Την αμετάβλητη, σαφή, απόρριψη από τη συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών, ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα σε ποσοστό 75%, διαπιστώνει η τελευταία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ενόψει της δημοσιοποίησης της νέας Έκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ποσοστό 75% των ερωτηθέντων απορρίπτει την τουρκική ένταξη και θα την χαιρέτιζε μόλις ένα 9%, που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό από ποτέ, ενώ ποσοστό 13% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να μην ενδιαφέρεται για το θέμα.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης από τους Αυστριακούς μίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συγκεκριμένα στο 80%, είχε καταγραφεί σε δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής τον Νοέμβριο του 2016.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ έχουν παγώσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην νέα έκθεση προόδου η Επιτροπή φέρεται να καταλήγει στο πλέον αρνητικό έως τώρα πόρισμά της για την Τουρκία.

Η Κομισιόν φέρεται να διαπιστώνει μεγάλη οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου, στην ελευθερία της γνώμης και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, που θα έχει ως επακόλουθο να μην προχωρήσει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο δεν θα υπάρξει διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την οποία ζητά επανειλημμένα η επίσημη Βιέννη, με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, κάτι που αναμένεται να εκπροσωπήσει και στη διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005 και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».

Η Αυστρία ζητούσε και ζητά, μόνον μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση ενδεχόμενης κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε μία ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Σύμφωνα με την τωρινή δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, η πλειονότητα των Αυστριακών, πέραν της Τουρκίας, απορρίπτει και την ένταξη των χωρών των Βαλκανίων, του Κοσόβου σε ποσοστό 46% (την χαιρετίζει ένα ποσοστό 23%), της Αλβανίας και της Σερβίας σε ποσοστό 45% («υπέρ» τάσσονται ένα 23% και 29%, αντίστοιχα).

Επίσης οι Αυστριακοί απορρίπτουν την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ποσοστό 41%, ενώ το 26% την υποστηρίζει, του Μαυροβουνίου το 39% (υπέρ είναι το 27%), ενώ την «μεγαλύτερη» αποδοχή, με ποσοστό 31% και ποσοστό απόρριψης «μόνο» 36%, εμφανίζει στη δημοσκόπηση η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πάουλ Σμιντ χαρακτηρίζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τελευταία παρουσιάζεται μία μείωση της απόρριψης από τους Αυστριακούς της ένταξης μεμονωμένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Ως παράδειγμα αναφέρει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για της οποίας την ένταξη το κατηγορηματικό «όχι» των Αυστριακών στο παρελθόν έχει μειωθεί από το 2012 έως σήμερα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που οφείλεται, όπως επισημαίνει ο ίδιος, στην συνεχή υποστήριξη της επίσημης Βιέννης στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που θα βρεθεί στο επίκεντρο της Αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου.