Ινγκριντ Ινσίσα ντι Καμεράνα είναι μια πολίτις του κόσμου. Ισχυρή προσωπικότητα, η οποία γοητεύεται να εξερευνά και δημιουργεί μέσα από τον δικό της «ιδιαίτερο», μοναδικό τρόπο. Αφοσιωμένη στον ανθρωπισμό και το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ερυθρός Σταυρός. Το ανήσυχο πνεύμα της και η συνεχής αναζήτηση πηγών έμπνευσης την έχουν οδηγήσει στις πιο απομονωμένες γωνιές της γης. Ταξίδια όμορφα, μαγικά, περιπετειώδη. Τελικά ένα μικρό νησί του Αργοσαρωνικού ήταν αυτό το οποίο «παγίδευσε» για πάντα το μυαλό και την καρδιά της. Η Ινγκριντ αγάπησε αμέσως τις Σπέτσες.

Η κυρία Ινσίσα ντι Καμεράνα δηλώνει «Σπετσιώτισσα στην καρδιά» και ζωγραφίζει ώρες ατελείωτες πάνω σε δερμάτινες επιφάνειες, όλα αυτά που τη σαγηνεύουν όταν κυκλοφορεί στο ιστορικό νησί. Οι ενδιαφέρουσες εικόνες που αντικρίζει, την ενέπνευσαν με πολλούς τρόπους, αποτελώντας έτσι τον πυρήνα της εντυπωσιακής συλλογής της με τίτλο «Ingrid Spetses».

Αποκλειστικά και μόνο έλληνες τεχνίτες κατασκευάζουν τα χειροποίητα σανδάλια της, με σήμα κατατεθέν το Κόκκινο Κέρας, το οποίο ενσωματώνει όλα τα θετικά στοιχεία που «ταξιδεύουν» μέσα στον χρόνο. Η συλλογή της αποτελεί μια τέλεια αντανάκλαση των καθημερινών σκέψεων, εμπνεύσεων και του τρόπου ζωής της κυρίας Ινσίσα ντι Καμεράνα σε συνδυασμό με την αγάπη της για την Ελλάδα. Τι ήταν όμως εκείνο, πέρα από την αναμφισβήτητη μαγεία την οποία εκπέμπει η χώρα μας, που την «κράτησε» εδώ; Αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι ο σύζυγος της Ινγκριντ είναι ο χαμηλών τόνων πλοιοκτήτης Νίκος Μπούκης. Η οικογένεια Μπούκη κατοικούσε μάλιστα στον περίφημο ουρανοξύστη Olympic Tower της Νέας Υόρκης. Το κτίριο, πρωτοποριακό για την εποχή του, κατασκευάστηκε με επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση.

Οι κάτοικοι και η πρόσκληση

Ο «Greek tycoon» και τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του. Ανάμεσα σε αυτά και ο Ολυμπιακός αυτός ουρανοξύστης, που ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια, στον αριθμό 641 της πολύβουης Πέμπτης Λεωφόρου. Εχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να αναφερόμαστε στους υπερπολυτελείς ουρανοξύστες του Μανχάταν, ξεκινώντας από τον «ολόχρυσο» Trump Tower και φθάνοντας σε άλλα «εξωφρενικής» χλιδής κτίρια, τα οποία φιλοξενούν μεγαλοεπιχειρηματίες, ισχυρούς τραπεζίτες και πολυσυζητημένα ζεύγη όπως ο διάσημος αθλητής Τομ Μπρέιντι και η σύζυγός του top mοdel Ζιζέλ Μπούντχεν.

Τον σχεδιασμό ενός πολύ μοντέρνου, πολυώροφου κτιρίου, πρωτοποριακού για εκείνη την εποχή, έκανε το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Skidmore, Owings & Merrill. Εκείνοι οι οποίοι διέθεταν την οικονομική άνεση, έσπευδαν να αγοράσουν διαμερίσματα, χώρους για γραφεία και καταστήματα, που έφεραν τη σφραγίδα μεγάλων οίκων. Η οικογένεια Μπούκη ήταν από τις πρώτες που αγόρασαν διαμέρισμα στο Olympic Tower. Ο πατέρας Τζον Μπούκης υπήρξε άλλωστε μεγάλος συλλέκτης, μέσα σε μια Νέα Υόρκη που τότε συγκέντρωνε τους σημαντικότερους κολεξιονέρ και γκαλερίστες του πλανήτη, όπως οι Ντε Μενίλ, Ροκφέλερ, Λίο Καστέλι. Ο Νίκος Μπούκης υπήρξε συλλέκτης γρήγορων αυτοκινήτων και ωραίων γυναικών. Η Ιταλίδα Ινγκριντ ήταν τελικά αυτή που του έδειξε τον δρόμο για τη ζεστή, απλή οικογενειακή ζωή. Τον παρακολουθούσα πριν από λίγα μόλις εικοσιτετράωρα να στέκεται διακριτικά σε μια γωνιά (στις όμορφες αίθουσες του ιστορικού «Zonars») όταν η κυρία Ινσίσα ντι Καμεράνα παρουσίαζε τις δημιουργίες της για μεγάλες, «ασφαλείς» βόλτες στα βοτσαλωτά δρομάκια των Σπετσών.

Το δείπνο για την «Αθήνα του βιβλίου»

Η πρόσκληση έφερε το γαλάζιο «διακριτικό» του Δήμου Αθηναίων. Προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων, της τέχνης και των επιχειρήσεων «περνούσαν» χθες το απόγευμα, λίγο μετά τις επτάμιση, στο Golden Room της Μεγάλης Βρεταννίας. Στη συνέχεια απόλαυσαν το δείπνο τους σε μεγαλύτερη αίθουσα του ξενοδοχείου της Πλατείας Συντάγματος. Ολα αυτά με αφορμή την ανάδειξη της Αθήνας ως παγκόσμιας πρωτεύουσας βιβλίου (Athens 2018 World Book Capital). Το κοκτέιλ και το δείπνο διοργανώθηκαν για τις προσωπικότητες της επίσημης αντιπροσωπείας της UNESCO και των εταίρων της και διεθνών οργανισμών εκδοτών.

Θλίψη για τον Avicii

Η είδηση του θανάτου (σε ηλικία 28 ετών) του διάσημου dj Avicii μού δημιούργησε ισχυρό συναίσθημα λύπης. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω στη Μύκονο, σε μια ιδιωτική του επίσκεψη. Στα decks, εκείνες τις ημέρες, του Cavo Paradiso είχαν ανέβει οι επίσης διάσημοι συνάδελφοί του Steve Aoki και Calvin Harris. O Avicii ήταν στην πεντάδα των κορυφαίων.