Να προστατεύσει τον Πάνο Καμμένο, κρύβοντας τον φερόμενο ως μεσάζοντα στην υπόθεση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, επιχείρησε η κυβερνητική πλειοψηφία σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης φάνηκε ότι αυτός ήταν και ο βασικός στόχος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον φόβο της «απογύμνωσης» του μεσάζοντα και του υπουργού Αμυνας κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης, η οποία θα έδινε μεγαλύτερες διαστάσεις στη σκοτεινή υπόθεση. Για αυτό και η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης υποστήριζε με πάθος πως δεν είναι δυνατόν να κληθεί ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος γιατί «δεν είναι τίποτα ο κ. Παπαδόπουλος», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτρέψει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να γίνουν «παιχνιδάκι» στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τη βιασύνη της προέδρου της Επιτροπής να κλείσει το θέμα, επιμένοντας πως με την κλήτευση Καμμένου ικανοποιείται πλήρως το αίτημα της ΝΔ και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω συζήτησης. Η απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όμως για να λογοδοτήσει μόνον ο Καμμένος στην Επιτροπή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της αντιπολίτευσης και την αμηχανία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, έδειξε αιφνιδιασμένος από την πρόθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθούν την κλήτευση του Καμμένου και ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση μέχρι να πάρει «γραμμή» από το κόμμα του. Προφανώς, όταν του εξήγησαν πως αυτή είναι η καλύτερη δυνατή λύση τη δεδομένη χρονική στιγμή επανήλθε στη συνεδρίαση, αλλά απείχε της ψηφοφορίας.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ. Η επίμονη προσπάθεια της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να προσφέρει κάλυψη στον Παπαδόπουλο με το επιχείρημα πως έτσι προστατεύεται το κύρος της Επιτροπής, όχι μόνο δεν έπεισε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά τους εξόργισε ακόμα περισσότερο. Αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι αφού είχε προηγηθεί εντονότατη λεκτική αντιπαράθεση. Ο Γιάννης Τραγάκης κατήγγειλε πως η Χριστοδουλοπούλου προβαίνει σε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», την ώρα που εκείνη συνιστούσε στη ΝΔ να υποβάλει αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή, εάν θέλει να κληθεί ο επιχειρηματίας και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Ο Μάκης Βορίδης μίλησε για «γελοιότητα, κωμωδία και αίσχος», ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε λόγο για κατάντημα της πλειοψηφίας. Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υποστήριξε πως «δέχεται μπούλινγκ» από την αντιπολίτευση.

οι εκρηκτικοί διάλογοι στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας

«Είναι κατάντημα η παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμμένου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ»

είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

– «Τα διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό τελείωσαν. Φύγετε…»

απάντησε σε έντονο ύφος

η Χριστοδουλοπούλου.

– «Μη μου λέτε εμένα να φύγω…» συνέχισε αυτός χτυπώντας το χέρι του στο έδρανο και ζητώντας επιτακτικά να του απευθύνεται με περισσότερο σεβασμό. «Αφήστε αυτό το μπλαζέ ύφος», της συνέστησε.

– «Δεν έχω μπλαζέ ύφος. Είμαι εξοργισμένη! Τι άλλο θέλετε πια»,

του απάντησε εκείνη. συμπληρώνοντας πως «θα έρθει ο κ. Καμμένος και να δούμε εσείς από πού θα φύγετε μετά».

– «Εσείς θα φύγετε», απάντησε σε ακόμη υψηλότερους τόνους ο Βενιζέλος.

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Παρασκευόπουλος επιχείρησε να παρέμβει «πυροσβεστικά» για να σταματήσει η λεκτική διαμάχη που είχε λάβει εντελώς προσωπικό χαρακτήρα. «Διαρκείς ύβρεις και γροθιές στα έδρανα! Δεν είναι τρόπος να ασκήσουμε τη λειτουργία μας εδώ» υποστήριξε. «Ξεμπροστιαστήκατε!» του φώναξε ο Μάκης Βορίδης, ανοίγοντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης. «Σας έδωσα πέντε λεπτά για να μιλήσετε σοβαρά… Σιγά μην ασχοληθώ με αυτά που λέτε… Τελειώσαμε. Δεν θα παίζετε εδώ μέσα», σχολίασε επιδεικτικά η πρόεδρος. «Στην Κουμουνδούρου να καλέσετε τον Καμμένο» έκλεισε τη θυελλώδη συζήτηση ο Γιάννης Τραγάκης λίγο πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.