Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι και μαθηματικά πρωταθλητής στην Πρέμιερ Λιγκ, με τη Μάντσεστερ Σίτι. Η ισπανική «Marca» τον αποκάλεσε «βασιλιά της δεκαετίας» με την απλή λογική των αριθμών, καθώς έχει κατακτήσει συνολικά 23 τρόπαια σε αυτό το διάστημα, πολύ μακριά από τον δεύτερο, τον Λοράν Μπλαν, που έχει 15.

Παράλληλα, ο Λουίς Μενότι, νικητής του Μουντιάλ 1978 με την Αργεντινή, έχει παραδεχτεί πως ο 47χρονος Καταλανός άλλαξε το ποδόσφαιρο: «Ο Πεπ είναι ο Τσε Γκεβάρα του ποδοσφαίρου. Ενας επαναστάτης νικά ή παθαίνει στη μάχη και αυτός παραμένει ακλόνητος στη φιλοσοφία του. Δεν πρόκειται ποτέ να την αλλάξει».

Η ιστοσελίδα του BBC, σε ένα αφιέρωμα στον προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι, αναφέρθηκε στην ικανότητα του Γκουαρντιόλα να μεταμορφώνει αγωνιστικά έναν ποδοσφαιριστή. Αυτό που πέτυχε στην Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν το κατάφερε και με τη Σίτι. Ντε Μπρόινε, Νταβίντ Σίλβα, Στέρλινγκ, Οταμέντι, Αγουέρο ήταν οι παίκτες – κλειδιά στην κατάκτηση του τίτλου. «Το σημαντικό είναι να είμαστε σε θέση να παίζουμε πάντα καλό ποδόσφαιρο», είχε πει όταν ανέλαβε τη Σίτι. Παράλληλα, είναι περισσότερο ώριμος: παλαιότερα δεν μπορούσε να διαχειριστεί μια άσχημη εμφάνιση από έναν παίκτη, τώρα γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα κομμάτι της δουλειάς του.

Τι έχει πετύχει ο 47χρονος Καταλανός στην τελευταία δεκαετία. Με την Μπαρτσελόνα: τρία πρωταθλήματα Ισπανίας, δύο Κύπελλα, τρία Σούπερ Καπ, δύο Τσάμπιονς Λιγκ, ισάριθμα ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων. Με Μπάγερν: αναδείχτηκε τρεις φορές πρωταθλητής Γερμανίας, δύο κυπελλούχος, ενώ κατέκτησε μία φορά το γερμανικό Σούπερ Καπ και άλλη μία το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και φέτος με τη Μάντσεστερ Σίτι έχει κατακτήσει Πρέμιερ Λιγκ και Λιγκ Καπ. Εχει μείνει χωρίς τίτλο πρωταθλήματος μόλις δύο από τις εννέα τελευταίες σεζόν.