Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι χλώριο και αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκαν από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επίθεση με χημικά, για την οποία τις κατηγορούν, της 7ης Απριλίου στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, ανέφερε το Σάββατο ένας αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης.

«Την ώρα που οι πληροφορίες που διαθέτουμε είναι σαφέστερες σχετικά με τη χρήση χλωρίου, έχουμε επίσης σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση σαρίν» είπε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σε δημοσιογράφους, ενώ επικαλέστηκε συμπτώματα τα οποία ανέφεραν αρκετές πηγές.

Το αέριο σαρίν είναι ένας ισχυρότερος νευροτοξικός παράγοντας, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί πριν από έναν χρόνο στο Χαν Σεϊχούν, σε επίθεση που είχε επίσης προκαλέσει τα αντίποινα των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε το Σάββατο ότι η Συρία θα πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» εάν οι ένοπλες δυνάμεις της διαπράξουν νέες επιθέσεις με χημικά όπλα.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Χωρών της Αμερικής στη Λίμα του Περού, ο Πενς είπε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί το αποτρεπτικό πλαίσιο που υφίσταται με στόχο το συριακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα τίμημα να πληρώσουν εάν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών».