Οταν ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί προχώρησε προχθές στη δήλωση ότι στην Τουρκία πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές (προτείνοντας μάλιστα ως ημερομηνία την 26η Αυγούστου) προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις που έχει ενώπιόν της, οι γνώστες της τουρκικής πολιτικής έπαυσαν να έχουν αμφιβολίες. «Η απόφαση έχει ληφθεί, ο Μπαχτσελί έδρασε ως λαγός» σχολίαζε άριστα ενημερωμένη πηγή στα «ΝΕΑ» νωρίς χθες το πρωί, πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο τούρκος πρόεδρος όχι μόνο ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν πρόωρες διπλές εκλογές, τόσο προεδρικές όσο και βουλευτικές, αλλά έφερε την ημερομηνία πολύ μπροστά, στις 24 Ιουνίου. Πλέον, η Τουρκία θα εισέλθει σε μία καυτή προεκλογική περίοδο υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε χθες την παράτασή της, για έβδομη φορά και για άλλους τρεις μήνες. Οι δε ελληνοτουρκικές σχέσεις «θα βρεθούν στο κόκκινο» για τις επόμενες 66 ημέρες.

Με την ένταση, ρητορική και όχι μόνο, να έχει ανεβεί στο Αιγαίο, την Αγκυρα να ομιλεί για «τουρκικά Ιμια» και να κατακεραυνώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) μετά την έκθεση προόδου – κόλαφο που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη σχετικά με την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Αθήνα θα βρεθεί σε συναγερμό. Ακόμη και οι ψυχραιμότεροι εκφράζουν σοβαρό προβληματισμό για το τι μπορεί να κρύβει η περίοδος μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην έντυπη έκδοση των «Νέων»