Δεκαέξι πρώην ποδοσφαιριστές με σπουδαία θητεία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μεταξύ αυτών και δύο που έχουν φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού, κάθισαν στα θρανία για να πάρουν δίπλωμα προπονητή.

Ο Νταβίντ Φουστέρ και ο Αλμπερτ Ριέρα λοιπόν είναι… συμμαθητές με αστέρια του ποδοσφαίρου, όπως οι Ραούλ, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο, Βίκτορ Βαλδές, Ζούλιο Μπαπτίστα, Λουίς Γκαρσία, Χουάν Καπτεβίγια, στα μαθήματα που άρχισαν τη Δευτέρα, στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής Ισπανίας έξω από τη Μαδρίτη, και θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου.

Μη νομίσετε ότι το πρόγραμμά τους είναι απλό. Το… κουδούνι χτυπά στις 09.00 και το ημερήσιο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20.00 (τοπικές ώρες). Φυσικά υπάρχει το μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό και ξεκούραση. «Η πιο κοντινή θέση για να απολαμβάνεις το ποδόσφαιρο είναι ο πάγκος. Με όλα τα παιδιά έχω ζήσει σημαντικές στιγμές, στην ομάδα ή την Εθνική. Αν είναι λίγο περίεργο που κάθεσαι ξανά στα γραφεία; Σίγουρα ναι. Χρειάζεται να είσαι προσεκτικός καθώς τα μαθήματα δεν είναι απλά», εξήγησε ο 38χρονος Τσάβι.

«Η επόμενη κίνηση

Ο Τσάμπι Αλόνσο αποχώρησε πέρυσι από την ενεργό δράση και θεωρεί πως η ενασχόληση με την προπονητική είναι φυσικό επακόλουθο. «Αφού απολαύσαμε το παιχνίδι, αυτή είναι η επόμενη κίνηση και η εκπαίδευση είναι απαραίτητη», σχολίασε και ο Αλόνσο. Τα μαθήματα, θεωρητικά και πρακτικά, περιλαμβάνουν τον τομέα διαχείρισης μιας ομάδας, ψυχολογία, τεχνολογία, θέματα ιατρικά, διατροφικά, ενώ η πρώτη συμβουλή που τους δόθηκε ήταν να τονίζουν στους παίκτες τους πως δεν πρέπει να ασχολούνται συνεχώς με τα social media. Οσο για το κόστος αυτών των μαθημάτων για έξι εβδομάδες; Αγγίζει τα 3.500 ευρώ!