Παλιές υποθέσεις με τον αρχιδιαιτητή της UEFA Πιερλουίτζι Κολίνα ανασύρουν από τα κιτάπια τους οι άνθρωποι της Γιουβέντους με αφορμή το αμφισβητούμενο πέναλτι του άγγλου ρέφερι Μάικλ Ολιβερ, το οποίο χάρισε την πρόκριση στη Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο πρώην πορτιέρο της Γηραιάς Κυρίας Στέφανο Τακόνι δήλωσε πως ο αποκλεισμός της Γιουβέντους είχε προαποφασιστεί, ενώ χαρακτήρισε τον Κολίνα «δεκάσιμο» και «κακόπιστο».

Θύμισε δε την ιστορία που ο Κολίνα στέρησε έναν τίτλο από τη Γιουβέντους, το 2000, ως διαιτητής του αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής με την Περούτζια. Η Γηραιά Κυρία ηττήθηκε με 1-0 και το πρωτάθλημα κατέληξε στη Λάτσιο. Σ’ εκείνο το ματς στο οποίο η Γιούβε με νίκη κατακτούσε το Σκουντέτο, ο Κολίνα είχε αποβάλει τον Τζαμπρότα οκτώ λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα.

Ο Τακόνι, αφού επανέλαβε πόσο κακόπιστος είναι ο Κολίνα, ζήτησε ο αρχιδιαιτητής να αλλάζει κάθε δύο – τρία χρόνια.

Την αποπομπή του Κολίνα ζητά και ο πρόεδρος της Γιούβε Αντρέα Ανιέλι: «Αν και ο Κολίνα είναι Ιταλός, υπεραντισταθμίζει το γεγονός αυτό κάνοντας «αμερόληπτες επιλογές» για τα παιχνίδια όπου συμμετέχουν ομάδες της Serie A. Ο αρχιδιαιτητής, με τέτοια ευθύνη, πρέπει να αλλάζει κάθε τρία χρόνια». Ο Ανιέλι καλεί επίσης την UEFA να εισαγάγει το VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ και απευθύνει πρόσκληση στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία αν δεν μπορεί να εκπαιδεύσει τους διαιτητές, να το κάνουν οι Ιταλοί με ταχύρρυθμα μαθήματα.

Διιστάμενες απόψεις

Μπορεί η Γιουβέντους και σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος να υποστηρίζουν πως η ανατροπή του Λούκας Βάθκεθ από τον Μπενατιά δεν ήταν πέναλτι, δεν έχουν ωστόσο όλοι την ίδια άποψη. Για να ακριβολογούμε, η απόφαση του Ολιβερ κατάφερε να διχάσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Ο κατεξοχήν υποστηρικτής του Ολιβερ είναι ο συμπατριώτης του, πρώην διεθνής ρέφερι Γκράχαμ Πολ, ο οποίος έγραψε στην «Ντέιλι Μέιλ»:

«Ο Ολιβερ πήρε αρκετά σκληρές αλλά σωστές αποφάσεις. Είχε αρκετό κουράγιο να καταλογίσει πέναλτι το οποίο αν μετατρεπόταν σε γκολ έστελνε τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά. Δεν σταμάτησε εκεί. Περιστοιχισμένος από πολλούς παίκτες που διαμαρτύρονταν με απειλητικές διαθέσεις, με πρωτοστατούντα τον εμβληματικό αρχηγό της Γιουβέντους, ο Ολιβερ παρέμεινε ψύχραιμος και σωστά απέβαλε τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν για τις επιθετικές διαμαρτυρίες του».

