Ηταν η μοναδική γυναίκα που είδε και τον σύζυγό της και τον γιο της να ορκίζονται πρόεδροι των ΗΠΑ. Η λευκή της κόμη είχε γίνει το σήμα κατατεθέν της, το ιδιαίτερο διακριτικό μιας «γιαγιάς του έθνους» με μπόλικη κοινή λογική αλλά ενίοτε και κοφτερή γλώσσα, ιδίως όταν ένιωθε την ανάγκη να υπερασπιστεί τον σύζυγό της. Η Μπάρμπαρα Μπους, Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου (1989-1993), μητέρα του 43ου αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου (2001-2009), απεβίωσε την Τρίτη στην κατοικία της στο Χιούστον σε ηλικία 92 ετών.

Αφήνει πίσω συντετριμμένο τον 93χρονο σύζυγό της, που είναι καθηλωμένος από Πάρκινσον σε αναπηρικό καροτσάκι, πέντε παιδιά, 17 εγγόνια και επτά δισέγγονα. Ντόναλντ Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον, Τζίμι Κάρτερ, όλοι χαιρέτισαν την αφοσίωσή της στη χώρα και την οικογένεια, τη σεμνότητα και την αξιοπρέπειά της, αλλά και τη μάχη που έδωσε ως σύζυγος αντιπροέδρου (1981-1989) και Πρώτη Κυρία εναντίον του αναλφαβητισμού και της δυσλεξίας –από την οποία υπέφερε το τέταρτο παιδί της, ο Νιλ.

Η Μπάρμπαρα Πιρς γεννήθηκε το 1925 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Γνώρισε τον Τζορτζ Μπους στα 16 της, σε έναν χριστουγεννιάτικο χορό και τον παντρεύτηκε τρία χρόνια αργότερα. Τα μαλλιά της άσπρισαν πρόωρα λόγω του χαμού της πρώτης κόρης τους Πολίν, που έφυγε μόλις τριών ετών, το 1953, από λευχαιμία. Η Μπάρμπαρα ακολούθησε τον σύζυγό της σε πολλές διαφορετικές πόλεις –στάδια της καριέρας του: πετρελαιάς του Τέξας, μέλος του Κογκρέσου, ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Κίνα και τον ΟΗΕ, επικεφαλής της CIA…

Ως Πρώτη Κυρία ήταν συχνά πιο δημοφιλής από τον πρόεδρο. Ισως γιατί προωθούσε την εικόνα μιας γυναίκας που ενδιαφέρεται περισσότερο για το σπίτι της παρά να επηρεάσει πολιτικά τον σύζυγό της. Λέγεται πάντως πως ήταν σαφώς πιο προοδευτική από εκείνον σε θέματα όπως οι αμβλώσεις και η ομοφυλοφιλία. Το άφησε να φανεί και η ίδια το 1992. «Δεν νομίζω πως είναι υγιές για τη χώρα να θεωρεί ο οποιοσδήποτε τη δική του ηθική καλύτερη από των άλλων», δήλωσε. Το βέβαιο είναι πως η μακρά, ακούσια διαδρομή της στους αμερικανικούς θεσμούς της χάρισε οξυμμένη πολιτική αντίληψη. «Αρκετά με τους Μπους», είχε δηλώσει το 2014, δύο χρόνια πριν από τη δριμεία ήττα ενός άλλου γιου της, του Τζεμπ Μπους, στη μάχη για το ρεπουμπλικανικό προεδρικό χρίσμα.