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, άρα και ένα ομόφυλο ζευγάρι, μπορεί να γίνουν ανάδοχοι γονείς» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν αφορά την υιοθεσία.

Όπως εξήγησε, η υιοθεσία είναι διαφορετικός θεσμός, στον οποίο υπάρχει πλήρης αποκοπή του παιδιού από τον προηγούμενο γονέα και πλήρης υποκατάσταση του θετού γονέα στη θέση του γονέα του παιδιού, ενώ στην αναδοχή «έχουμε, στην πραγματικότητα, παράλληλη ύπαρξη του φυσικού γονέα και του αναδόχου».

«Ο λόγος που δεν αφορά την υιοθεσία είναι διότι στον Αστικό Κώδικα προβλέπεται ότι η υιοθεσία μπορεί να γίνει μόνο από ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο. Επομένως, εφόσον είναι έτσι ορισμένο στον Αστικό Κώδικα, δεν μπορούσε ένας νόμος να υπερσκελίσει τα ορισμένα στον Αστικό Κώδικα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι το ζήτημα με τα ομόφυλα ζευγάρια αφορά αποκλειστικά τον τομέα της αναδοχής και για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. «Θα ήταν εντελώς παράλογο και, κατά τη γνώμη μου, θα αντέβαινε και στο ευρωπαϊκό δίκαιο να γινόταν διάκριση μεταξύ των ζευγαριών, αν είναι ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια, προκειμένου να τους δοθεί αυτό το δικαίωμα. Αυτά σε σχέση με τα νομικά. Σε σχέση με το πολιτικό, θεωρώ ότι, από την πλευρά μας και από αυτήν την κυβέρνηση, είναι μία αυτονόητη επέκταση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προς μία προοδευτική κατεύθυνση, όπως έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση αυτή η κυβέρνηση να κάνει στο χρονικό διάστημα της θητείας της. Έχουμε πει ότι δικός μας στόχος είναι, πέραν από την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα επιτροπείας, να υλοποιούμε και παρεμβάσεις που θα δείχνουν το δικό μας χαρακτηριστικό στο πεδίο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και στον τομέα της ενίσχυσης της εργασίας» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.