Υπάρχουν αρκετοί διαιτητές που συμφωνούν με τον Πολ, αλλά και πολλοί που διαφωνούν. Ο μεξικανός πρώην διεθνής διαιτητής Φελίπε Ράμος Ρίσο που συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2002 λέει πως ο Ολιβερ εφάρμοσε τον κανονισμό. Την ίδια άποψη κατέθεσε και ο ισπανός ρέφερι Ράφα Γκερέρο: «Αντιλαμβάνομαι πως η στιγμή που δόθηκε είναι επώδυνη. Η αλήθεια όμως είναι πως πρόκειται για πέναλτι». Ο συμπατριώτης του Ιτουράρδε Γκονθάλεθ εξήγησε στη «La Ser» πως δεν υπήρχε αρκετή επαφή ώστε να δοθεί η εσχάτη των ποινών. «Δεν ήταν πέναλτι», δήλωσε επανειλημμένα και ο Μεξικανός Γκιλμπέρτο Αλκαλά Πινέδα.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι το 70% των Ιταλών που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση στην ηλεκτρονική έκδοση της «Γκατζέτα ντέλο Σπορτ» ψήφισε πως ήταν πέναλτι!

Βεντέτα με τη Ρεάλ

Ο τρόπος που αντέδρασαν οι άνθρωποι της Γιουβέντους συνιστά βεντέτα με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ολος ο κόσμος είδε τον ιταλό αμυντικό Τζόρτζο Κελίνι να δείχνει με το χέρι του στον Βαράν πως η Ρεάλ πλήρωσε τον διαιτητή, ενώ και στα αποδυτήρια ο ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους φώναζε: «Πόσα του δώσατε;». Στις δηλώσεις του είπε επίσης πως δεν θα έπρεπε να προκαλεί καμιά απορία το αστείο πέναλτι που δόθηκε.

Πρωταγωνιστής του δράματος ήταν αναμφισβήτητα ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Στο πιθανότατα τελευταίο παιχνίδι του στο Τσάμπιονς Λιγκ –μαζί του ποτέ δεν είσαι σίγουρος –αντίκρισε την κόκκινη κάρτα του διαιτητή για τις έντονες διαμαρτυρίες στη φάση του πέναλτι.

Τα όσα δήλωσε αργότερα καταστρατηγούν όλους τους κανόνες του πειθαρχικού κώδικα της UEFA.

Χαρακτήρισε τον διαιτητή «δολοφόνο» και «ζώο», είπε πως η καρδιά του είναι σαν «σκουπιδοτενεκές» και του πρότεινε πως από τη στιγμή που δεν έχει προσωπικότητα να διευθύνει τέτοιους αγώνες, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να πάει στην εξέδρα και να δει το ματς τρώγοντας πατατάκια. Ο Μπουφόν είπε όμως και κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του πρώην συμπαίκτη του και αρχηγού της Γιούβε Αλεσάντρο ντελ Πιέρο: αναφέρθηκε στο πρώτο παιχνίδι με τη Ρεάλ στο Τορίνο και στα λάθη του διαιτητή, τα οποία έπρεπε να γνωρίζει ο Ολιβερ, προφανώς για να τα λάβει υπόψη του και να τα συμψηφίσει.

«Δυσκολεύομαι να τον καταλάβω, ειλικρινά. Δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρθηκε στο πρώτο παιχνίδι, αναλύουμε τη στιγμή είτε είναι καλή είτε κακή. Πιστεύω πως σε μερικές ημέρες θα πει διαφορετικά πράγματα για τον διαιτητή», είπε ο «Μεγαλέξαντρος».

Ο Τακόνι πάντως είπε πως αν ήταν στη θέση του Μπουφόν θα έσπαζε τα μούτρα του Ολιβερ.

Σκληρά ήταν και τα λόγια του Μπενατιά, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Παρομοίασε την απόφαση για το πέναλτι με «βιασμό» και επέμεινε πως δεν ανέτρεψε τον Βάθκεθ. Ο τελευταίος βέβαια έχει αντίθετη άποψη, όπως επίσης ο Κριστιάνο Ρονάλντο που αναρωτήθηκε γιατί διαμαρτύρονται οι Γιουβεντίνοι.

Βίντεο δείχνει επίσης δύο παίκτες της Γιούβε, τον Λιχτστάινερ και τον Σέσνι που μπήκε ως αλλαγή μετά την αποβολή του Μπουφόν, να προσπαθούν να δημιουργήσουν τρύπα στο σημείο του πέναλτι, προφανώς για να δημιουργήσουν τις συνθήκες και να αλλάξει πορεία η μπάλα κατά την προσπάθεια του Ρονάλντο.